Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου

22/05/2015

Η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα συνολικό πακέτο μέτρων για πάταξη των φαινομένων βίας στα γήπεδα, τόσο προληπτικών όσο και κατασταλτικών για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών που τα προκαλούν. Αμέσως μετά τον απόηχο των θλιβερών συμβάντων που αμαύρωσαν την γιορτή του ποδοσφαίρου, όλοι αναμέναμε να ακούσουμε τη στήριξη και την απαίτηση για λήψη ακόμη πιο δραστικών κατασταλτικών μέτρων και όχι κριτική για την υιοθέτηση της κάρτας φιλάθλου και την κατάργηση της ανωνυμίας, πίσω από την οποία κρύφτηκαν όλοι αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια βίας κατά τη διάρκεια του τελικού αγώνα Κυπέλλου στο ΓΣΖ.

Παραγνωρίζουν ότι από της ψήφισης της νομοθεσίας και της εφαρμογής κάποιων από τα μέτρα καταστολής, έχουν μειωθεί σημαντικά τα κρούσματα βίαιων συμπεριφορών στα γήπεδα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση. Προτίμησαν την εύκολη κριτική, παρά την αποτελεσματικότητα της κατάργησης της ανωνυμίας και της εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ταυτοποίησης, που οδήγησαν στη μείωση των κρουσμάτων βίας σε άλλες χώρες. Η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων βίας στα γήπεδα, η προσαγωγή των συλληφθέντων εντός 24 ωρών ενώπιον των δικαστηρίων και η επιβολή αποκλεισμού από τα γήπεδα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, και σε περίπτωση καταδίκης ο αποκλεισμός του καταδικασθέντος για συγκεκριμένη περίοδο, ήδη λειτούργησαν αποτρεπτικά, περιορίζοντας τα φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Η διαχείριση των περιστατικών βίας στα κυπριακά γήπεδα θα είναι πιο αποτελεσματική, μόνο όταν όλα τα προληπτικά αλλά και τα κατασταλτικά μέτρα που έχουν αποφασιστεί, τεθούν σε πλήρη εφαρμογή. Τα ομαδικά αθλήματα ανήκουν σ’ αυτούς που αγαπούν το άθλημα, τα γήπεδα δεν είναι χώρος πεδίου μάχης του οποιουδήποτε και η κάρτα φιλάθλου είναι ένα από τα μέτρα που καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα μας για μηδενική ανοχή σε όσους προβαίνουν σε πράξεις χουλιγκανισμού.

Έμπρακτα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την αναγκαία αποφασιστικότητά για πάταξη της βίας στα γήπεδα, είτε αυτή είναι εντός, είτε είναι εκτός των αθλητικών χώρων, απομονώνοντας τους πρωτεργάτες των επεισοδίων βίας. Η προσπάθεια για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι ομαδική και κυρίως υπεύθυνη. Οι λύσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποσπασματικές, πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και συλλογικές, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε όσους μεταβαίνουν στα γήπεδα για να εκτονώσουν απαράδεκτες νοοτροπίες και βίαιες συμπεριφορές.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις