Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μίλησε σε συνέδριο για την ελευθερία της έκφρασης στη ψηφιακή εποχή

28/04/2017

Άκρως σημαντικό όπως στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα υπάρξει ισορροπία μεταξύ της προστασίας του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και της καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της παρανομίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με θέμα την ελευθερία της έκφρασης στη ψηφιακή εποχή («Freedom of Expression Online: Evolving European jurisprudence and Standard setting activities in the digital age»), που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία της έκφρασης και της ιδιωτικής ζωής είναι σημαντικά στοιχεία της δημοκρατίας και πρέπει να προστατεύονται και να γίνονται οπωσδήποτε σεβαστά, επεσήμανε ο κ. Νικολάου, σημειώνοντας ότι το διαδίκτυο είναι σημαντικός παράγοντας στη δημοκρατική κοινωνία του σήμερα και έτσι πρέπει να παραμείνει. «Στόχος μας θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη του διαδικτύου και των ευκαιριών που μας προσφέρει, ως μέσο έκφρασης του λόγου και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της διάδοσης των πληροφοριών και η παρεμπόδιση της μετατροπής του σε ένα ανεξέλεγκτο πεδίο δράσης επίδοξων εγκληματιών.

Η έννοια της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι συνυφασμένη ή να διασυνδέεται με προσβλητικές ή ανήθικες αναφορές, με ρητορική μίσους και με αισχρούς ή ανυπόστατους χαρακτηρισμούς που είναι δυνατό να προσβάλουν οποιονδήποτε πολίτη ή θεσμό. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης, προώθησε τροποποιητικό νομοσχέδιο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ψηφίστηκε σε νομό το 2015», συμπλήρωσε.

Περαιτέρω, ανέφερε ο κ. Νικολάου, η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της προσπάθειας αντιμετώπισης των απειλών που παρουσιάζονται στον κυβερνοχώρο, έχει υιοθετήσει την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, την Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Οι στρατηγικές βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης από τους συναρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Αναφερόμενος στις ευκαιρίες ανάπτυξης και επικοινωνίας που παρέχει το διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι η χρήση του ελλοχεύει και κινδύνους τους οποίους οφείλουμε να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, με στόχο να διασφαλίζεται το δικαίωμα της έκφρασης, καθώς και ο σεβασμός στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου. «Οι περιορισμοί πρέπει να διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας χωρίς να διολισθαίνει κανείς – στο όνομα της ψευδεπίγραφής ελευθερίας –στην ισοπέδωση της προσωπικότητας, της τιμής και της ιδιωτικότητας των άλλων. Η ελευθερία και η ευθύνη είναι έννοιες αδιαχώριστες, επομένως η ελευθερία της έκφρασης του ενός, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των υπολοίπων», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης