Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διερευνηθούν πλήρως όλες οι υποθέσεις ενεργειών κατά των διαιτητών

24/03/2015

Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διερευνηθούν πλήρως όλες οι υποθέσεις ενεργειών κατά των διαιτητών, ώστε οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, σε συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο κ. Μιχάλη Αργυρού και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου κ. Χρίστο Νικολαΐδη, και την ηγεσία της Αστυνομίας, ζητώντας μια πιο στενή συνεργασία και συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Διαιτητών από τούδε και στο εξής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Είχαμε μια συζήτηση για τα τελευταία γεγονότα, αναφορικά με τη βία που ασκείται μέσα και έξω από τα γήπεδα και ειδικότερα σε σχέση με τους διαιτητές. Το πρώτο που έχουμε αναγνωρίσει είναι ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Αστυνομία και ο Σύνδεσμος Διαιτητών βρισκόμαστε στο ίδιο στρατόπεδο: νοιαζόμαστε για την ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους. Η Αστυνομία έχει περισσότερη ευθύνη πριν και μετά τη διεξαγωγή του αγώνα, αλλά και οι δύο έχουν κοινό πεδίο ευθύνης την ώρα που διεξάγεται ένας αγώνας. Κατά τη διάρκεια του αγώνα πρέπει να επικρατεί η αθλητοπρέπεια, η ασφάλεια των όσων παρευρίσκονται στο γήπεδο και δεν επιτρέπονται τα οποιαδήποτε επεισόδια βίας. Υπάρχει μια κοινή αναγνώριση ευθυνών, την οποία έχουμε συνεννοηθεί ότι θα πρέπει να συνεχίσει να τηρείται σε ψηλά επίπεδα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος πρωταθλήματος μόνο μια φορά είχαμε επεισόδια στα γήπεδα με βία που να στρέφεται κατά των υπόλοιπων φιλάθλων ή εναντίον ομάδας».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι τη συζήτηση απασχόλησαν ιδιαίτερα οι περιπτώσεις βίας που καταγράφηκαν από το 2010 και που αφορά ενέργειες που στρέφονται κατά των διαιτητών, που σχετίζονται με περιπτώσεις εξύβρισης, επίθεσης ή εμπρησμών ή τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών εναντίον τους. «Συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για περιπτώσεις οι οποίες χρειάζονται ειδικό χειρισμό, όπου επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ όλων: και οι διαιτητές να δίδουν τις απαραίτητες πληροφορίες προς την Αστυνομία και η Αστυνομία να διερευνά τις οποιεσδήποτε πληροφορίες έρχονται κοντά της», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι υποθέσεις τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού εξιχνιάζονται με ιδιαίτερη δυσκολία γιατί η έκρηξη ως επί το πλείστο δεν αφήνει τεκμήρια και για τις οποίες απαιτείται η αναζήτηση προφορικής μαρτυρίας. Ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι χωρίς τη συνεργασία του θύματος, στην περίπτωση μας των διαιτητών, και των όποιων συνεργατών τους δεν μπορεί να υπάρξει διερεύνηση, αναφέροντας ότι συμφώνησαν με τον Σύνδεσμο Διαιτητών να υπάρξει κοινή προσπάθεια όλων για αποδοτική στενή συνεργασία.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διερευνηθούν πλήρως όλες οι υποθέσεις, τονίζοντας ότι όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή διερευνώνται, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση. «Συγκεντρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία και εύχομαι σύντομα να έχουμε κατάληξη, γιατί δεν πρέπει κάποιοι να καλύπτονται πίσω από τη δυσκολία παραχώρησης πληροφοριών ή συγκέντρωσης στοιχείων – μαρτυρίας, να παραμένουν ατιμώρητοι και να συνεχίζουν αυτή τη συμπεριφορά, αλλιώς θα διατρέξουμε μεγαλύτερους κινδύνους. Δεν γίνεται κάποιοι να μένουν ατιμώρητοι, να ξεφεύγουν από το νόμο γιατί υπήρξε παράλειψη στην παραχώρηση όλων των στοιχείων ή όλων των απαιτούμενων πληροφοριών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι εάν κάποιοι συνεχίσουν να παραμένουν ατιμώρητοι, θα διατρέξουμε μεγαλύτερους κινδύνους και σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα γίνει επιτρεπτό. «Έχουμε την αποφασιστικότητα, τη θέληση και τη συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Διαιτητών για πιο στενή συνεργασία από τούδε και στο εξής, όσον αφορά τα θέματα αυτά, για να έχουμε τα αποτελέσματα που όλοι επιζητούμε. Δηλαδή, αυτοί όλοι που εμπλέκονται στις υποθέσεις να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά», ανέφερε.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στις ποινές που επιβλήθηκαν μέχρι πρόσφατα από πλευράς των δικαστηρίων, σχολίασε ότι είναι εξαιρετικά χαμηλές σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί τα επεισόδια εναντίον διαιτητή να τιμωρούνται με ποινή προστίμου και οι συγκεκριμένες περιπτώσεις κατηγορίας ανθρώπων – λόγω της δραστηριότητάς τους – να διατρέχουν ένα συνεχή κίνδυνο από άμυαλους που εμπλέκονται σε πράξεις βίας, γι’ αυτό αναμένουμε οι ποινές να είναι αποτρεπτικές για τον κάθε επίδοξο, ο οποίος αποφασίζει να ενεργήσει εναντίον των διαιτητών».

Ο κ. Υπουργός επανέλαβε την έκκληση προς την ΚΟΠ όπως οι εμπρηστικές δηλώσεις τιμωρούνται παραδειγματικά τονίζοντας ότι «φαίνεται ότι οι ποινές που επιβάλλονται σήμερα, όσον κι αν κάποιοι τις θεωρούν εξοντωτικές γιατί επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, το οποίο μπορεί να καταβάλλεται από το σωματείο και όχι από το ίδιο το πρόσωπο που προέβη στις δηλώσεις, δεν είναι τόσο αποτελεσματικές». Η ποινές πρέπει να γίνουν αποτρεπτικές, που δεν είναι κατ’ ανάγκη το πρόστιμο, και ας τους προβληματίσει ο αποκλεισμός από τα γήπεδα, σημείωσε. «Να μην περιμένουμε ότι θα σταματήσουν αυτού του είδους οι εμπρηστικές δηλώσεις, η πρόκληση δηλαδή, που φαίνεται να αποτελεί την αιτία κάποιων πράξεων ορισμένων φιλάθλων, να είναι αποτρεπτικές στο βαθμό που θα σταματήσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία της Αστυνομίας, σημειώνοντας «είμαστε στο ίδιο χαράκωμα με την Αστυνομία και τη δικαιοσύνη και θα έχουμε μια ακόμα πιο στενή συνεργασία όσον αφορά τη βία ενάντια στους διαιτητές». Η μόνη μας έγνοια είναι η ασφάλεια των διαιτητών μας και των οικογενειών τους, είπε και πρόσθεσε: «Πήραμε διαβεβαιώσεις τόσο από τον Υπουργό όσο και από τον Αρχηγό της Αστυνομίας ότι θα λάβουν τα δέοντα μέτρα ώστε να αισθανόμαστε πιο ασφαλής όχι μόνο εντός αλλά και εκτός αγωνιστικών χώρων. Η συνεργασία θα συνεχίσει μεταξύ μας και θα είναι ακόμη πιο εποικοδομητική».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις