Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Αυστριακής Ομοσπονδίας

04/11/2015

Πρόγευμα εργασίας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Αυστριακής Ομοσπονδίας Δρα Wolfang Brandstetter, είχε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αυστριακός Υπουργός με τον Πρόεδρο της Αυστρίας κ. Heinz Fischer, στην Κύπρο.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, κυρίως, θέματα που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς. Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση προχωρά στην ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, η οποία θα περιλαμβάνει θέματα εκπαίδευσης, αποτροπής και πρόληψης των φαινομένων διαφθοράς στην κοινωνία, στη δημόσια διοίκηση, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, συζήτησε το νέο νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προβλέπει την προστασία του καταγγέλοντος προσώπου (whistleblower), δηλαδή οποιουδήποτε προσώπου παρέχει στην αρμόδια αρχή πληροφορίες ότι διεπράχθη ή διαπράττεται ή πρόκειται να διαπραχθεί οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς.

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην ειδική ομάδα παρακολούθησης θεμάτων διαφθοράς που έχει συσταθεί στην Αστυνομία, η οποία διερευνά το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει κάποιος από πράξεις διαφθοράς, καθώς, όπως υπογράμμισε, είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα δέσμευσης και δήμευσης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Από την πλευρά του ο Δρ Brandstette αναφέρθηκε στους αντίστοιχους μηχανισμούς που υπάρχουν στην Αυστρία. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στην Αυστρία έχει συσταθεί εξειδικευμένη Μονάδα η οποία απαρτίζεται από Εισαγγελείς. Η Μονάδα αυτή διερευνά μεγάλης κλίμακας υποθέσεις διαφθοράς, οικονομικού εγκλήματος και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες με μεγάλη επιτυχία, καθότι απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες. Λειτουργεί επίσης τηλεφωνική και διαδικτυακή υπηρεσία υποβολής καταγγελιών, μέσα από την οποία οι εισαγγελείς έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στον καταγγέλλοντα διατηρώντας παράλληλα την ανωνυμία του. Ο κ. Νικολάου επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό και ζήτησε από τον Δρ Brandstette να του αποστείλει περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία των πιο πάνω μηχανισμών, με σκοπό να μελετηθούν και να αξιοποιηθούν όλα τα δυνατά μέσα για ενίσχυση της συλλογής πληροφοριών και της διερεύνησης των υποθέσεων αυτών.

Οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για το σύστημα εκπαίδευσης των δικαστών που εφαρμόζεται σε Κύπρο και Αυστρία.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ενημέρωσε τον Αυστριακό ομόλογό του αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Τέλος, ο Δρ Brandstette απήυθηνε πρόσκληση στον κ. Νικολάου να επισκεφθεί την Βιέννη.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις