Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Χαραυγή»

11/09/2015

Με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα της εφημερίδας «Χαραυγή», τα οποία κάνουν αναφορά σε παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε μεταθέσεις και τοποθετήσεις προσωπικού τόσο στην Αστυνομία όσο και στις Κεντρικές Φυλακές επιθυμώ να επαναλάβω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση όσον αφορά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις αστυνομικών που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, ούτε προηγήθηκε οποιαδήποτε διαβούλευση ή συνεννόηση με το Γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι για πολλοστή φορά δίνεται λανθασμένη πληροφόρηση στους αναγνώστες με στοιχεία που απέχουν από την αλήθεια. Είναι φανερό ότι ο συντάκτης δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτά που γινόντουσαν επί της προηγούμενης διακυβέρνησης, για τα οποία υπάρχουν στοιχεία, έχουν σταματήσει και δεν γίνονται πλέον αποδεκτά.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι υπήρξαν παρεμβάσεις όσον αφορά την αλλαγή της διεύθυνσης των Φυλακών, είναι γνωστοί οι λόγοι της απομάκρυνσης του κ. Τρυφωνίδη, τον οποίο διαδέχθηκε η κα Ελένη Βατυλιώτου, η οποία αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση της για να αφυπηρετήσει πρόωρα από τη Δημόσια Υπηρεσία. Συνεπώς, οι οποιεσδήποτε αναφορές ότι εξαναγκάστηκαν άτομα σε παραίτηση από τη θέση του Διευθυντή των Φυλακών, ώστε να διοριστεί στη θέση της Αναπληρώτριας Διευθύντριας η κα Αριστοτέλους είναι ανυπόστατες και δεν συνάδουν με τα πραγματικά γεγονότα.

Είναι γεγονός ότι πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν όσον αφορά τη διοίκηση των Κεντρικών Φυλακών, οφείλονταν στις παρεμβάσεις τόσο για την μεταχείριση των φυλακισμένων όσο και των δεσμοφυλάκων, οι οποίες προκαλούσαν αισθήματα αδικίας, καταπίεσης και αντίδρασης αφού η εύνοια δεν μπορεί να είναι καθολική. Παράλληλα υπήρξε σαφής βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κρατουμένων, μέσα από τεράστιες αλλαγές και τομές που έχουμε επιφέρει στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα, οι οποίες βρίσκουν ικανοποιημένους τόσο τους κρατούμενους όσο και τους δεσμοφύλακες οι οποίοι εργάζονται σε ένα υγιές πλέον περιβάλλον.

Είμαστε σε θέση να αποδεχόμαστε την καλόπιστη κριτική και δηλώνουμε έτοιμοι να αποδεχθούμε τα λάθη μας και να απολογηθούμε γι’ αυτά, όταν όμως αυτά για τα οποία κατηγορούμαστε έχουν σχέση με πραγματικά γεγονότα και όχι υποβολιμαίες σκοπιμότητες γιατί δεν μπορούν να αποδεχτούν την κριτική για λάθη του παρελθόντος, που δεν επαναλαμβάνονται σήμερα. Γι αυτό οι εμμονές σε πρακτικές του παρελθόντος όπου υπήρχαν παρεμβάσεις, ευνοιοκρατία και βολέματα ημετέρων δεν μας αφορούν.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης