Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Δηλώσεις για τις προαγωγές και τις προσλήψεις στην Αστυνομία

21/04/2017

Κληθείς να σχολιάσει, σήμερα, τις προαγωγές που πρόκειται να γίνουν στην Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι η προσπάθεια του Υπουργείου και της Αστυνομίας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προαγωγών μέχρι το Σεπτέμβρη, προτού αρχίσει η προεκλογική περίοδος, ώστε να μην προκαλέσει οποιουσδήποτε συνειρμούς.

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε: «Έγινε σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πριν αρχίσει για τα καλά η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 2018, καθώς η πρόθεση είναι να διατηρηθεί το αστυνομικό σώμα μακριά από τις προεκλογικές διαδικασίες. Να μην φτάσουμε στο σημείο που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες προεδρικές, να γίνονται προαγωγές μέχρι την τελευταία ημέρα». Διευκρινίζοντας, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ότι το 2013 υπήρξαν πολλές προαγωγές που έγιναν τον Ιανουάριο και κάποιες γίνονταν μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν οι προαγωγές ενωρίτερα, ώστε να μην υπάρξει οποιοσδήποτε συνειρμός σε σχέση με τις εκλογές.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι τα τελευταία 3 χρόνια δεν έγιναν προαγωγές, κατ’ αρχή λόγω παγοποίησης των θέσεων, και συνέχεια γιατί υπήρξε αδυναμία συγκρότησης των αρμοδίων επιτροπών λόγω παραιτήσεων τριών βοηθών Αρχηγών. Για διενεργηθούν οι προαγωγές στους γενικότερους βαθμούς της Αστυνομίας, κατ’ αρχή χρειάστηκε να τροποποιηθεί ο σχετικός Κανονισμός ώστε να μπορεί συγκροτηθεί η επιτροπή για τις προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού, να συμπληρωθούν οι τρεις θέσεις Βοηθούν και στη συνέχεια να συσταθούν οι αναγκαίες επιτροπές για τις διαδικασίες προαγωγής στους υπόλοιπους βαθμούς. Επεσήμανε, επίσης, ότι εν τω μεταξύ προέκυψαν και οι ακυρωτικές αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο για τις προαγωγές που έγιναν το 2011 και το 2012 και εξήγησε ότι έπρεπε να προηγηθούν οι επανεξετάσεις των προαγωγών που ακυρώθηκαν, για να μπορέσουν να γίνουν οι κανονικές προαγωγές.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης των προαγωγών που ακυρώθηκαν και ότι εκκρεμεί μόνο επανεξέταση των προαγωγών σε θέσεις λοχιών και υπαστυνόμων που ακυρώθηκαν πρόσφατα. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε με τη διαδικασία προαγωγών σε θέσεις, οι οποίες δεν επηρεάζονται από τις ακυρωτικές αποφάσεις, όπως οι θέσεις των Ανώτερων Υπαστυνόμων και των Ανώτερων Αξιωματικών, επεσήμανε.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις προσλήψεις στην Αστυνομία, ο κ. Υπουργός είπε ότι η διαδικασία των προσλήψεων δεν καθορίζεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, καθότι η νομοθεσία καθορίζει ότι οι εξετάσεις θα γίνουν από την Επιτροπή Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει σημαντικό φόρτο εργασίας, αφού το Μάιο έχουν προγραμματιστεί οι Παγκύπριες Εξετάσεις. Μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας οι εξετάσεις προγραμματίζονται για την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη και επεσήμανε: «Mετά τη διόρθωση των γραπτών, θα πρέπει να γίνουν οι αθλητικές εξετάσεις και τα ψυχομετρικά τεστ και υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μέσα Οκτωβρίου».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι πλέον οι προσλήψεις στην Αστυνομία γίνονται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει καταργηθεί η υποκειμενική κρίση της προφορικής συνέντευξης, η οποία αξιοποιείτο για σκοπούς ρουσφετιού, και ότι οι γραπτές εξετάσεις θα γίνουν στο πρότυπο των Παγκυπρίων Εξετάσεων, που έχουν υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας. «Οι αθλητικές εξετάσεις και ψυχομετρικές εξετάσεις δεν επηρεάζουν τον βαθμό κατάταξης, αλλά είναι προαπαιτούμενες για να συνεχίσει κάποιος να είναι υποψήφιος», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι η κατάταξη θα γίνει με βάση τις γραπτές εξετάσεις, στη βαθμολογία των οποίων μπορούν να προστεθούν μονάδες για το πτυχίο, την υπηρεσία σε ειδικές μονάδες της εθνικής φρουράς, ή και υπηρεσία στη θέση του ειδικού αστυνομικού.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ψυχομετρικά τεστ, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτά τα τεστ είναι στα πρότυπα που ισχύουν σε Αστυνομίες άλλων χωρών και εξετάζουν τους υποψηφίους όσον αφορά την ανταπόκριση σε κατάσταση κρίσης, τις αντιστάσεις σε θέματα διαφθοράς και άλλα ζητήματα που είναι απολύτως σχετικά με τα καθήκοντα στα σώματα ασφαλείας. Στα πλαίσια της διαδικασία πρόσληψης οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε δύο τεστ – το ψυχομετρικό και το γνωσιολογικό – τα οποία θα διενεργηθούν μέσω υπολογιστή με συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολόγησης, κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης