Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Γραπτή δήλωση για το θάνατο κρατουμένου στις Κεντρικές Φυλακές

11/08/2017

Αναγνωρίζω τα κίνητρα που υπάρχουν από μέρους κάποιων κομμάτων να επιχειρούν με κάθε αφορμή να επιρρίψουν ευθύνες στον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά έχει και ο λαϊκισμός τα όρια του. Ας επιδείξουν τουλάχιστον τον δέοντα σεβασμό απέναντι σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και ας σταματήσουν να λαϊκίζουν σε βάρος της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών, ελλείψει επιχειρημάτων.

Με αφορμή τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, σήμερα, οι οποίες σπεύδουν να κατηγορήσουν τον Υπουργό για την εκτέλεση μιας απόφασης Δικαστηρίου, διερωτάται κανείς εάν εισηγούνται ότι ο Υπουργός έπρεπε να αρνηθεί την εκτέλεση της απόφασης ή εάν θα έπρεπε να επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το δικαστήριο έναν αλκοολικό.

Τι άλλο θα μπορούσε να πράξει ένας Υπουργός, τη στιγμή που έγιναν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις Φυλακές για την κατάσταση της υγείας του, τη στιγμή που εισήχθη στον χώρο; Ποια η ευθύνη του Υπουργού και του κράτους επειδή αυτός ξεψύχησε μετά από λίγες ώρες από καρδιακό επεισόδιο; Τελικά ποιες θα έπρεπε να είναι οι αρμοδιότητες του Υπουργού;

Τονίζω ότι κάθε φορά ακολουθείται ο ίδιος, ενδεδειγμένος τρόπος αξιολόγησης της κατάστασης της υγείας όλων όσων εισάγονται στις Φυλακές. Είναι αυτόν που πρόσφατα έχουν αξιολογήσει και χαιρετίσει τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), όσο και Επιτροπή του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (SPT), οι οποίες αναφέρουν ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται τώρα είναι αρκούντως ικανοποιητικές, ενώ δεν υπήρχαν ποτέ προηγουμένως.

Ας σταματήσουν, λοιπόν, κάποιοι να επικαλούνται ως πανάκεια τα όσα επικρίναμε ως αντιπολίτευση, γιατί εμείς όταν κληθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε, τα χειριστήκαμε υπεύθυνα και επιδιορθώσαμε τα κακώς κείμενα που μας άφησαν στις Φυλακές. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι έχουν αλλάξει εντελώς οι διαδικασίες αξιολόγησης ενός κρατουμένου που εισέρχεται στις φυλακές και αποτελούν παρελθόν τα όσα λανθασμένα εφαρμόζονταν για χρόνια.

Το σύστημα έχει αναμορφωθεί και έχουν αλλάξει άρδην η μεταχείριση των κρατουμένων και οι συνθήκες κράτησης. Μόνο αυτοί που δεν θέλουν να τα αναγνωρίσουν ψάχνουν αφορμές να επιρρίψουν ευθύνες στον Υπουργό για όλα τα θέματα, ακόμη και για την ανακοπή την οποία υπέστη ένας κρατούμενος με συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας. Λυπάμαι, αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη αντιπολίτευση.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης