Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ο ΥΔΔΤ στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - Καταπολέμηση Τρομοκρατίας

10/07/2015

Η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Μυστικών Υπηρεσιών με τις αρχές επιβολής του νόμου, στον τομέα της ανταλλαγής και αξιολόγησης πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις των Υπουργών, στα πλαίσια του Άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 9 και 10 Ιουλίου 2015.

Η συζήτηση έγινε υπό το φως του πρόσφατου τρομοκρατικού κτυπήματος που διαπράχθηκε στην παραλιακή πόλη Σούσα της Τυνησίας στις 26/6/2015, όπου έχασαν τη ζωή τους 39 ξένοι τουρίστες. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Υπουργών, σε κλειστή συνεδρία, οι Υπεύθυνοι των Μυστικών Υπηρεσιών των κρατών μελών χαρακτήρισαν την τρομοκρατική απειλή ως πολυδιάστατη και αυξανόμενη. Κατέδειξαν ως ανοικτά μέτωπα τη στρατολόγηση ξένων μαχητών στις εμπόλεμες ζώνες, την επιστροφή τους σε ευρωπαϊκά εδάφη, την παράνομη διακίνηση πυροβόλων όπλων, τη ριζοσπαστικοποίηση και την αύξηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας μέσω διαδικτύου, ενώ τόνισαν ότι έχουν αποτραπεί μέχρι σήμερα πάρα πολλές τρομοκρατικές πράξεις στα πλαίσια αξιοποίησης των πληροφοριών που λαμβάνονται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολούθησε συζήτηση για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συστημάτων κρίσιμων υποδομών από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ειδικότερα των συστημάτων που είναι εξ ολοκλήρου διασυνδεδεμένα, όπως αυτά της πολιτικής αεροπορίας. Η δημιουργία των εθνικών CERT (Ομάδες Άμεσης Ανταπόκρισης για τη διαχείριση μεγάλων συμβάντων σε υπολογιστές) και η συνεργασία τους με το Ευρωπαϊκό CERT βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας για πρόληψη και αντίδραση πιθανών κυβερνοεπιθέσεων. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε η λήψη όλων των αναγκαίων επιχειρησιακών και τεχνικών μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των συστημάτων, η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών και η διεξαγωγή τακτικών πανευρωπαϊκών ασκήσεων.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις