Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Νέα επικοινωνιακή Στρατηγική στα θέματα Οδικής Ασφάλειας για τη καλλιέργεια οδικής συνείδησης

17/10/2017

Την ανάγκη για διαμόρφωση μιας νέα επικοινωνιακή στρατηγική που να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και να μπορεί μέσα από τη στόχευση να λειτουργήσει με αποδοτικότερα στοχεύοντας στη καλλιέργεια οδικής συνείδησης υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την έναρξη της εβδομάδας οδικής ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Νικολάου έκανε ιδιαίτερη μνεία σε μελέτη που ολοκληρώθηκε για τις ανάγκες της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για θέματα της Οδικής Ασφάλειας μέσω της οποίας σκιαγραφήθηκε το προφίλ του Κύπριου Οδηγού. Σύμφωνα με τη μελέτη ανάφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο Κύπριος οδηγός «παρουσιάζεται ως βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, που παραβλέπει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας εντός Κύπρου και δεν σέβεται τους υπόλοιπους χρήστες του Οδικού δικτύου. Αντιθέτως, ο Κύπριος οδηγός φαίνεται να παρουσιάζει υποδειγματική οδική συμπεριφορά και να τηρεί τους κανόνες κατά γράμμα, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό».

Τα στοιχεία που αναδεικνύονται μέσα από την ερεύνα επιτρέπουν το καταρτισμό μιας αποδοτικότερης και πιο στοχευόμενης επικοινωνιακής στρατηγικής που με στόχο την διαφώτιση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών. «Στόχος μας, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των πολιτικών – όπως προέκυψαν μέσα από τη σχετική έρευνα - είναι να δώσουμε νέα κατεύθυνση στον τρόπο επικοινωνίας με τις διάφορες ομάδες οδηγών και στην αντιμετώπιση ζητημάτων οδικής ασφάλειας» υπογράμμισε ο υπουργός.

Παρουσιάζοντας τα σχετικά στοιχεία ο Υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός πως «από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό - γύρω στο 32% - των νεκρών σε οδικές συγκρούσεις να είναι νέοι ηλικίας μέχρι 25 ετών. Από τους 41 νεκρούς που είχαμε σε σύνολο 37 θανατηφόρων συγκρούσεων, οι 13 ήταν νέα παιδιά με όνειρα και σχέδια για το μέλλον».

Πρώτιστος στόχος μας για το Υπουργείο, δήλωσε ο Υπουργός είναι «η επιμόρφωση και ενημέρωση των υφιστάμενων, κυρίως των νέων, αλλά και των μελλοντικών χρηστών του οδικού δικτύου. Στα πλαίσια αυτά, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο η σύσταση Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, στα πλαίσια εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής. Ταυτόχρονα εντατικοποιείται η προσπάθεια για καλλιέργεια οδικής συνείδησης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού και Λυκείου, με ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια.

Επιπρόσθετα, προωθούνται μέτρα όπως η σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, η αύξηση της αστυνόμευσης με τη χρήση των οχημάτων έξυπνης αστυνόμευσης και η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, όπως και η αύξηση των ποινών για όλες τις παραβάσεις του ΚΟΚ ενώ αναμένεται επίσης η εφαρμογή του νάρκοτεστ κατά τους ελέγχους που διεξάγει η Αστυνομία.

Κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας από τις 16-22 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως αυτή είναι αφιερωμένη στους τρεις φοιτητές που έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις δηλώνοντας πως «ως Πολιτεία, κηρύσσουμε ένα αγώνα καλλιέργειας οδική συνείδησης, γιατί η οδική ασφάλεια πρέπει εμπεδωθεί ως μέρος του πολιτισμού μας».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης