Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου

22/07/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο πλαίσιο των καθιερωμένων τακτικών μεταξύ τους συναντήσεων, με στόχο τη συζήτηση των διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία των δικαστηρίων και τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε και συζήτησε με τους δικαστές του Ανωτάτου «μια σειρά από θέματα τα οποία προωθούνται με στόχο τη βελτίωση τόσο της ταχύτητας όσο και του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης, δηλαδή τη δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη στη δικαιοσύνη». Τους ενημέρωσε, συγκεκριμένα, για το πού βρίσκεται το θέμα της σύστασης Διοικητικών Δικαστηρίων και ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έχει ζητήσει από την Επιτροπή Νομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων την αποδέσμευση των έξι κενών θέσεων επαρχιακών δικαστών. Η πλήρωση αυτών των θέσεων, που είναι θέσεις προαγωγής, καθώς και δύο θέσεων Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και Προέδρων του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πρόσθεσε, κρίθηκε αναγκαία «διότι υπάρχουν δικαιοδοσίες στα δικαστήρια και το γεγονός ότι είναι κενές αυτές οι θέσεις επηρεάζει την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης».

Ο κ. Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία των δικαστηρίων και τα οποία προκύπτουν από την παρακολούθηση των αποφάσεων των δικαστηρίων, για τις οποίες χρειάζεται να γίνουν κάποιες νομοθετικές ή διαδικαστικές ρυθμίσεις από μέρους τους.

Τέλος, συζητήθηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν από το Μνημόνιο: «Έχουμε καθορίσει τον τρόπο, τα χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων θα πρέπει να συμμορφωθούμε με τις πρόνοιες του Μνημονίου που σχετίζονται με τη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων που εξασφαλίζονται με υποθήκες. Μπορώ να πω ότι υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποία λήφθηκαν αποφάσεις και υπήρξε συνεννόηση», είπε ο κ. Νικολάου.

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός είπε ότι και οι δικαστές ήγειραν με τη σειρά τους θέματα, κάποια από τα οποία θα μελετηθούν και θα συζητηθούν με τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «ούτως ώστε αυτή η διαβούλευση που γίνεται μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας να εδραιωθεί κατά έναν τρόπο που θα διασφαλίζει την αρμονική λειτουργία των εξουσιών στον τόπο και τη διατήρηση και διαφύλαξη της ανεξαρτησίας αλλά και του σεβασμού που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των φορέων των εξουσιών».


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις