Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για την ασφάλεια των αεροδρομίων

13/01/2016

Με αφορμή δημοσιεύματα, τα οποία κυκλοφόρησαν στο σημερινό Τύπο, αναφορικά με την ασφάλεια των αεροδρομίων, επιθυμώ να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου καθώς θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του τόπου, δημοσιοποιούνται κατ’ αυτό τον τρόπο. Η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά είναι επιζήμια και πρέπει ν’ αποφεύγεται.

Η ασφάλεια των αεροδρομίων μας και γενικά του τόπου είναι ευθύνη του κράτους και δεν παραχωρείται σε οποιαδήποτε εταιρεία ή ιδιώτη. Μέλημά μας είναι η συνεχής βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας τόσο των αεροδρομίων όσο και των άλλων αντίστοιχων εγκαταστάσεων στον τόπο μας. Η αξιολόγηση της δυνατότητας ανάθεσης του ελέγχου των χειραποσκευών στα αεροδρόμια σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, έχει ως σκοπό την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας των αεροδρομίων στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχου, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από τις πρακτικές που ακολουθούν οι 26 από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που αποτελεί τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται διεθνώς και την οποία παρατηρούμε όλοι όταν ταξιδεύουμε. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στην Κύπρο και στη Ρουμανία οι χειραποσκευές των επιβατών που αναχωρούν για το εξωτερικό, ελέγχονται από μέλη της αστυνομίας ή του στρατού αντίστοιχα.

Συνεπώς, η οποιαδήποτε αναφορά σε έκπτωση στο επίπεδο ασφάλειας είναι παραπλανητική και αβάσιμη, όταν μάλιστα κατά το 2015 τα επίπεδα ασφάλειας των αεροδρομίων μας και άλλων αντίστοιχων εγκαταστάσεων έχουν αυξηθεί, σε σημείο που είναι εμφανέστατα και αναγνωρίζονται από όλους καθημερινώς. Η αξιολόγηση καλών πρακτικών που εφαρμόζονται με επιτυχία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελεί υποχρέωση μας στη προσπάθεια που καταβάλλουμε για συνεχή βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στο τόπο μας.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις