Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το έργο της Αστυνομίας και θα συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για ενίσχυση του νομικού της οπλοστασίου

06/05/2017

Μετουσιώνοντας το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε πράξη, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της, η Κυβέρνηση στήριξε έμπρακτα το έργο της Αστυνομίας και συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για ενίσχυση του νομικού της οπλοστασίου, για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του Σώματος, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας χθες, με την ευκαιρία της ημέρας εορτασμού της Αγίας Ειρήνης - Προστάτιδας της Αστυνομίας Κύπρου.

«Ως αποτέλεσμα, η Αστυνομία σήμερα έχει καταστεί πιο ευέλικτη και αποτελεσματική σε επιχειρησιακές δυνατότητες και σε αξία, ενώ έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα στην καταστολή του τζόγου, στη δίωξη της εμπορίας ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, στην καταπολέμηση των πιο δεδομένων εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως ο ηλεκτρονικός τζόγος, τα καζίνο και η παροχή προστασίας από παράνομες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας. Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, στα αυξημένα μέτρα ασφάλειας που λήφθηκαν σε ουσιώδεις εγκαταστάσεις της Δημοκρατίας και στις πολιτικές πρόληψης της τρομοκρατίας, κατά της ριζοσπαστικοποίησης, της ξενοφοβίας και του κυβερνοεγκλήματος.

Σχολιάζοντας την έκδοση του πορίσματος των ποινικών ανακριτών, προχθές, ο κ. Νικολάου επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα το πακέτο των νομοθετημάτων που έχει κατατεθεί στη Βουλή και σχετίζεται με την πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία. «Το πόρισμα των ποινικών ανακριτών επιβεβαιώνει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα διερεύνησης των υποθέσεων διαφθοράς, καθώς διαφάνηκε η αδυναμία να συγκεντρωθούν μαρτυρίες ώστε να διωχθούν πρόσωπα που εμπλέκονταν σε πράξεις διαφθοράς εφόσον δεν υπήρχαν τα απαραίτητα νομικά μέσα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα συνεχίσει η αδυναμία διερεύνησης και ποινικής δίωξης των αδικημάτων διαφθοράς στην Αστυνομία, και θα συζητούμε τα ίδια προβλήματα και τα επόμενα χρόνια, όπως τα συζητάμε σήμερα και όπως τα συζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός τόνισε τη σημασία της σύστασης Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο Σώμα, ενώ υπογράμμισε έχουν ληφθεί μέτρα, όπως η θέσπιση κριτηρίων για τις μεταθέσεις και την εναλλαξιμότητα, καθώς και νέων κριτηρίων πρόσληψης των νέων μελών στην Αστυνομία, τα οποία με την κατάργηση της προσωπικής συνέντευξης και της δυνατότητας για ρουσφέτι και παρεμβάσεις διασφαλίζουν την αξιοκρατία και συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και βελτίωση του επιπέδου ανταπόκρισης των μελών της Αστυνομίας. «Η αξιολόγηση των νέων μελών μέσα από τις ψυχομετρικές και γνωσιολογικές εξετάσεις θα συμβάλει στην σταδιακή διαμόρφωση μιας Αστυνομίας που τα μέλη της θα διατηρούν υψηλού επιπέδου αντιστάσεις σε πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας», τόνισε.

Αναγνωρίζοντας τον βαρυσήμαντο ρόλο που έχει να επιτελέσει η Αστυνομία, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να την ενισχύει, μέσα από τη συστηματική επιμόρφωση και ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων όλων των μελών της, καθώς και με την πρόσληψη 250 νέων μελών φέτος, είπε, επισημαίνοντας τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπογράφονται με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Αστυνομική Ακαδημία, καθώς και την επικείμενη υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Πυροσβεστική Ακαδημία της Ελλάδος, για αναβάθμιση της εκπαίδευσης που θα προσφέρεται στους νεοεισερχόμενους αστυνομικούς και τα μέλη της Αστυνομίας.

Αναφερθείς σε επιπρόσθετες ριζοσπαστικές αλλαγές που γίνονται στη δομή της Αστυνομίας, για να καταστεί ένα αναβαθμισμένο Σώμα ικανό να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, σημείωσε ότι προωθείται άμεσα η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με τα σχετικά νομοσχέδια να είναι έτοιμα για νομοτεχνικό έλεγχο, ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην εκπλήρωση της αποστολής της και να γίνει πιο ευέλικτη. Επίσης, συμπλήρωσε, προχωρά η σύσταση και λειτουργία Ακτοφυλακής που στοχεύει στην επιτήρηση της ακτογραμμής της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συνεχή επένδυση σε σύγχρονους εξοπλισμούς προς ενδυνάμωση της απόδοσης των διαφόρων υπηρεσιών της Αστυνομίας, όπως το smart policing, την υιοθέτηση του ελέγχου νάρκοτεστ, την επικοινωνία με τον πολίτη μέσω σύγχρονων ηλεκτρονικών εφαρμογών και την επέκταση του συστήματος Προειδοποιήσεων/Παρατηρήσεων για τροχαίες παραβάσεις.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης