Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης, Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας

02/02/2017

Τη σημασία της επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης, Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) στην Κύπρο, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, επισημαίνοντας ότι αναμένει την αξιολόγηση της Επιτροπής αναφορικά με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στις Κεντρικές Φυλακές, στον Χώρο Κράτησης Μεταναστών στη Μενόγεια (ΧΩΚΑΜ) και στα Αστυνομικά Κρατητήρια, αλλά και τις οποιεσδήποτε υποδείξεις της.

Μετά το πέρας της συνάντησης με την αντιπροσωπεία, ο κ. Νικολάου δήλωσε:

«Η αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Κύπρο για να αξιολογήσει το σωφρονιστικό σύστημα και ίδρυμα, δηλαδή τις Κεντρικές Φυλακές, τον χώρο κράτησης μεταναστών στη Μενόγεια (ΧΩΚΑΜ) και τα Αστυνομικά Κρατητήρια, για να εξετάσει κατά πόσον συνάδουν με τις συστάσεις και τις οδηγίες της Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σήμερα παρουσίασα στα μέλη της Επιτροπής την πολιτική που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια και την βούληση που υπεδείξαμε όλη αυτή την περίοδο για να διαφοροποιήσουμε και να βελτιώσουμε, κατά τρόπο δραστικό, τις εγκαταστάσεις και τον τρόπο λειτουργίας του σωφρονιστικού ιδρύματος, τις εγκαταστάσεις και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ΧΩΚΑΜ, και στα Αστυνομικά Κρατητήρια. Επεξήγησα την πολιτική που έχουμε εφαρμόσει και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε προς το σκοπό αυτό.

Εισηγήθηκα όπως εξετάσουν και αξιολογήσουν τις αλλαγές που έχουν γίνει και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις όποιες υποδείξεις ή συστάσεις τους, γιατί θεωρούμε ότι η δική τους παρουσία στην Κύπρο αποτελεί μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε την μέχρι σήμερα πορεία μας, τις συνθήκες που εφαρμόζουμε και τα μέτρα που έχουμε λάβει. Ένας ανεξάρτητος οργανισμός θα κρίνει το έργο που έχουμε κάνει κατά τρόπο αντικειμενικό και η δουλειά μας θα κριθεί από εμπειρογνώμονες-ειδικούς σε αυτά τα ζητήματα. Γι αυτό τον λόγο ζήτησα από τα μέλη της Επιτροπής να αξιολογήσουν όλα τα θέματα, αναμένοντας με πολύ ενδιαφέρον τις δικές τους συστάσεις και αποτελέσματα».

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της CPT θα βρίσκεται στην Κύπρο μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου και κατά την τελευταία μέρα της παραμονής θα έχουν εκ νέου συνάντηση μαζί της ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο Υπουργός Υγείας και ο ίδιος, ενώ τα μέλη θα έχουν επισκεφθεί τις Κεντρικές Φυλακές, τα Αστυνομικά Κρατητήρια και το ΧΩΚΑΜ.

Επισημαίνοντας ότι η τελευταία επίσκεψη της CPT στην Κύπρο ήταν το 2013, ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι τότε έκαναν διάφορες υποδείξεις για τις επικρατούσες συνθήκες και επεσήμαναν την αποφασιστηκότητα που είχαμε εκφράσει για, να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα ή ζητήματα που επεσήμαναν και να επιφέρουμε τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν. «Τους διαβεβαίωσα σήμερα ότι στεκόμαστε με περηφάνια και δηλώνουμε έτοιμοι να μας αξιολογήσουν και να αξιολογήσουν τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει. Αναμένουμε ότι η αξιολόγησή τους θα καταδείξει τις αλλαγές αυτές, για τις οποίες είχαν πληροφόρηση, ότι δηλαδή έχουν γίνει σημαντικότατες αλλαγές τις οποίες τους ζητήσαμε να τις διαπιστώσουν», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης