Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

26/06/2016

Η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει στον καθένα μας την ανάγκη συστράτευσης και κινητοποίησης του συνόλου της ανθρωπότητας για αντιμετώπιση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης και της διακίνησης των ναρκωτικών, με στόχο την επένδυση στους νέους μας, στην υγεία και στη ζωή, βάσει του ορισμού της 26ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τις 7 Δεκεμβρίου 1987.

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει για πρώτη φορά μια σφαιρική, πολυδιάστατη πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού μέσω προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών, και ταυτόχρονα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην καταστολή των παράνομων κυκλωμάτων των εμπόρων και διακινητών και την προσαγωγή, όσων ενέχονται σε αυτά, ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών αποτελούν μια δυσάρεστη κοινωνική πραγματικότητα, ενώ οι χρήστες ναρκωτικών στις νεαρές ηλικίες παραμένουν σε υψηλά και ολοένα αυξανόμενα επίπεδα, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη πιο δραστικών και στοχευμένων μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά τη φιλοσοφία μεταχείρισης του χρήστη ναρκωτικών, αντιμετωπίζοντάς τον ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης με στόχο την απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Μέσα από σχετική νομοθετική ρύθμιση που έχει πετύχει, οι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης αντί της τιμωρίας του εγκλεισμού στη φυλακή αποστέλλονται, πλέον, σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει από πέρσι πρόγραμμα απεξάρτησης εντός των φυλακών, το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω, ενώ ουσιοεξαρτώμενα άτομα ήδη αποστέλνονται στην Αγία Σκέπη όπου υποβάλλονται σε ένα ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να προσφέρεται μια δεύτερη ευκαιρία για απεξάρτηση, διευκολύνοντας την ομαλή επανένταξή του χρήστη στην κοινωνία.

Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της καταστολής, οι μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες που έχουν σημειωθεί από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών δεν μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά, αντιθέτως, μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή για τους νέους μας. Συνεπώς, προς ενίσχυση του έργου πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, η Κυβέρνηση έχει τριπλασιάσει φέτος τον προϋπολογισμό της Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 10 φορές του αριθμού των κατασχεθεισών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών και στα ίδια αυξημένα επίπεδα θα κινηθεί και ο προϋπολογισμός για το 2017, με σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της Υπηρεσίας με εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, καθιστώντας την ικανή να αντεπεξέρχεται στο δύσκολο έργο της καταστολής. Παράλληλα, ο τομέας της καταστολής της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά ενισχύεται διαρκώς με την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας για πάταξη του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και της προμήθειας των ναρκωτικών διεθνώς.

Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι ένα πολυδιάστατο, πολύπλευρο πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε κοινωνικής κατάστασης, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου, καθώς καταφύγιο στον φανταστικό κόσμο των παραισθησιογόνων ναρκωτικών ουσιών μπορεί να αναζητήσει ο οποιοσδήποτε. Το αποτέλεσμα όμως είναι πάντοτε το ίδιο: πρόκληση σοβαρών φυσικών και ψυχικών διαταραχών, με καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στον ίδιο τον χρήστη όσο και στην οικογένεια και τον περίγυρό του. Ας μετουσωσουμε την κραυγή της διεθνούς αγωνίας για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών σε δυναμική πάταξης της διακίνησης τους για ένα ελπιδοφόρο μέλλον χωρίς εξαρτήσεις.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις