Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ο δρόμος για καταπολέμηση της διαφθοράς πρέπει να περάσει από το στάδιο της αποκάλυψης και της καταδίκης 

26/01/2017

Η περίοδος της σιωπηλής ανοχής υποθέσεων διαφθοράς ήταν μεγάλη και γι αυτό η Κύπρος τα τελευταία χρόνια περνά από το στάδιο της αποκάλυψης, της διερεύνησης και της καταδίκης όλων αυτών των φαινομένων, ώστε να επέλθει η κάθαρση και μέσα από μια ολιστική προσέγγιση θα προλαμβάνoνται και θα αποτρέπονται στο μέλλον αδικήματα αυτής της φύσης.

Από τη στιγμή που για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας, η διακήρυξη της μηδενικής ανοχής και η προάσπιση της διαφάνειας μετουσιώθηκαν σε πράξη, τα κρούσματα διαφθοράς, διαπλοκής και διασπάθισης δημόσιου χρήματος άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια από το 2013 και έπειτα, αφορώντας υποθέσεις που ξεκινούν από το 2003 – όπως αυτές των Συμβουλίων Αποχετεύσεων – και παρουσιάζοντας κάθε χρόνο, ολοένα και αυξανόμενο αριθμό.

Η πολιτική βούληση υπάρχει και αυτό αποδεικνύεται τόσο από την αποφασιστικότητα που έχει επιδειχθεί ώστε να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης οι υποθέσεις διαφθοράς – ανεξαρτήτως του ποιοι είναι οι ύποπτοι, ανεξαρτήτως κόμματος ή θέσης την οποία κατέχουν – όσο και από τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και τη σειρά μέτρων που έχει ήδη λάβει η Κυβέρνηση για πάταξη του φαινομένου.

Η πρόοδος της Κύπρου στον τομέα της πάταξης, αλλά κυρίως της πρόληψης μέσα από τη λήψη αποδοτικών μέτρων που θα λειτουργούν αποτρεπτικά για πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής, αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, καθώς σταδιακά θα εφαρμόζονται πρόσθετα μέτρα για μια ολιστική αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Γι’ αυτό, επαναλαμβάνεται, ότι τα στατιστικά στοιχεία που καταγράφουν την αύξηση των κρουσμάτων διαφθοράς στην Κύπρο σε σχέση με άλλες χώρες, θα πρέπει να προκαλούν αίσθημα ικανοποίησης που πλέον αυξάνεται η αντίληψη της πολιτείας και της κοινωνίας για τη διαφθορά, που για χρόνια είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας και για την οποία η Κυβέρνηση δεν κάνει τα στραβά μάτια, αλλά αντιθέτως βρίσκεται σε εγρήγορση, βγάζει στοιχεία στο φως, καταδικάζει και διαμορφώνει τις βάσεις για μείωση και πρόληψή της.

Ήδη στην έκθεσή της, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Επιτροπή των κρατών μελών ενάντια στη διαφθορά - GRECO του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνει για πρώτη φορά την πρόοδο της Κύπρου όσον αφορά την καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς, γιατί για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα για υλοποίηση των συστάσεων της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν την ορθότητα των αποφάσεων μας και ότι κινούμαστε στα πλαίσια που ορίζουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί οι οποίοι καταπολεμούν τη διαφθορά. Γι αυτό θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προάγουμε τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια και να καταπολεμάμε τη διαφθορά εν τη γενέσει της, ζητώντας τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων γιατί ο αγώνας ενάντια σε ένα τέτοιο διαχρονικό πρόβλημα με βαθιές ρίζες πρέπει να είναι συλλογικός. Δυστυχώς, κάποιοι ενώ γνωρίζουν τις κινήσεις που γίνονται όσον αφορά τη συνεχή καταπολέμηση της διαφθοράς και την πρωτοφανή για τον τόπο λήψη μέτρων και προώθηση νομοθετημάτων για πρόληψη του φαινομένου, συνεχίζουν να βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος, εκμηδενίζοντας τα βήματα προόδου που έχουν γίνει.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης