Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


ΥΔΔΤ:Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει το φαινόμενο της κατάχρησης του δικαιώματος της άδειας ασθενείας που παρατηρείται στις Φυλακές και στην ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία

04/01/2017

Ευχές με το προσωπικό και τους κρατούμενους, αντάλλαξε σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στις Κεντρικές Φυλακές για τον εορτασμό της έλευσης του νέου έτους και την καθιερωμένη τελετή κοπής της Βασιλόπιτας του 2017.

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Τμήματος Φυλακών, ο κ. Νικολάου ευχήθηκε όπως συνεχίσει να υπηρετεί στο Τμήμα με την ίδια προσήλωση, ζήλο και υπευθυνότητα που επέδειξε την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας ότι το 2016 ήταν μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές, με σημαντικές αλλαγές, νέες διαδικασίες και σωφρονιστικά μέτρα, τα οποία ποτέ προηγουμένως είχαν οι Κεντρικές Φυλακές.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πλέον ένα ανεπτυγμένο σύστημα εκπαίδευσης των κρατουμένων, το οποίο ανταγωνίζεται τα πιο σύγχρονα συστήματα που εφαρμόζονται σε φυλακές άλλων χωρών. Το σύστημα αυτό μπορεί να δώσει πραγματική βοήθεια στους κρατούμενους, που μπορούν να την αξιοποιήσουν όταν θα αποφυλακιστούν. Επίσης, πετύχαμε μαζί, ειδικότερα το 2016, να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση των κρατουμένων και η υποβάθμιση και καταρράκωση της προσωπικότητας τους αποτελούν οριστικά παρελθόν. Σήμερα, οι κρατούμενοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν την προσωπικότητά τους, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για να βγουν στην κοινωνία.

Πέρα από το σωφρονιστικό σύστημα, είχαμε αναβαθμίσεις σε πτέρυγες, νέες εγκαταστάσεις, νέες διαδικασίες, νέα προγράμματα ψυχαγωγίας – αναμένεται και η εγκατάσταση καλωδιακής τηλεόρασης το 2017 – με τις Φυλακές μας να αποτελούν πλέον ένα καλό αντίκτυπο της ίδιας της κοινωνίας και του πολιτισμού μας. Δεν υπάρχουν πλέον τις στερήσεις είτε στη διατροφή είτε στις συνθήκες διαβίωσης. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και ανεξαρτήτως εάν κάποιος εκτίει ποινή φυλάκισης, σωφρονισμού ή βρίσκεται ελεύθερος στην κυπριακή κοινωνία, έχει τις ίδιες ευκαιρίες να δημιουργεί το δικό του αύριο.

Η δική σας συνδρομή ήταν τεράστια, γι αυτό οφείλω εκ μέρους της Κυβέρνησης, εκ μέρους του Υπουργείου και εκ μέρους της Διεύθυνσης των Φυλακών – με την οποία έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία – να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς το προσωπικό για την μεγάλη προσπάθεια που έχετε καταβάλει όλο αυτό το διάστημα. Σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας, συνεχίζοντας με την ίδια στοχοπροσέγγιση και για το 2017. Είμαι βέβαιος ότι το 2017 θα στεκόμαστε και θα μιλάμε με περηφάνια στην κυπριακή κοινωνία για τον χώρο των Φυλακών. Την ίδια ώρα η κυπριακή πολιτεία θα είναι έτοιμη να μας δώσει τα όσα δικαιούμαστε, γιατί βλέπω ότι πολλά από τα θέματα που σας απασχολούσαν για χρόνια παρέμειναν στο περιθώριο. Οι λόγοι περιθωριοποίησης της προώθησης των δικών σας αιτημάτων οφείλονταν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι Φυλακές. Σήμερα, έχοντας ένα αξιόπιστο σωφρονιστικό σύστημα, μπορούμε να σταθούμε έναντι του οποιουδήποτε και να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούστε ως λειτουργοί του σωφρονιστικού συστήματος».

Σχολιάζοντας το θέμα της κατάχρησης του δικαιώματος της άδειας ασθενείας που παρατηρείται στις Φυλακές, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Διεύθυνση των Φυλακών για αντιμετώπιση του προβλήματος έκανε πάρα πολλές προσπάθειες, προς την κατεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και των Ιατρικών Συμβουλίων και την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίες βρήκαν προσκόμματα σε νομικές, νομοθετικές αγκυλώσεις, διαδικασίες και κενά και δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Το θέμα αυτό μελετάται σε συνεργασία με το Τμήμα Προσωπικού, σημείωσε, αναφέροντας ότι συγκάλεσε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία και με τον Γενικό Ελεγκτή για να εξετασθούν μέτρα και διαδικασίες αντιμετώπισης της κατάχρησης του δικαιώματος της άδειας ασθενείας στη Δημόσια Υπηρεσία, που θα εφαρμοστούν τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας, όσο και σε επίπεδο φυλακών. Θα εξετάσουμε τρόπους να σταματήσουμε το φαινόμενο που παρατηρείται στο Τμήμα Φυλακών και σε κάποια άλλα τμήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συμπλήρωσε.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί με τις αλλαγές που θα επέλθουν, γιατί συνιστά προσβολή προς τον καθένα από τους δεσμοφύλακες χωριστά, ο οποίος αναμένει από το συνάδελφο του να αναλάβει καθήκοντα και να τον αντικαταστήσει, όπως είναι ο προγραμματισμός για το Σαββατοκύριακο, και τα ξημερώματα ή τη νύκτα της προηγούμενης να ειδοποιείται ξαφνικά ότι αυτός που έπρεπε να αναλάβει, δηλώνει αδυναμία επειδή αρρώστησε και επιπλέον να προσκομίζει και άδεια ασθενείας μερικών εβδομάδων, επειδή έτσι θέλει, εφόσον έχει τη δυνατότητα να την εξασφαλίσει από κάποιον ανεύθυνο γιατρό ή ιατροσυμβούλιο. «Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα, όπου φθάνουν στο σημείο να καθορίζουν τα καθήκοντα που μπορεί να επιτελέσει κάποιος, όπως το να εργάζεται μόνο πρωινές ώρες, μόνο στο συγκεκριμένο χώρο και να κάνει μόνο συγκεκριμένα καθήκοντα», είπε.

Συγχαίροντας όσους εργάζονται με ευσυνειδησία, υπογράμμισε ότι για κάποιους άλλους που δείχνουν ότι δεν έχουν ανάγκη την δουλειά τους, θα μιλήσει ο νόμος και οι διαδικασίες, αναλόγως.

Η διαδικασία που θα αποφασιστεί και οι ρυθμίσεις που θα γίνουν θα αφορούν όλη τη Δημόσια Υπηρεσία και κάποιες από τις ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα αξιοποιηθούν και στο νόμο για την Αστυνομία, επειδή και στην Αστυνομία παρατηρείται αυξημένος αριθμός αδειών ασθενείας, επεσήμανε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης