Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ολοκληρώθηκε η συζήτηση του πακέτου νομοσχεδίων για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

10/05/2017

Ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση του πακέτου των νομοσχεδίων για πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία, όπου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συζήτησε με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για το περιεχόμενο του έκτου νομοσχεδίου που αφορά τους υπό κάλυψη αστυνομικούς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε:

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις δραστηριότητες των υπό κάλυψη αστυνομικών, έστω και εάν αυτές μέχρι σήμερα γίνονται αποδεκτές από το Δικαστήριο, και έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις όσον αφορά την δραστηριότητά τους.

Με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται τα μέλη που ενεργούν υπό κάλυψη, καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο παραχωρείται αυτή η εξουσιοδότηση, η συναίνεση των μελών για να μετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, και περιορίζονται οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν στη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με αδικήματα που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τρία έτη και άνω. Δηλαδή, δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή υπό κάλυψη αστυνομικών για οποιεσδήποτε δραστηριότητες της Αστυνομίας, αλλά μόνο για διερεύνηση των πιο σοβαρών αδικημάτων που προνοούνται στις εθνικές μας νομοθεσίες.

Επίσης, κατοχυρώνονται τα μέλη ώστε να εξασφαλίζονται από τυχόν συνέπειες που μπορεί να προκαλούνται από τη δραστηριότητά τους αυτή, καθώς επίσης και η δυνατότητα τα μέλη που λειτουργούν ως υπό κάλυψη να δραστηριοποιούνται με παράλληλη ταυτότητα, να καταθέτουν ως μάρτυρες αλλά να μην αποκαλύπτεται η πραγματική τους ταυτότητα ή ακόμα να καταθέτουν και ως ανώνυμοι μάρτυρες. Πρόκειται για διαδικασίες που γίνονται αποδεκτές όχι μόνο από τα δικά μας Δικαστήρια αλλά και διεθνώς.

Το σχετικό νομοσχέδιο συντάχθηκε με τη συμβουλή και χρήση νομοθεσιών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και ειδικότερα αξιοποιήσαμε το πρότυπο που εφαρμόζουν στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία λειτουργεί κατ’ ανάλογο τρόπο, δηλαδή με βάση το αγγλοσαξονικό δίκαιο».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία επιβεβαιώθηκε, ακόμη μια φορά, η συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής Νομικών και η ανάγκη όπως το πακέτο νομοσχεδίων προωθηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από τα άλλα νομοσχέδια, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει και το γεγονός ότι μετά από το πόρισμα που πρόσφατα εξέδωσαν οι ποινικοί ανακριτές, φάνηκε ξεκάθαρα ότι χωρίς τις απαραίτητες νομοθεσίες που να δίνουν τέτοιες δυνατότητες στους ποινικούς ανακριτές, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στη διερεύνηση και καταστολή της διαφθοράς στην Αστυνομία. «Γι’ αυτό, εάν δεν προχωρήσουμε με τη ρύθμιση τέτοιων μέτρων μέσω της νομοθεσίας, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε για την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον προνοούνται ρυθμίσεις που προστατεύουν τους υπό κάλυψη αστυνομικούς όταν τίθενται σε κίνδυνο, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις, και σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους, η αστυνομία μπορεί να παραχωρήσει την απαιτούμενη προστασία, ανακαλώντας αρχικά, την ιδιότητα του μέλους ως υπό κάλυψη μέλος, ώστε να μην τεθεί σε περαιτέρω κίνδυνο. «Σε περίπτωση που υποστεί οποιαδήποτε ζημιά, λόγω της νομιμοποίησης της δραστηριότητάς του, θα μπορεί να απολαμβάνει της απαιτούμενης εξασφάλισης από το κράτος», επεσήμανε.

Ο κ. Νικολάου έφερε ως παράδειγμα υπόθεση όπου στο παρελθόν αστυνομικός που λειτουργούσε υπό κάλυψη και ενώ ενεργούσε καλόπιστα στα πλαίσια της ιδιότητάς του, η δραστηριότητά του, του επέφερε ποινικό αδίκημα, η οποία τελικά ανεστάλη από τον Γενικό Εισαγγελέα. «Με τη νομοθεσία αυτή θα προστατεύονται τα συγκεκριμένα μέλη που θα ενεργούν υπό κάλυψη, τα οποία θα τύχουν της απαραίτητης εκπαίδευσης – εκπαίδευσης που και σήμερα παραχωρείται στην Αγγλία, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, ώστε τα μέλη να έχουν την απαραίτητη γνώση για το πώς ασκούν τα καθήκοντα τους και για το πώς να προστατεύουν τον εαυτό τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για μια απλή δραστηριότητα αλλά για μια δραστηριότητα που περικλείει σοβαρούς κινδύνους.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης