Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση με Μ. Σιζόπουλο για συζήτηση των νομοσχεδίων για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία

05/10/2016

Στόχος των νομοσχεδίων για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία είναι η πρόληψη και κυρίως η διερεύνηση και καταστολή των πράξεων διαφθοράς, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μετά το πέρας της συνάντησης που είχε, σήμερα, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών – ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, στο πλαίσιο τη σειράς επαφών που έχει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συζήτηση του θέματος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, όπου αναλύσαμε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, τα νομοσχέδια που έχουμε ετοιμάσει με σκοπό ν’ αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς στην Αστυνομία, καθώς επίσης και τα νομοσχέδια που μπορούν να συμβάλουν στη διερεύνηση γενικότερα των ζητημάτων διαφθοράς που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.

Μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι καταρχήν υπάρχει πολιτική βούληση και θέληση από πλευράς του Κινήματος της ΕΔΕΚ για ν’ αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Ο κ. Σιζόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του όσον αφορά το περιεχόμενο των νομοσχεδίων, τηρώντας επιφύλαξη αναφορικά με κάποια νομοτεχνικά θέματα, για τα οποία αναμένει τις απόψεις των αρμοδίων επιτροπών του Κινήματος. Είμαστε στη διάθεσή τους για να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα προκύψει από την μελέτη των νομοτεχνικών θεμάτων».

Επίσης, ο κ. Υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι το Υπουργείο και η ΕΔΕΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και στοχεύουν από κοινού στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, το οποίο, όπως ανέφερε, είναι μεν διαχρονικό αλλά χρόνο με τον χρόνο γίνεται μεγαλύτερο. Στόχος των προτεινομένων νομοσχεδίων είναι η πρόληψη ως ένα βαθμό και κυρίως η διερεύνηση και καταστολή των πράξεων διαφθοράς, ενώ ταυτόχρονα συζητήσαμε σειρά άλλων μέτρων τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ώστε το ίδιο το σύστημα, η ίδια η Αστυνομία να μην μπορεί να ανεχτεί αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Στα πλαίσια αυτά, συζητήθηκαν τόσο τα κριτήρια πρόσληψης όσο και τα κριτήρια προαγωγής στην Αστυνομία – κριτήρια τα οποία μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση της αναγκαίας κουλτούρας όχι μόνο στην ηγεσία, αλλά και σε όλα τα μέλη του Σώματος, ώστε να προστατεύονται από αυτού του είδους τα φαινόμενα, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να πραγματοποιήσει τη συνάντηση, επιβεβαιώνοντας ότι η συνάντηση ήταν επί της ουσίας εποικοδομητική. Και πρόσθεσε: «Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Αστυνομικό Σώμα, και στον ευρύτερο τομέα της δημόσιας υπηρεσίας, είναι μια αναγκαιότητα και γίνεται μια φιλόδοξη προσπάθεια την οποία όλοι οφείλουμε να συνδράμουμε, ανεξάρτητα εάν βρισκόμαστε στη συγκυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Θα ήθελα και δημόσια να βεβαιώσω ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει αποφασιστικά αυτή την προσπάθεια. Όσον αφορά τα προσχέδια των νομοσχεδίων που βρίσκονται στην κατοχή μας και τα έχουμε μελετήσει, σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει πλήρης και απόλυτη συμφωνία. Σε σχέση με τα διάφορα νομοτεχνικά ζητήματα, τα βρίσκουμε μεν θετικά και εντός του πλαισίου που πρέπει να βρίσκονται, όμως διατηρούμε μια μικρή επιφύλαξη, μετά από τη μελέτη των νομικών μας συμβούλων και εμπειρογνωμόνων, εάν και όπου χρειάζεται, να γίνουν κάποιες πρόσθετες προτάσεις με στόχο τη βελτίωση και όχι την αναίρεση. Αυτό θα το πράξουμε στο επόμενο, σύντομο χρονικό διάστημα. Η ΕΔΕΚ θα καταθέσει τις απόψεις της εντός και εκτός Βουλής για την προώθηση αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις