ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για θέματα διαφθοράς

17/05/2016

Επιδεικνύοντας η Κυβέρνηση αποφασιστικότητα και μηδενική ανοχή στη συγκάλυψη και τον εφησυχασμό, όπως ήταν η διακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την πρώτη στιγμή παρείχε την απαιτούμενη στήριξη προς όλες τις αρμόδιες αρχές ώστε όλα τα κρούσματα διαφθοράς και διαπλοκής, αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Και δεν περιοριστήκαμε στη διακήρυξη της μηδενικής ανοχής, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Προχωρήσαμε στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς διευκόλυνση του έργου των ανακριτικών αρχών. Στηρίξαμε και στηρίζουμε το έργο του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή και τους συγχαίρουμε για την αποφασιστικότητα που έχουν επιδείξει στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής του κράτους, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ίδιοι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε, σε αντίθεση με το παρελθόν, να διερευνώνται τα φαινόμενα διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, ακόμη και εκείνα για τα οποία έγιναν καταγγελίες στο παρελθόν και ουδέποτε διερευνήθηκαν.

Για πρώτη φορά στην πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δόθηκε ξεκάθαρα το μήνυμα στις διωκτικές αρχές να διερευνούν άφοβα, χωρίς να υπάρχει περιθώριο κουκουλώματος υποθέσεων.

Για πρώτη φορά ενθαρρύνθηκαν οι πολίτες να καταγγέλλουν και να δείχνουν εμπιστοσύνη στις διωκτικές αρχές.

Για πρώτη φορά Κυβέρνηση έδειξε τόσο αποφασιστικότητα και προχώρησε στη λήψη μέτρων όπως,
  • Η νομοθετική ενίσχυση των διαδικασιών και εξουσιών του κράτους για δέσμευση και δήμευση περιουσιών που προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες.
  • Η ψήφιση νόμου για άρση του απορρήτου της καταγεγραμμένης επικοινωνίας
  • Ενισχύθηκε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με την αποπαγοποήση 26 νέων θέσεων δικηγόρων της Δημοκρατίας και του Γενικού Ελεγκτή με 10 νεές θέσεις και 14 αποσπάσεις λειτουργών της Δημόσιας Υπηρεσίας, παρά το μορατόριουμ σε θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία
  • Ενισχύθηκε η αποτελεσματικότητα του ελέγχου του πόθεν έσχες και η δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσίας των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.
  • Λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για τη διευκόλυνση των ανακρίσεων και τη στοιχειοθέτηση υποθέσεων αναφορικά με τις υποθέσεις που σχετίζονται με την κατάρρευση της οικονομίας.
  • Ενισχύθηκε ο ρόλος και οι αρμοδιότητες τους Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή.
  • Και συνεχίζουμε: προς διευκόλυνση της αποκάλυψης και δίωξης των πράξεων διαφθοράς και με στόχο να ενθαρρύνουμε περισσότερους πολίτες – ακόμη και εκείνους που έχουν εδνοιασμούς μήπως υποστούν συνέπειες - ετοιμάσαμε νομοσχέδιο που προνοεί μέτρα προστασίας των προσώπων που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Διασφαλίσαμε ότι οι ανακριτικές αρχές επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα και μακριά από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες. Θεωρούμε αδιανόητη την όποια προσπάθεια συγκάλυψης ή καθοδήγησης του έργου εξιχνίασης κάθε υπόθεσης διαφθοράς ή διαπλοκής.

Δεν ακολουθούμε πρακτικές του παρελθόντος γιατί τα σκάνδαλα και οι πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας δεν είναι σημερινά φαινόμενα, όπως κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάσουν, είναι χρόνια τα οποία ουδέποτε διερευνήθηκαν έστω και αν υπήρξαν καταγγελίες.

Γιατί καταγγελίες υπήρξαν και προηγουμένως από κόμματα και πρόσωπα τα οποία κατάγγελλαν τέτοιου είδους υποθέσεις, όμως η διερεύνησή τους ουδέποτε προχώρησε. Γι αυτό ας μη προτρέχουν κάποιοι να εξάγουν συμπεράσματα, μάλιστα αυθαίρετα και αβάσιμα, να εξαργυρώσουν πολιτικές επιταγές, όταν ανάλογες καταγγελίες, στο παρελθόν, υποβάλλονταν εις «ώτα μη ακουόντων».

Οι πολίτες έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία 3 χρόνια και είναι κρίμα να λέμε ότι προβαίνουν σε καταγγελίες, επειδή συμπαρατάσσονται με κόμματα. Χωρίς την απαιτούμενη αποφασιστικότητα της πολιτείας και των αρμοδίων αρχών, δεν θα άνοιγαν φάκελοι.

Ας αναρωτηθούν γιατί ενώ υπήρχαν καταγγελίες από την περασμένη δεκαετία για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, κατά την περίοδο κατακύρωσης των προσφορών ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ, για τα Συμβούλια Αποχετεύσεων, δεν προχωρούσαν ποτέ.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως