Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


O θεσμός της διαμεσολάβησης πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος του πολίτη και της οικονομίας

29/10/2015

Η Κυβέρνηση θέτει το θεσμό της διαμεσολάβησης στις προτεραιότητες της, με κυριότερο στόχο την αποφόρτιση των Δικαστηρίων, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την εξυπηρέτηση του πολίτη, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργάνωσε, σήμερα, το ΚΕΒΕ, με θέμα «Η Διαμεσολάβηση συναντά τους Δικαστές στην Κύπρο».

Ο κ. Νικολάου, στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η διαμεσολάβηση, ως διακανονισμός διαφοράς που αναφύεται, σε διασυνοριακή ή εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι κυρίως η ευελιξία στη διαδικασία, η προσαρμοστικότητα στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε υπόθεσης και στις ειδικότερες ανάγκες και επιθυμίες των μερών, η ταχύτητα στη διεκπεραίωση της διαφοράς, η διατήρηση του εθελοντικού χαρακτήρα μέχρι τέλους, καθώς και η εμπιστευτικότητα, χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει και εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι ήδη ο θεσμός της διαμεσολάβησης λειτουργεί αρκετά καλά και ικανοποιητικά από τον Ενιαίο Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως. «Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος με δική του προσπάθεια έχει θέσει τον θεσμό της διαμεσολάβησης σε μια τακτική και αποτελεσματική βάση λειτουργίας», σημείωσε.

Προσπάθειά μας είναι ο θεσμός της διαμεσολάβησης να γίνει αποδεκτός από τους πολίτες και να αποτελέσει μια πραγματική επιλογή εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, είπε, προσθέτοντας ότι είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο θεσμός αυτός, τα οποία θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος της δικαιοσύνης αλλά και γενικότερα της οικονομίας του τόπου, γιατί μια ταχεία επίλυση μιας διαφοράς έχει σίγουρα οικονομικό όφελος για κάθε επιχειρηματία, για κάθε πολίτη, και πολύ δε περισσότερο έχει γενικότερο αντίκτυπο στην ανάδειξη του τόπου σε κέντρο παροχής υπηρεσιών και στην οικονομική ανάπτυξη.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις