Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή

06/02/2015

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας Χαραυγή με τίτλο: «Αναβρασμός στις Κεντρικές Φυλακές», το Υπουργείο επιθυμεί να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

Με αποφασιστικότητα θέσαμε τέρμα σε μια απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στις φυλακές, την οποία φαίνεται ότι κάποιοι αναπολούν για τους δικούς λόγους. Όχι μόνο δεν προσπαθήσαμε να κρύψουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα ή να αναζητήσουμε τις οποιεσδήποτε δικαιολογίες, ούτε περιοριστήκαμε σε εξαγγελίες πολιτικών ή μέτρων. Με αποφασιστικότητα και με συγκεκριμένο πρόγραμμα δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα. Αντί της ολιγωρίας και της υπόσκαψης η νέα Διεύθυνση των Φυλακών επιδίωξε την συνεργασία με τους δεσμοφύλακες και αξιωματικούς των Φυλακών και καλλιέργησε τον αλληλοσεβασμό σε όλα τα επίπεδα. Πετύχαμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο του σωφρονιστικού μας ιδρύματος, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και παραμονής των κρατουμένων και τις συνθήκες εργασίας των δεσμοφυλάκων, εμπεδώνοντας την απαιτούμενη αξιοπρέπεια και σεβασμό στο χώρο των Φυλακών.

Οι άδειες ασθενείας των δεσμοφυλάκων, αν και έχουν μειωθεί και δικαιολογούνται με τα απαιτούμενα ιατρικά πιστοποιητικά, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν στο παρελθόν, εν τούτοις καταβάλλομε συνεχείς προσπάθειες για περαιτέρω μείωση τους, και συνεπώς αδικαιολόγητα προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι αυτές συνιστούν αντίδραση στη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Όσον αφορά τις κακόβουλες ενέργειες κατά του προσωπικού, δεν είναι νέο φαινόμενο για τις φυλακές, ωστόσο τονίζεται ότι η νέα Διεύθυνση των Φυλακών, δεν έχει γίνει δέκτης καμιάς απειλής κατά της ζωής ή κατά της περιουσίας οποιουδήποτε μέλους του προσωπικού. Αντιθέτως, γίνεται συχνά δέκτης θετικών σχολίων τόσο από τους κρατούμενους και τους συγγενείς τους, όσο και από το προσωπικό των Φυλακών, για τον αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο διοίκησης που ακολουθεί.

Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού ιδρύματος το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι ευκαιρίες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των φυλακισμένων, και έχουν αρχίσει νέα προγράμματα εμπλουτισμένα με καινοτόμες αθλητικές, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Περαιτέρω, προωθείται η συστηματική εκπαίδευση των δεσμοφυλάκων, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης που καταρτίζεται σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Ενδεικτικό των αποτελεσματικών δράσεων και πολιτικών που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στο σωφρονιστικό μας σύστημα είναι το γεγονός ότι συχνά ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Διευθύντρια των Φυλακών όταν επισκέπτονται τους κρατούμενους, συνομιλούν μαζί τους, απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την υποστήριξη τους στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού των Φυλακών. Όλα αυτά καταδεικνύουν την ορθότητα των χειρισμών και της πολιτικής η οποία εφαρμόζεται, καθώς και την κοινή αντίληψη όσον αφορά τον καθορισμό προτεραιοτήτων και των θεμάτων που προκύπτουν.

Η αναφορά σε «εκρηκτική κατάσταση» στον χώρο των Φυλακών ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Υπογραμμίζεται ότι οι διαδικασίες που η νέα Διεύθυνση έχει καθορίσει στις Φυλακές βασίζονται στη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση, αρχές που διέπουν κάθε σύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα και δεν επιδιώκουν τη συγκάλυψη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος ή παράβασης από οπουδήποτε κι αν αυτή προέρχεται.

Αναφορικά με το περιστατικό απόδρασης του κρατουμένου, χθες, από την ανοικτή φυλακή, σημειώνεται ότι για την σύλληψή του στήθηκε άμεσα Κέντρο Κρίσης στις Φυλακές, με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης και ανακριτών του ΤΑΕ Λευκωσίας. Ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης και των μελών της Αστυνομίας, όσον αφορά την ανταλλαγή και αξιολόγηση πληροφοριών, έγινε κατορθωτή η σύλληψή του μετά από λίγες ώρες.

Επισημαίνεται ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης και η σύλληψη του αποδράσαντος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις μερικές ώρες μετά την απόδραση του, πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά της πορείας των Φυλακών. Σημειώνεται ότι οι πιο πρόσφατες προηγούμενες αποδράσεις, τόσο από την ανοικτή όσο και από την κλειστή φυλακή, σημειώθηκαν σε διάστημα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και για την σύλληψη τους απαιτήθηκαν μερικές μέρες. Μάλιστα παλαιότερα, αρκετοί κρατούμενοι που απέδρασαν από την ανοικτή φυλακή δεν έχουν μέχρι σήμερα συλληφθεί.

Τέλος, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται το τελευταίο διάστημα για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού ιδρύματος επιβάλλεται η συνεργασία όλων, αναμένεται ότι θα έχουμε την συμπαράσταση και συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα των ΜΜΕ. Η φυλακή δεν πρέπει να λειτουργεί ως μηχανισμός έκπτωσης της ανθρώπινης αξίας και εξαθλίωσης του κρατουμένου, αλλά ούτε και ως μέσο κακόβουλης κριτικής λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις