Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Η Κύπρος συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια της ΕΕ για αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της

14/05/2015

Θέματα που αφορούν τη διακίνηση παράνομων μεταναστών, την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, την ενίσχυση της εσωτερικής αλληλεγγύης και ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τέθηκαν στη συνάντηση που είχε, σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι διεξήχθη μια συνάντηση σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, κατά την οποία συζητήθηκε κυρίως το θέμα της λαθρομετανάστευσης και του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την ενίσχυση της παρουσίας μας στη θάλασσα, για σκοπούς πρόληψης και αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι ο Επίτροπος ενημερώθηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε θαλάσσιες επιχειρήσεις στη Μεσόγειο με τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, ειδικότερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία αποτελεί μια από τις διόδους των παράνομων μεταναστών προς την ΕΕ. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συμμετοχής στις επιχειρήσεις «Ποσειδώνας», που διεξάγονται κυρίως για την επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και εξετάστηκαν η δυνατότητα και τα μέσα που διαθέτει η Κύπρος για να μπορέσει να συνδράμει στην προσπάθεια για ενίσχυση της παρουσίας στη θάλασσα, στα πλαίσια υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου είπε ότι συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. «Ενημερώσαμε τον κ. Αβραμόπουλο για τις υποβολές που έχουμε κάνει στα προγράμματα αυτά, καθώς και για τις προτάσεις που προκύπτουν, και αξιολογήσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για συμμετοχή μας σε επιπρόσθετα προγράμματα, με στόχο την εξασφάλιση τεχνικού εξοπλισμού, αλλά και αναγκαίων μέσων για τους σκοπούς επιτήρησης των ακτών και της θαλάσσιας περιοχής ανοικτά της Κύπρου, όπως και των ελέγχων στις εισόδους και εξόδους της Δημοκρατίας στα πλαίσια εφαρμογής προγραμμάτων ασφαλείας, ειδικότερα για την τρομοκρατία», εξήγησε. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε, έγινε αναφορά στις ανάγκες είτε σε σκάφη, είτε σε μικρό αεροπλάνο για σκοπούς επιτήρησης της κυρίως θαλάσσιας περιοχής της χώρας σε σχέση με τα ζητήματα έρευνας και διάσωσης, καθώς και με τα ζητήματα παράνομης μετανάστευσης. Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι έγινε ενημέρωση του κ. Αβραμόπουλου για τεχνικά, λογισμικά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν και να εξασφαλιστούν μέσω της ΕΕ και της βοήθειας της δικής του ομάδας.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι ο Επίτροπος έδειξε πλήρη κατανόηση καθότι ως Κυβέρνηση πάντοτε, σε όλα τα Συμβούλια στα οποία συμμετέχουμε, επιδιώκουμε να υπάρχει μια ξεκάθαρη και σαφής πολιτική θέση αναφορικά με την αντιμετώπιση των πιο πάνω ζητημάτων», υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται να αποτελούμε μέρος του συνόλου της ΕΕ και ως Κυβέρνηση είμαστε μέρος αυτού. «Δεν γίνεται ως Κύπρος να μη συμμετέχουμε στην κοινή προσπάθεια που οφείλουμε να καταβάλουμε για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και αποτρεπτικά σε όλο το φάσμα της μετανάστευσης, όπου δυστυχώς έχουμε δει ανθρώπους να χάνονται στη θάλασσα κατά εκατοντάδες, σε μια προσπάθεια τους για μια καλύτερη ζωή», τόνισε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις