Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Η περίοδος της ανοχής φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία έχει περάσει ανεπιστρεπτί

17/04/2015

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά, όπου μέλη της Αστυνομίας φαίνεται να εμπλέκονται σε παράνομες υποθέσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου υπογράμμισε ότι η περίοδος της ανοχής και της ατιμωρησίας φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία έχει περάσει ανεπιστρεπτί, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε, σήμερα, με εκπροσώπους του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου και του Συνδέσμου Ανώτερων Αξιωματικών της Αστυνομίας. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η πρόληψη και η καταστολή της διαφθοράς και ειδικότερα στην Αστυνομία αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, στα πλαίσια του ευρύτερου στόχου για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του Σώματος, ο οποίος ήδη υλοποιείται και θα συνεχιστεί, με ειδικότερη στόχευση στην περαιτέρω ενίσχυση της αφοσίωσης των μελών της Αστυνομίας προς την υπηρεσία.

Ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι κατά τις πρόσφατες επισκέψεις που πραγματοποίησε σε όλες της Αστυνομικές Διευθύνσεις έγινε ειδική αναφορά στα μέτρα και στους μηχανισμούς προστασίας των μελών της Αστυνομίας και τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι δεν θα επιδειχθεί οποιαδήποτε ανοχή σε υποθέσεις διαφθοράς, γεγονός το οποίο γίνεται πράξη, καθώς η ανοχή που επιδείχθηκε για χρόνια έχει επιτρέψει σε εγκληματικά στοιχεία να εμπλέξουν αστυνομικούς στα πλοκάμια της διαφθοράς και το αντίστροφο. Υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι πλέον πιο αποτελεσματικοί και ότι λαμβάνονται ειδικά μέτρα για προστασία των μελών που προβαίνουν σε τέτοιου είδους καταγγελίες, επεσήμανε ότι από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί συνολικά 95 υποθέσεις σε βάρος αστυνομικών που αφορούσαν στην πιθανότητα διάπραξης ποινικών και πειθαρχικών αδικημάτων και κάποιες από αυτές οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Δεν ακολουθούμε την πρακτική του παρελθόντος, όπου κάποιοι δεν επεδείκνυαν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα για πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς και δεν ενεργούσαν κατασταλτικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει ανοχή τέτοιων φαινομένων, υπογράμμισε. Μέσω της Διεύθυνσης Επαγγελματικών Προτύπων, Επιθεωρήσεως και Ελέγχου εφαρμόζονται έλεγχοι και πρακτικές προστασίας των μελών του Σώματος, και ταυτόχρονα βρισκόμαστε στο στάδιο της μελέτης για να μετεξελιχθεί σε μια ξεχωριστή Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στην Αστυνομία, στη βάση μελέτης προτύπων άλλων χωρών, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόληψη και αποτελεσματική διαχείριση πράξεων διαφθοράς, διαπλοκής ή κατάχρησης εξουσίας εντός της Αστυνομίας, συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανέφερε, μέσα από άλλες δράσεις, όπως είναι η αύξηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σκοπό την ενίσχυση της γνώσης, την αναγνώριση, την πρόληψη και καταστολή της διαφθοράς, σε όλες τις βαθμίδες των μελών της Αστυνομίας, καθώς και η εκπαίδευση για ανάπτυξη δεξιοτήτων για αποτελεσματική διαχείριση του φαινομένου και των ηθικών διλημμάτων που προκύπτουν σε περιστατικά διαφθοράς, ενισχύεται διαρκώς την Αστυνομική Δύναμη, με στόχο την πλήρη κάθαρση του Σώματος από μέλη που δεν σέβονται τους νόμους του τόπου.

Για το σκοπό αυτό, εξετάζονται κατά προτεραιότητα τις υποθέσεις που αφορούν τη διαφθορά στην Αστυνομία και δημιουργούνται μηχανισμοί προστασίας των αστυνομικών μας ώστε να γνωρίζουν τις συνέπειες πιθανής εμπλοκής τους σε υποθέσεις διαφθοράς και αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εξωτερικούς παράγοντες, διευκρίνισε.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχουν δώσει σαφή πολιτική γραμμή προς την ηγεσία της Αστυνομίας να μη γίνονται ανεκτά πλέον τα φαινόμενα διαφθοράς. Με την υιοθέτηση καινοτομιών και πρακτικών που ενισχύουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση στην Αστυνομία, στόχο είναι να καταστείλουμε κάθε κρούσμα διαφθοράς και να ενδυναμώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους πολίτες, κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις