Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφορικά με δημοσίευμα

16/10/2015

Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» το οποίο απευθύνει ερωτήματα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου σε σχέση με τη φωτοεπισήμανση και το προσωπικό της Αστυνομίας επισημαίνεται ότι:

Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στα πλαίσια της προσπάθειας βελτίωσης της οδικής ασφάλειας και μείωσης των οδικών δυστυχημάτων προωθούν την εφαρμογή νέου συστήματος φωτοεπισήμανσης. Για το σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί μέχρι το τέλος του 2015 σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αναθέτουσας αρχής – που είναι το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων - για την χρηματοδότηση, εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία συστήματος φωτοεπισήμανσης για τροχαίες παραβάσεις με τη μέθοδο σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Συγκριμένα, θα εγκατασταθούν 90 συσκευές φωτοεπισήμανσης σε σταθερά σημεία που αντιστοιχούν σε ανάλογο αριθμό μελανών σημείων του οδικού δικτύου όπου έχουμε και την μεγαλύτερη συχνότητα οδικών δυστυχημάτων. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν και άλλες 20 περίπου κινητές συσκευές για την καταγραφή τροχαίων παραβάσεων.

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι για να είναι αποτελεσματικό το μέτρο της φωτοεπισήμανσης θα πρέπει εντός λογικού χρονικού πλαισίου να ετοιμάζεται και να επιδίδεται το εξώδικο στον παρανομούντα. Με γνώμονα τη σύνδεση της λειτουργίας του συστήματος με τον χρόνο επιβολής της ποινής, τονίζεται ότι επιδίωξη μας είναι να καθοριστούν διαδικασίες που να απλοποιούν και να διευκολύνουν τις διαδικασίες που θα ακολουθεί ο στρατηγικός επενδυτής ώστε να προσφέρει υπηρεσίες που να διεκπεραιώνεται με ταχύτερους ρυθμούς η όλη διαδικασία. Περεταίρω, με τη χρήση υπηρεσιών από τον στρατηγικό επενδυτή να δύναται η έκδοση των κατηγορητηρίων να γίνεται από την Αστυνομία και οι υποθέσεις να ανατίθενται σε ιδιώτες δικηγόρους. Στόχος μας είναι, με την εφαρμογή του συστήματος της φωτοεπισήμανσης να έχουμε ένα αποτελεσματικό αυτό το μέτρο και ο χρόνος επιβολής της ποινής να είναι ο ταχύτερος δυνατός.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην Αστυνομία, όπως γνωστές είναι και οι προσπάθειες που γίνονται από μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την παραχώρηση πρόσθετων θέσεων, οι οποίες συζητούνται με το Υπουργείο Οικονομικών. Εν τω μεταξύ όμως, από την ανάληψη των καθηκόντων μου, έχουμε προχωρήσει σε συντμήσεις Υπηρεσιών, Τμημάτων και Γραφείων στο Αστυνομικό Σώμα βάσει μελέτης, με αποτέλεσμα 120 άτομα να έχουν απαλλαγεί από τα γραφειακά τους καθήκοντα, τα οποία αξιοποιήθηκαν για ενίσχυση των Σταθμών και για τις επιχειρησιακές ανάγκες. Επίσης, έχουμε ενισχύσει τις επιχειρησιακές δράσεις της Αστυνομίας για πάταξη της παρανομίας και του εγκλήματος, περιλαμβανομένων και των τροχαίων παραβάσεων.

Πρόσφατα, έγινε ακόμα μια προσπάθεια να ενισχυθεί περισσότερο η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους, όπου δόθηκαν οδηγίες από τον Αρχηγό της Αστυνομίας να αξιοποιηθεί το 20% του γραφειακού προσωπικού των Αστυνομικών Διευθύνσεων κάθε επαρχίας για σκοπούς διαφώτισης του κοινού που χρησιμοποιεί το οδικό δίκτυο, καθώς και για εντατικοποίηση των προσπαθειών καταστολής των τεσσάρων βασικών αιτιών στην πρόκληση σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων. Ως αποτέλεσμα, αυξάνοντας την παρουσία των αστυνομικών μας στους δρόμους, αυξάνονται οι τροχαίοι έλεγχοι στους δρόμους και οι καταγγελίες για τις παραβάσεις που αφορούν τις τέσσερις κύριες αίτιες: την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, τη μη χρήση ζώνης και του προστατευτικού κράνους.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις