Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου καλεί τους νέους να δώσουν προτεραιότητα στη ζωή

16/10/2015

Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί, καθώς και η ελάχιστη κατανάλωση επιφέρει μείωση της αντίληψης και των αντανακλαστικών, μείωση της αίσθησης του κινδύνου και συνεπώς, αύξηση του κινδύνου εμπλοκής σε κάποιο ατύχημα. Από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, είναι σαφές ότι οι νέοι μας διαχρονικά συνδέουν τη νυκτερινή τους διασκέδαση με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Η έκφραση αυτή της κοινωνικής μας πραγματικότητας δεν απαλλάσσει κανέναν από την αντίστοιχα μεγάλη κοινωνική ευθύνη που έχουμε όλοι μας, ο κάθε γονιός, ο κάθε εκπαιδευτικός και ο κάθε ένας που έρχεται σε επαφή με τους νέους, για υπενθύμιση του κινδύνου που παραμονεύει κάθε λεπτό που οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ είναι τεράστια και μπορεί να αποβεί καταλύτης για τη ζωή τους.

Κατά την περίοδο των νεανικών χρόνων, που διακατέχονται από αυθόρμητη συμπεριφορά, είναι απαραίτητη η συνεχής διαπαιδαγώγηση και η διαρκής εγρήγορση ώστε να μεταδώσουμε το μήνυμα στα παιδιά μας ότι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης οδικών συγκρούσεων ανάμεσα στους νέους είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Το ποσοστό θανατηφόρων ατυχημάτων στους οδηγούς ηλικίας 15-24 ετών είναι διπλάσιο απ’ ό,τι στους πιο έμπειρους οδηγούς και ο κίνδυνος δεν αφορά μόνον τους ίδιους: για κάθε νεαρό οδηγό που σκοτώνεται σε σύγκρουση, βρίσκουν τον θάνατο και άλλα 1,3 άτομα κατά μέσο όρο, αναφέρουν έρευνες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας Κύπρου ένα τρίτο του συνόλου των θυμάτων σε οδικές συγκρούσεις (33,95%) τα τελευταία χρόνια έχασε τη ζωή του εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ, με το αλκοόλ να αποτελεί την πρώτη αιτία πρόκλησης θανατηφόρων συγκρούσεων από το 2010 μέχρι και το 2014 στην χώρα μας.

Με βάση τις έρευνες του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου και του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά η τάση για πρώτη μέθη είναι εντονότερη στις ηλικίες 15-22, από τη μέση της εφηβείας έως τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες εκτιμάται ότι ανάμεσα στους νέους 15-24 ετών η συχνότητα κατανάλωσης 6 ή περισσοτέρων αλκοολούχων ποτών σε μια μόνο περίσταση είναι 1 στους 4, ενώ κατά το 2012, από τα άτομα που οδήγησαν αφού προηγουμένως είχαν πιει 3-6 ποτήρια, οι περισσότεροι, ανήκαν στην ηλικιακή κατηγορία, των 25-34 ετών (δηλαδή ένας στους τρεις).

Ολοι συμφωνούμε ότι ποτό και οδήγηση δεν συνδυάζονται, γι’ αυτό αν πάρετε αυτοκίνητο μαζί σας, πρέπει να έχετε αποφασίσει να μην πιείτε καθόλου. Εάν παρόλα αυτά τελικά καταναλώσετε αλκοόλ, δεν είναι ασφαλές να οδηγήσετε, γι’ αυτό είναι προτιμότερο να καλέσετε ταξί ή να ζητήσετε από κάποιο φίλο να σας πάρει ή στην αρχή της βραδιάς να ορίσετε οδηγό ένα άτομο από την παρέα που δεν θα πιεί. Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας, όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι σε κάθε περίπτωση τροχαίου, όπου ο οδηγός βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ, ο κάθε συνεπιβάτης θεωρείται συνυπαίτιος. Μην επιτρέπετε στην παρέα σας να οδηγήσει μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Πάρετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου ή συμβουλέψτε τον να επιστρέψει με άλλο τρόπο στο σπίτι του.

Η καλλιέργεια οδικής συνείδησης πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία, κατά την οποία τα παιδιά διαμορφώνουν τις ορθές νοοτροπίες που τα συνοδεύουν στην υπόλοιπή τους ζωή, αλλά η εμπέδωση της έννοιας ότι αλκοόλ και οδήγηση δεν συνδυάζονται ποτέ, πρέπει να ηχεί μόνιμα στο μυαλό του κάθε νέου που θέλει να συνεχίσει να απολαμβάνει τις εξόδους και τη ζωή. Ας δώσουμε προτεραιότητα στη ζωή για να δώσουμε συνέχεια και στην διασκέδαση.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις