Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Γραπτή δήλωση αναφορικά με την διαχείριση των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν από την Ιντερπόλ Σερβίας

08/08/2016

Παρέδωσα, σήμερα, στον Γενικό Εισαγγελέα, επιστολή με την οποία ζήτησα το διορισμό Ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή με σκοπό να διεξαγάγει ανακρίσεις σε σχέση με τα γεγονότα που σχετίζονται με τη διαχείριση των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία Κύπρου από τις Σερβικές Αρχές και αν από αυτή προκύπτουν οποιεσδήποτε ποινικές ευθύνες για μέλη της Αστυνομίας.

Κατά την συνάντηση που είχαμε με τον Γενικό Εισαγγελέα, στην παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας, συζητήθηκε η ανάγκη διορισμού ποινικών ανακριτών για να διερευνήσουν την διάπραξη ποινικών αδικημάτων από μέλη της Αστυνομίας αναφορικά με τα αδικήματα της διαφθοράς και της πλημμελούς άσκηση καθήκοντος, τόσο για τα πιο πάνω ζητήματα όσο και για τις πληροφορίες που ο Αρχηγός έθεσε γραπτώς υπόψη του Γενικού Εισαγγελέα.

Ειδικότερα, ζήτησα την διεξαγωγή ποινικών ανακρίσεων, αναφορικά με την διαχείριση των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν από την Ιντερπόλ Σερβίας, την διαχείριση των πληροφοριών για άφιξη στην Κύπρο Σέρβων πληρωμένων δολοφόνων και την εμπλοκή δεσμοφύλακα, τις συνθήκες διαχείρισης των πληροφοριών, την διαρροή και ενημέρωση προσώπων τα οποία δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν, καθώς και κάθε άλλο γεγονός που σχετίζεται με την όλη υπόθεση.

Μεταφέροντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση κάθε πτυχής του ζητήματος που προέκυψε και στο πλαίσιο των θεμάτων που τέθηκαν υπόψη του, ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ότι είναι αναγκαίος ο διορισμός ποινικών ανακριτών για να διερευνήσουν το σύνολο των θεμάτων που εγείρονται, και θα προχωρήσει άμεσα στον διορισμό τους στη βάση συγκεκριμένων όρων εντολής.

Ο δρόμος για την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία δεν είναι εύκολος και αναμένεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολος όσο οι προσπάθειες γίνονται πιο έντονες. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η συνεργασία όλων των πολιτειακών θεσμών και πρώτιστα των πολιτικών κομμάτων. Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, σε στενή συνεργασία με την ηγεσία της Αστυνομίας, για την χάραξη του δρόμου και την υλοποίηση των μέτρων για πάταξη της διαφθοράς, τα οποία προτίθεμαι να συζητήσω με όλα τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας υλοποίησης τους. Χαιρετίζω την εκδηλωθείσα πολιτική βούληση των κομμάτων για πάταξη της διαφθοράς και αναμένω ότι θα υπάρξει η αναγκαία στήριξη για καταπολέμηση του τόσο σοβαρού αυτού προβλήματος, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υφίσταται για δεκαετίες στην Αστυνομία.

Όλοι ευθυνόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Αστυνομία και τις ανορθόδοξες διαδικασίες που επικρατούσαν στις προσλήψεις και τις προαγωγές, γι’ αυτό συλλογική είναι η υποχρέωση καθορισμού αντικειμενικών και αξιοκρατικών διαδικασιών. Ως Κυβέρνηση προτείναμε την αλλαγή των κριτηρίων πρόσληψης με την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης για να μην υπάρχουν περιθώρια ρουσφετιού και την επιλογή των καταλληλοτέρων με βάση εξετάσεις αξιολόγησης προσωπικότητας που θα αποκλείουν τον επιρρεπή σε διαφθορά και προωθούμε την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και την εφαρμογή αξιοκρατικών κριτηρίων προαγωγής. Παράλληλα έχουν τεθεί με Αστυνομική Διάταξη κριτήρια μεταθέσεων και εναλλαξιμότητας των μελών.

Η βούληση μας να αλλάξουμε την Αστυνομία και να εμπεδώσουμε την αξιοκρατικά προκύπτει από τις μέχρι σήμερα επιλογές μας που δεν διακρίνονται από κομματικές ή άλλες επιδιώξεις. Μοναδικός μας στόχος είναι να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη στην Αστυνομία, απαλλάσσοντας από τα στίγματα της διαφθοράς και θωρακίζοντας την από τις όποιες πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις.

Επαναλαμβάνω ότι η διαφθορά δεν αφορά μια κυβέρνηση, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τους πολιτειακούς θεσμούς, γι’ αυτό ζητάμε τη στήριξη και συνδρομή όλων.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις