Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως με την Επιτροπή για την μελέτη των ισχυόντων περί Φυλακών Νόμων και Κανονισμών

29/08/2013

Η ριζική αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος σε διάστημα ενός έτους αποτέλεσε το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης που είχε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου με την πενταμελή ανεξάρτητη επιτροπή που ορίσθηκε για να ετοιμάσει το πλαίσιο αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Υπουργός, η ανεξάρτητη επιτροπή που διορίσθηκε για τη μελέτη των περί φυλακών νόμων και κανονισμών, θα αναμορφώσει χωρίς αμοιβή το πλαίσιο νόμων, κανονισμών και διαδικασιών που διέπει τη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αντιλήψεις και μεθόδους σωφρονισμού.

Ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για κατάντια του σωφρονιστικού συστήματος, αναφέροντας ότι απαιτούνται άμεσα λύσεις. Παρατήρησε, δε, ότι η νομοθεσία και οι κανόνες λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος είναι ξεπερασμένων αντιλήψεων και συνιστούν πλέον μέρος του γενικότερου προβλήματος που έχουμε ενώπιον μας.

«Η Κυβέρνηση έχει θέσει προτεραιότητα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αφορούν το σωφρονιστικό μας σύστημα, περιλαμβανομένου και του ζητήματος ανέγερσης νέων κτηρίων φυλακών», είπε.

Η πενταμελής επιτροπή, είπε ο κ. Νικολάου, απαρτίζεται από την τέως Επίτροπο Διοικήσεως κα Ηλιάνα Νικολάου, κ. Άριστο Τσιάρτα, Ανώτερο Λειτουργό στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως, κα Κάλια Καμπανελλά, Λειτουργό στο Γραφείο του Επιτρόπου Διοικήσεως, κα Αθηνά Δημητρίου, Λοχία της Αστυνομίας και κ. Αριστοτέλη Κωνσταντινίδη, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, είπε ο κ. Υπουργός, συζητήθηκε ένα πρώτο διάγραμμα λειτουργίας της επιτροπής στον οποίο καταγράφηκαν η προτεραιότητες με στόχο στο χρονικό πλαίσιο του ενός έτους να εκσυγχρονισθεί μια παραμελημένη πτυχή της πολιτείας και της κοινωνίας, ενώ ο ίδιος ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής και εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κα Ηλιάνα Νικολάου, αναφέροντας ότι η επιτροπή αναλαμβάνει την ευθύνη να ανταποκριθεί σε μια πρόκληση, παρατήρησε ότι όλα τα μέλη της επιτροπής βίωσαν τις διαστάσεις του θέματος ίσως από διαφορετική οπτική γωνία ο καθένας και παρομοίωσε την επιχειρούμενη αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος με άλμα.

Ευχαρίστησε επίσης τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την αποφασιστικότητα με την οποία ενεργεί ώστε να αντιμετωπίσει άμεσα ένα χρόνιο και πολύπλευρο πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια καταβάλλεται μακριά από περιστασιακές διεξόδους και με στόχο τη ριζική και οριστική λύση.

Η κα Νικολάου είπε πως θα δοθούν ριζικές λύσεις σε ζητήματα όπως ο υπερπληθυσμός των φυλακών, «που για μας δεν είναι απλά θέμα αριθμητικό». Εξήγησε ότι ήδη έχει ετοιμασθεί ένα γενικό πλάνο και θα αρχίσει διάλογος με τη Διεύθυνση των Φυλακών, το Δικηγορικό Σύλλογο, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, Κύπριους εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στις Επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Καταλήγοντας, η κα Νικολάου τόνισε ότι οι ευπαθείς και ευάλωτοι χώροι όπως οι φυλακές και οι χώροι κράτησης προσώπων αντανακλούν τα προβλήματα της ίδιας της κοινωνίας και διαβεβαίωσε ότι τα μέλη της επιτροπής θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και θα φέρουν σε πέρας την αποστολή τους με τον πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

Φωτογραφίες από την συνάντηση...Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις