Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Γραπτή Δήλωση του ΥΔΔΤ κ. Ιωνά Νικολάου για την ψήφιση των Νόμων για την ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου

09/07/2015

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα, σήμερα, ευρισκόμενος στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την έγκριση των Νόμων για την ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για τη σημαντικότερη καινοτομία που πραγματοποιείται στην περίοδο των τελευταίων 40 χρόνων στον τομέα της δικαιοσύνης στην χώρα μας, μετά την αποχώρηση των Τουρκοκύπριων δικαστών και τη σύσταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία αποτέλεσε βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Η ίδρυση Διοικητικού Δικαστηρίου επιφέρει μια πολύ σοβαρή και ουσιαστική αλλαγή στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης της Κύπρου, και πρέπει να σημειωθεί ότι για τον λόγο αυτό τα σχετικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση είχαν συζητηθεί διεξοδικά με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω για τον χρόνο, τον κόπο και τη συνολική συνδρομή τους στην διαμόρφωση των ρυθμίσεων των νομοσχεδίων. Ταυτόχρονα, θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλα τα κόμματα που ομόφωνα υποστήριξαν τη ψήφιση του περί της Ενδέκατης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμου του 2014, του περί Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμου του 2014 και του περί Απονομής της Δικαιοσύνης τροποποιητικού Νόμου του 2014.

Η υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του τομέα της δικαιοσύνης. Η ενέργεια αυτή ενισχύει το δικαστικό σύστημα στον τόπο μας και θα συμβάλει ουσιαστικά από τη μια, στην αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από σημαντικό αριθμό υποθέσεων και κατά συνέπεια στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων, αφού το Διοικητικό Δικαστήριο θα αναλαμβάνει τη σε πρώτο βαθμό εκδίκαση προσφυγών κατά το Άρθρο 146 του Συντάγματος. Με την αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εξοικονομηθεί ωφέλιμος δικαστικός χρόνος, που θα φτάσει μέχρι και το 50% του δικαστικού χρόνου, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση των εφέσεων που εκκρεμούν στο Ανώτατο Δικαστήριο θα επιταχυνθεί ουσιαστικά. Σημαντική αναμένεται να είναι και η επιτάχυνση στην εκδίκαση των προσφυγών αφού σήμερα, για την εκδίκαση τους σε πρώτο βαθμό, απαιτούνται 3 και 4 χρόνια, πράγμα το οποίο δεν τιμά την δικαιοσύνη στο τόπο μας. Από την άλλη, μέσα από τον διορισμό δικαστών οι οποίοι, με την απαιτούμενη πείρα που θα πρέπει να έχουν ως δικηγόροι και την ευρεία γνώση σε θέματα διοικητικού δικαίου, θα διασφαλίζουν την ποιότητα της απονομής τη δικαιοσύνης για θέματα που σχετίζονται με το διοικητικό δίκαιο.

Η σημερινή εξέλιξη, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων μέτρων που έχουν ληφθεί και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε, ενδυναμώνουμε τις διαδικασίες επιτάχυνσης της δικαστικής διαδικασίας προς όφελος του κάθε πολίτη που προσφεύγει στη δικαιοσύνη.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις