Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Η Κυβέρνηση επιμένει στη νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου

20/09/2017

Την πολιτική θέση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου σήμερα, κατά τη συζήτηση του θέματος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, τονίζοντας ότι το θέμα τέθηκε ως προτεραιότητα από το 2013, όταν στάληκε στη Νομική Υπηρεσία σχετικό νομοσχέδιο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ανέφερε:

«Είναι προδηλωμένη θέση από την πρώτη στιγμή ανάληψη των καθηκόντων αυτής της Κυβέρνησης και περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η υποχρέωση για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου – και σήμερα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, ήταν προτεραιότητα που έπρεπε να ρυθμιστεί προ καιρού. Είμαστε αποφασισμένοι να γίνει η αναγκαία ρύθμιση για αυτό το ζήτημα, γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε την αξιοκρατία όχι μόνο στο αποτέλεσμα αλλά και στο περιεχόμενο των αποφάσεων των Δικαστηρίων.

Σίγουρα υπάρχουν διάφορα ζητήματα και συνταγματικά θέματα, τα οποία κλήθηκε η Νομική Υπηρεσία να εξετάσει. Θέλω να καταθέσω και δημόσια την τοποθέτησή μου ενώπιον της Επιτροπής. Τόνισα με σαφήνεια ότι η πολιτική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθεσία που να ρυθμίσει την υποχρεωτική συμμόρφωση των διοικητικών οργάνων με τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου. Αυτή η πολιτική θέση δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να βρεθεί ο συνταγματικός τρόπος υλοποίησης της.

Από τον Απρίλιο του 2013 στάληκε στη Νομική Υπηρεσία σχετικό νομοσχέδιο, το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές, και θέλω να πιστεύω ότι τις προσεχείς μέρες θα υπάρξει κατάληξη. Την προσεχή Παρασκευή θα έχουμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα για συζήτηση του θέματος και για υλοποίηση της πολιτικής απόφασης.

Την πολιτική θέση για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, ως Υπουργός Δικαιοσύνης την έχω εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή στο Υπουργείο μου. Όταν ανέλαβα καθήκοντα διαπίστωσα ότι σε πολλές περιπτώσεις/υποθέσεις δεν υπήρχε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και για τον σκοπό αυτό είχα στείλει πολλές επιστολές στον Αρχηγό Αστυνομίας, από το 2013 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014, αφού δεν υπήρχε συμμόρφωση σε αποφάσεις των δικαστηρίων, είτε σχετίζονταν με προαγωγές, είτε με πειθαρχικές διαδικασίες, ακόμη και με διορισμούς. Από τη στιγμή που ανέλαβε ο νέος Αρχηγός Αστυνομίας υπήρξε πλήρης συμμόρφωση με τις αποφάσεις».

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου είπε ότι η συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου δεν αφορά μόνο το αποτέλεσμα της δίκης, δηλαδή μόνο την ακύρωση μιας πράξης, αλλά και το περιεχόμενο μιας απόφασης, όχι μόνο για τις περιπτώσεις που τέθηκαν στο δικαστήριο αλλά και σε κάθε περίπτωση που εξετάζεται θέμα προαγωγής, πρόσληψης ή πειθαρχικής διαδικασίας. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ειδικότερα στις τελευταίες αποφάσεις του αναφορικά με προαγωγές που έγιναν την περίοδο 2010-2012, επεσήμανε ότι οι νομολογιακές αρχές αναφορικά με την εφαρμογή των κριτηρίων προαγωγής τηρήθηκαν όχι μόνο στις διαδικασίες επανεξέτασης των προαγωγών, αλλά και στις διαδικασίες προαγωγών των επομένων ετών. Τόνισε με έμφαση ότι μέλημα του ως Υπουργού είναι η εφαρμογή των αξιοκρατικών κριτηρίων προαγωγής, όπως αυτά έχουν ερμηνευτεί διαχρονικά από τα Δικαστήρια, ώστε να επικρατήσει η αξιοκρατία στην Αστυνομία.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης