ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Τον Σεπτέμβριο σε λειτουργία το Διοικητικό Δικαστήριο

18/03/2015

Τη συμφωνία όλων για προώθηση των σχετικών νομοσχεδίων που κατατέθηκαν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου ώστε να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε συγκεκριμένα:

«Πρόκειται για τρία νομοσχέδια, τα οποία έχουν κατατεθεί πριν από περίπου ένα χρόνο και η συζήτησή τους στην Επιτροπή Νομικών ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014. Έκτοτε έγιναν μια σειρά από διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα και είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω σήμερα τη συμφωνία όλων – της Εκτελεστικής, της Νομοθετικής και της Δικαστικής Εξουσίας – για την προώθηση των συγκεκριμένων νομοσχεδίων. Με την ψήφισή τους προχωρούν οι διαδικασίες για ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου. Αναμένεται ότι η ψήφιση θα γίνει στις 2 Απριλίου και μπορούμε από τώρα να ξεκινήσουμε τις απαιτούμενες διεργασίες ώστε να μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Είναι μια καινοτόμος ενέργεια όσον αφορά το δικαστικό σύστημα στον τόπο μας, η οποία αναμένουμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά από τη μια, στην αποφόρτιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου από σημαντικό αριθμό υποθέσεων και κατά συνέπεια στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων που έχει ενώπιον του, αναφέρομαι κυρίως στις εφέσεις είτε σε ποινικές είτε σε αστικές υποθέσεις, και από την άλλη, με τον διορισμό δικαστών οι οποίοι με την απαιτούμενη πείρα που θα πρέπει να έχουν ως δικηγόροι – η οποία συμφωνήσαμε σήμερα να αυξηθεί στα 10 χρόνια – και ή την ευρεία γνώση σε θέματα διοικητικού δικαίου, θα διασφαλίζεται η ποιότητα της απονομής τη δικαιοσύνης για θέματα που σχετίζονται με το διοικητικό δίκαιο. Οι αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί με όλα τα κόμματα είναι: αντί για 5 δικαστές (ένα πρόεδρο και τέσσερις δικαστές), θα γίνει ρύθμιση ώστε ο αριθμός των δικαστών να είναι μέχρι 7 και σε πρώτο στάδιο θα διοριστούν ένας πρόεδρος και τέσσερις δικαστές και θα παρέχεται η δυνατότητα, ανάλογα με τον αριθμό των υποθέσεων οι οποίες θα είναι ενώπιον του Δικαστηρίου αυτού, να αυξηθεί ο αριθμός, ώστε να διασφαλίζεται η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης όσον αφορά τις προσφυγές».

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχεται την εισήγηση ώστε να μπορούν έγγραφα που σχετίζονται με τη διαδικασία του Διοικητικού Δικαστηρίου να καταχωρούνται σε άλλες επαρχίες, γι αυτό έχει συμφωνήσει να ρυθμίσει με διαδικαστικό κανονισμό μια τέτοια δυνατότητα, κάτι που θα διευκολύνει τους δικηγόρους που ασκούν τη δικηγορία σε άλλες επαρχίες, καθώς και τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν στο Διοικητικό Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή εξέλιξη θα συμβάλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης, και γι’ αυτό το λόγο από σήμερα η Εκτελεστική Εξουσία – σε συνεργασία με την Δικαστική – αρχίζει την προετοιμασία ώστε το Διοικητικό Δικαστήριο να λειτουργήσει αρχές Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος και σε σειρά άλλων μέτρων που στοχεύουν στην επιτάχυνση της δικαστικής διαδικασίας, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι πρόκειται για μέτρα που βελτιώνουν τις διαδικασίες και τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης, όπως αλλαγές στους διαδικαστικούς κανονισμούς και στις δικαιοδοσίες των δικαστηρίων, μέτρα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δικαστηρίων, όπως είναι η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και η στενοτύπιση των πρακτικών σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες ακρόασης, μέτρα που προωθούν την ανάδειξη της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών και διεθνούς διαιτησίας, όπως είναι η διαμόρφωση διαδικασίας για ταχύτερη εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων σε μεγάλες κλίμακες, καθώς και αλλαγές που αφορούν τη διεθνή εμπορική διαιτησία. Αυτά βασίζονται σε εμπειρίες άλλων χωρών, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές προς την χώρα μας και, αναμένεται ότι ενισχύσουν την οικονομία του τόπου, θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα προσελκύσουμε περισσότερα κεφάλαια και υπηρεσίες στην Κύπρο, συμπλήρωσε.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως