Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


ΥΔΔΤ: "Στόχος μας ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής"

30/11/2015

Επιχειρούμε να εκσυγχρονίσουμε τον θεσμό του οικογενειακού δικαστηρίου, επιλύοντας τα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου.
Σε δηλώσεις του ο κ. Νικολάου ανέφερε: «Η ομάδα επιστημόνων, με την οποία συζητήσαμε σήμερα, έχει αναλάβει την ανασκόπηση του οικογενειακού δικαίου στον τόπο μας και την αξιολόγηση των πρακτικών εφαρμογών και προνοιών εφαρμογής του ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά και γενικότερα την αντιμετώπιση των υποθέσεων οικογενειακού δικαίου είτε αυτές αφορούν τις σχέσεις μεταξύ των εν διαστάσει συζύγων ή ακόμα και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2016 ανέλαβαν να μας καταθέσουν τις απόψεις τους επί όλων των προβλημάτων που διαπιστώνονται από την οπτική γωνιά των δικαστών, είτε των δικηγόρων, είτε της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού».
Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι στην Ομάδα αυτή συμμετέχουν δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται με θέματα οικογενειακού δικαίου, δικαστές του Ανωτάτου και του Οικογενειακού Δικαστηρίου, καθώς και το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. «Προσπάθειά μας είναι να γίνει μια σφαιρική προσέγγιση και αξιολόγηση όλων των θεμάτων και προβλημάτων ώστε να γίνει μια σωστή ρύθμιση του οικογενειακού δικαίου», ανέφερε. Παράλληλα με την εργασία της Ομάδας αυτής, συμπλήρωσε, θα λειτουργήσει μια δεύτερη ομάδα ακαδημαϊκών, η οποία αφού αξιολογήσει το υφιστάμενο δίκαιο, θα καταθέσει τη δική της άποψη προσεγγίζοντας γενικότερα τη φιλοσοφία του εφαρμοζόμενου δικαίου, κάνοντας εισηγήσεις πιθανόν πιο ριζοσπαστικές από αυτές που θα προκύψουν από τη μελέτη των σημερινών προβλημάτων.
Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι στόχος είναι η αξιολόγηση, μετά από 25 χρόνια ψήφισης του Νόμου και λειτουργίας του οικογενειακού δικαστηρίου, του οικογενειακού μας δικαίου επιχειρώντας από τη μια, να εκσυγχρονίσουμε τον θεσμό και από την άλλη, να επιλύσουμε προβλήματα τα οποία έχουν παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του. «Έτσι θα επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε ένα δίκαιο το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί όχι μόνο στις ανάγκες της δικής μας κοινωνίας, αλλά και στις ανάγκες της σημερινής εποχής», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις