Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Μέλημά μας η συνεχής παρουσία δίπλα στον πολίτη και η μετάδοση του μηνύματος της ασφάλειας

08/03/2016

Μηνύματα στέλνει προς όλους όσους επέδειξαν εγκληματική δραστηριότητα και στον κυπριακό λαό ότι στον τόπο μας υπάρχει ασφάλεια, η Αστυνομία μεριμνά και νοιάζεται για την ασφάλεια του πολίτη και μέλημα της είναι η συνεχής παρουσία δίπλα του, και επιδίωξη μας είναι να παραμείνουμε μεταξύ των ασφαλέστερων προορισμών. Αναφερόμενος στο έργο της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε, σήμερα στην Μονάδα, τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε σχέση με την επαπειλούμενη τρομοκρατία αλλά και κατά τις επισκέψεις πολλών διπλωματικών αποστολών και υψηλών αξιωματούχων στον τόπο μας, απέδειξαν τις δυνατότητες της Αστυνομίας μας και έχουν συγκεντρώσει τα συγχαρητήρια όλων. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στη μείωση των κρουσμάτων βίας στα γήπεδα αποδίδοντας την στα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί και στη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Η σημερινή επίσκεψη σχετίζεται με την αξιολόγηση που, μαζί με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, επιχειρούμε σε συναντήσεις με τις ηγεσίες των Μονάδων, των Διευθύνσεων και των Τμημάτων του Σώματος. Αξιολογούμε τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, κυρίως το 2015, συγκριτικά με τον τρόπο με τον οποίο ενεργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και γίνεται ο προγραμματισμός, στη βάση του στρατηγικού σχεδίου που έχουμε καταρτίσει και στη βάση των προτεραιοτήτων μας για το 2016. Στα πλαίσια αυτών των προγραμματισμών συζητήσαμε με την ηγεσία της Μονάδας τις προτεραιότητές μας, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί η ΜΜΑΔ στα θέματα της πρόληψης και της καταστολής, είτε του εγκλήματος, είτε των άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, περιλαμβανομένων των θεμάτων που σχετίζονται με τη βία στα γήπεδα και ειδικότερα των ζητημάτων που προκύπτουν γύρω από την ασφάλεια και των απειλών σε σχέση με την τρομοκρατία.

Μέσα από την αξιολόγηση που έγινε, σας διαβεβαιώνω ότι επιτελείται ένα σημαντικό και θετικό έργο από πλευράς της Μονάδας, για το οποίο οφείλουμε όλοι να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στα στελέχη της, τα οποία κατάφεραν να δώσουν σωστά μηνύματα σε όλους όσους επέδειξαν εγκληματική δραστηριότητα στο παρελθόν και από την άλλη, να στείλουν το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι στον τόπο μας υπάρχει ασφάλεια. Είναι εμφανή τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο σε σχέση με τα θέματα της επαπειλούμενης τρομοκρατίας όσο και σε σχέση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τις επισκέψεις πολλών διπλωματικών αποστολών και υψηλών αξιωματούχων στον τόπο μας, οι οποίοι εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους για τον τρόπο με τον οποίο έχουμε προστατεύσει αυτές τις προσωπικότητες.

Επιπλέον, θα ήθελα να επισημάνω ότι η παρουσία της Μονάδας είναι γενικότερα εμφανής στις πιο κρίσιμες αποστολές της Αστυνομίας. Στις περιπτώσεις όπου κρίθηκε ότι η αποστολή ήταν υψηλού κινδύνου, πετύχαμε με την παρουσία της Αστυνομίας και με τη σωστή διαχείριση των περιστατικών βίας στα γήπεδα να περιοριστεί ο αριθμός των περιστατικών αυτών σε λιγότερο από αυτό που αριθμούν τα δάκτυλα της μιας παλάμης.

Καταφέραμε με τη σωστή παρουσία στους δρόμους να στείλουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι η Αστυνομία νοιάζεται για την ασφάλειά τους. Αποτελεί μέλημά μας η συνεχής παρουσία δίπλα από τον πολίτη σε μια προσπάθεια να δώσουμε το μήνυμα της ασφάλειας στον τόπο μας. Αυτό αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν κάθε επενδυτή που επιθυμεί να έρθει στην Κύπρο».

Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται όσον αφορά την τρομοκρατία, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτά αξιολογούνται από ειδική ομάδα χειρισμού κρίσεων, η οποία θα αποφασίσει αν θα παραμείνουμε στα ίδια επίπεδα επικινδυνότητας, και στην συνέχεια θα αποφασιστεί αν δικαιολογείται η διατήρηση των μέτρων ασφάλειας τα οποία έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. «Τα ίδια μέτρα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται και να αξιολογούνται από την ηγεσία της Αστυνομίας κατά καιρούς, ώστε με τη διαφοροποίηση που θα γίνεται σε αυτά, ο έλεγχος να είναι πιο αποτελεσματικός», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η ΜΜΑΔ έχει επωμιστεί σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια καθότι είναι η πιο εκπαιδευμένη μονάδα της Αστυνομίας σε αυτά τα θέματα. «Αξιολογούμε και αντικρίζουμε πάντοτε με τη δέουσα υπευθυνότητα όλες τις απαιτήσεις και ανάγκες που προτάσσονται κατά καιρούς», τόνισε.

Αναφορικά με το θέμα της βίας στα γήπεδα, ο κ. Νικολάου επεσήμανε: «Εκείνο που έχουμε καταφέρει με την εφαρμογή μέτρων, που περιλαμβάνονται στο πακέτο μέτρων για τη βία στα γήπεδα που είχαμε εξαγγείλει, είναι να μειωθούν τα περιστατικά βίας, να αξιοποιηθεί η Αστυνομία έξω από τους αθλητικούς χώρους, με την εφαρμογή του θεσμού των επιτηρητών εντός των αθλητικών χώρων, να προωθούνται οι υποθέσεις άμεσα στο δικαστήριο, σε 24 ώρες, και να αποκλείονται από τα γήπεδα τα πρόσωπα που κατηγορούνται μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους στο δικαστήριο, καθώς και με άλλα μέτρα, να καταστεί διακριτός ο ρόλος του καθενός, με αποτέλεσμα να περιοριστούν τα περιστατικά βίας εντός και εκτός των γηπέδων. Σίγουρα η προώθηση της κάρτας φιλάθλου και η υλοποίηση των υποδομών που προβλέπονται στη νομοθεσία για όλα τα γήπεδα της Α’ κατηγορίας, όπως είναι τα συστήματα ελέγχου στις εισόδους, το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης των εισιτηρίων, που θα συμβάλει στην ταξιθέτηση των φιλάθλων, θα βοηθήσουν περαιτέρω στην πρόληψη των φαινομένων βίας στα γήπεδα, θα δημιουργήσουν συνθήκες που θα επιτρέπουν την παρουσία οικογενειών στα γήπεδα, αλλά και η Αστυνομία να αποφορτιστεί περαιτέρω από αυτού του είδους τα καθήκοντα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ανησυχία τώρα που έρχονται οι αγώνες κατάταξης στο ποδόσφαιρο, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εάν αξιολογηθεί η πορεία του πρωταθλήματος μέχρι σήμερα, όπου παρόμοια παιχνίδια που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων κατάταξης, διεξήχθηκαν και κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούν να ελέγξουμε αποτελεσματικά τα όποια φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Αυτό θα επιδιωχθεί, με τη συνεργασία των αθλητικών παραγόντων, των σωματείων και των ίδιων των φιλάθλων, ώστε να έχουμε ένα πρωτάθλημα για τους φιλάθλους και όχι για τους χούλιγκαν, σημείωσε.

Ερωτηθείς, τέλος, εάν γίνονται σκέψεις για επέκταση του μέτρου των αποσπάσεων μελών της Εθνικής Φρουράς στην Αστυνομία, για την επιτήρηση των αεροδρομίων, ο κ. Νικολάου είπε πως το θέμα συζητείται με τον Υπουργό Άμυνας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης