Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Απάντηση σε χθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σχετικά με τη διαδικασία προαγωγών στην Αστυνομία

24/03/2017

Προκαλεί τουλάχιστον απορία το γεγονός ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ επιμένουν να ζητούν ενημέρωση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για τα κριτήρια με βάση τα οποία έγιναν οι τελευταίες προαγωγές στην Αστυνομία, όταν αυτά έχουν, αρκετές φορές, ήδη δημοσιοποιηθεί και οι αποφάσεις προαγωγής έχουν τεκμηριωθεί με βάση τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και την εφαρμογή των σχετικών Νόμων. Προκαλεί όμως απορία, γιατί αναζητούν απαντήσεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τη στιγμή που θα έπρεπε οι ίδιοι να δώσουν εξηγήσεις στα μέλη της Αστυνομίας αναφορικά με το πώς γίνονταν οι προαγωγές στο Σώμα επί της δικής τους διακυβέρνησης, κατά τις οποίες δεν λαμβάνονταν υπόψη τα προσόντα και η αρχαιότητα των μελών και οι οποίες κρίθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αναιτιολόγητες, βασισμένες σε «ξένα κριτήρια», δηλαδή σε κριτήρια άλλα από εκείνα που ορίζει ο Νόμος.

Εύλογα διερωτάται κανείς πως είναι δυνατόν τέσσερις αξιωματικοί που υστερούσαν καταφανώς σε προσόντα και σε αρχαιότητα, υστερούσαν σε πείρα στον τελευταίο βαθμό η οποία προσμετρά στην αξία και δεν υπερτερούσαν στην αξία με βάση τις εκθέσεις αξιολόγησης, να προάγονται έναντι άλλων υποψηφίων που υπερείχαν σε όλα τα νόμιμα κριτήρια. Συνεπώς, προκαλεί απορία για τα κριτήρια που επικράτησαν κατά την προαγωγή τους και οφείλουν να εξηγήσουν στα μέλη της Αστυνομίας, ποια είναι τα κριτήρια αυτά.

Επιπρόσθετα, προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό γιατί δεν λάμβαναν υπόψη τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα ή γιατί επέμεναν να προάγουν εκ νέου τα ίδια πρόσωπα, παρά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και παραβλέποντας την υπεροχή άλλων συναδέλφων τους. Συνεπώς, αντί λοιπόν να ζητούν εξηγήσεις, τώρα που εφαρμόζονται αξιοκρατικά τα νομοθετημένα κριτήρια και γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, πρέπει να δώσουν απαντήσεις γιατί έχουν ακυρωθεί όλες οι προαγωγές που έγιναν το διάστημα από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Ιανουάριο του 2013 στο βαθμό του Αστυνόμου Β’, όπως και προαγωγές που έγιναν την ίδια περίοδο, στο βαθμό του Λοχία, του Υπαστυνόμου και του Ανώτερου Υπαστυνόμου, μέχρι και τον τελευταίο μήνα της θητείας της διακυβέρνησης τους.

Επίσης, δεν θεωρώ ότι αξίζει σχολιασμού το ερώτημα γιατί κάποια μέλη προάχθηκαν ενώ δεν είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο για να ακυρώσουν τη προηγούμενη απόφαση, ούτε περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των υποψηφίων που προάχθηκαν και ούτε στον κατάλογο των ενδιαφερομένων μερών, από τη στιγμή που είναι καλά γνωστό ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου και η νομοθεσία προβλέπουν ότι κατά την επανεξέταση πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλοι όσοι πληρούσαν τις απαιτήσεις του Νόμου για προαγωγή κατά τον ουσιώδη χρόνο. Συνεπώς, εύλογα προκύπτει το ερώτημα αν η εισήγηση τους είναι να μην εφαρμόζονται οι αρχές της νομολογίας του Δικαστηρίου και οι προαγωγές να συνεχίσουν να γίνονται με έκνομο τρόπο.

Εάν θεωρούν ότι οι προαγωγές θα πρέπει να αποφασίζονται σε αντίθεση με τους νόμους και τις αποφάσεις των δικαστηρίων και να συνεχιστεί η έκνομη και αναξιοκρατική κατάσταση του παρελθόντος, τότε ας αλλάξουν τη νομοθεσία για να παραγνωρίζονται τα κριτήρια του ισχύοντος Νόμου, να καταργήσουν τα κριτήρια της αρχαιότητας και της αξίας και να δίδεται υπέρμετρη βαρύτητα στα προσόντα. Για όλα αυτά και τις σκέψεις τους, ας ρωτήσουν τα μέλη της Αστυνομίας, τους Συνδέσμους Αστυνομίας και Ανώτερων Αξιωματικών και να εγείρουν θέμα αλλαγής των κριτηρίων προαγωγής.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης