Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Βελτίωση όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς των μελών της Αστυνομίας

23/02/2016

Την ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς των μελών της Αστυνομίας, η οποία οφείλεται κυρίως τόσο στο έργο και τις αποφάσεις που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, όσο και στην αλλαγή της πολιτικής και τακτικής που εφαρμόζεται από τον Υπουργό και τον Αρχηγό Αστυνομίας, με σαφέστατα και ξεκάθαρα μηνύματα προς όλα τα μέλη του Σώματος ότι πρόκειται να επιδειχθεί μηδενική ανοχή όσον αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεσήμανε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Σπυριδάκι και τα Μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, κατά την οποία παρέλαβε την Ετήσια Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής για το 2014.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Παρέλαβα, σήμερα, την τελευταία Έκθεση της Αρχής και διαπίστωσα ότι τα παράπονα που έχουν υποβληθεί κατά το έτος 2014, ήταν σημαντικά αυξημένα, συνεπεία της απόφασης του Γενικού Εισαγγελία, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, όπως όλα τα παράπονα που υποβάλλονται και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Αρχής, να μη διερευνώνται καθόλου από πλευράς της Αστυνομίας και να υποβάλλονται στον ίδιο και από εκεί στην Αρχή. Αυτό το γεγονός έχει αυξήσει μεν τον αριθμό των υποθέσεων που διερευνώνται από την Αρχή, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι έχει στείλει σαφέστατο μήνυμα προς όλους όσοι έχουν παράπονο ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία αναφορικά με την ανεξαρτησία της διερεύνησης των παραπόνων τους. Η Αρχή αυτή έχει διοριστεί για να επιλαμβάνεται των παραπόνων, να τα διερευνά κατά τρόπο αντικειμενικό και ανεξάρτητο και θέλουμε να συνεχίσει να επιτελεί αυτό το έργο στην ολότητά του, χωρίς κάποιες υποθέσεις να διερευνώνται από την Αστυνομία και οι παραπονούμενοι να έχουν την αντίληψη ότι επιδιώχθηκε οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης του παραπόνου τους. Είναι ένα θέμα το οποίο αξιολογήσαμε μέσα από παράπονα που λαμβάναμε στο Υπουργείο και αφού το συζητήσαμε με την Εισαγγελία και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε τις πιο πάνω οδηγίες».

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι ο αυξημένος αριθμός παραπόνων για το 2014 είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Κυβέρνησης και εμπίπτει στα πλαίσια της μηδενικής ανοχής σ’ αυτού του είδους τις συμπεριφορές, όπως και η απόφαση - οδηγία του Γενικού Εισαγγελέα, όλα τα παράπονα εναντίον μελών της Αστυνομίας διερευνώνται πλήρως, κατά τρόπο αντικειμενικό και ανεξάρτητο, από την αρμόδια Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων.

Περαιτέρω ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι με τα μέλη της Αρχής εξετάστηκαν ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση του έργου της, ώστε να μπορούν οι ανακριτές και τα μέλη που διορίζονται να ολοκληρώνουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις υποθέσεις, λαμβάνοντας άμεσα τόσο προληπτικά, όσο και κατασταλτικά μέτρα, τα οποία θα αποτρέπουν τον οποιοδήποτε να επιδείξει παρόμοιες συμπεριφορές. Με αφορμή την υπόθεση των δύο αστυνομικών στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλης Χρυσοχούς, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο δικαστήριο, και για την οποία υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διερεύνησής της, «έχουμε όλοι ευθύνη να λάβουμε μέτρα, ώστε αυτές οι υποθέσεις να διερευνώνται τάχιστα και να αποδίδεται το αναγκαίο αίσθημα σεβασμού που επιβάλλεται να επιδεικνύουν τα αστυνομικά όργανα στα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λειτουργία της Αρχής, τα οποία θα ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία της πρότασης που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό των νέων μελών της, αφού η θητεία της παρούσης σύνθεσης της Αρχής λήγει τον Απρίλιο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την Αρχή, η οποία, όπως σημείωσε, επί της παρούσας θητείας έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στην προσπάθεια για διεκπεραίωση του έργου της τόσο σε σχέση με τον αριθμό των υποθέσεων όσο και σε σχέση με τις διαδικασίες. «Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα περιστατικά που διαπιστώνουμε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την περίοδο που έχει παρέλθει», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον παρατηρείται βελτίωση όσον αφορά τη συμπεριφορά των μελών της Αστυνομίας, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική και τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στέλνοντας με σαφήνεια το μήνυμα προς όλα τα μέλη του Σώματος ότι δεν πρόκειται να επιδειχθεί οποιαδήποτε όσον αφορά τις ενέργειες ή συμπεριφορές που σχετίζονται με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και πρόσθεσε: «Το έχουμε αποδείξει στην πράξη, όχι μόνο μέσα από μέτρα καταστολής και μη ανοχής, αλλά και μέσα από μέτρα πρόληψης, γι αυτό στα πλαίσια αυτά έχουν αναθεωρηθεί και αναδιαμορφωθεί τα μαθήματα στην Αστυνομική Ακαδημία, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς επίσης και στα θέματα της παρακολούθησης των μελών σε σχέση με τη μεταχείριση προσώπων που είτε τελούν υπό κράτηση είτε που θεωρούνται ύποπτα και καλούνται στην Αστυνομία. Προσπάθειά μας είναι να εμπεδώσουμε όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο στα μέλη της Αστυνομίας την απόλυτη βούληση για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κάτι που ταλανίζει όλες τις αστυνομίες του κόσμου, όμως εμάς μας ενδιαφέρει η Κυπριακή Αστυνομία να επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό στον πολίτη, χωρίς οποιαδήποτε διάκριση φυλής, καταγωγής, κ.ο.κ.».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Αρχής, δήλωσε: «Η συνεργασία με το Υπουργείο είναι πλήρης και η σχέση με την Αστυνομία έχει βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, με την Αστυνομία να ανταποκρίνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο αίτημά μας να μας παραχωρεί όλους τους φακέλους και το περιεχόμενό των φακέλων που χειριζόμαστε και διερευνούμε, έστω και σε αντίγραφο. Η Αρχή αντιμετωπίζει όλα τα παράπονα που της υποβάλλονται με αντικειμενικότητα και αμεροληψία και έχει επαινεθεί από διεθνείς οργανισμούς. Η αύξηση των παραπόνων που έχει λάβει το 2014, οφείλεται στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα όπως όλα τα παράπονα που υποβάλλονται στην Αστυνομία εξετάζονται από την Αρχή, και η Αστυνομία δεν προβαίνει σε καμία διοικητική έρευνα. Είναι με πολλή χαρά που ακούμε την ικανοποίηση που εκφράζει η Κυβέρνηση για το έργο της Αρχής. Υποβάλαμε σκέψεις για βελτίωση για αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, όμως το χρονικό διάστημα για την παρούσα σύνθεση είναι πολύ σύντομο για να προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις, νομοθετικές αλλά και σε αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις