Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ανακοίνωση ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών

18/11/2016

Αναγνωρίζοντας ότι οι γυναίκες και τα παιδιά θύματα έμφυλης βίας χρειάζονται συχνά ειδική υποστήριξη και προστασία, λόγω του υψηλού κινδύνου δευτερεύουσας, επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης και εκφοβισμού που συνδέονται με αυτή τη μορφή βίας, η Κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων Υπουργείων υλοποιεί την Εθνική Στρατηγική και τριετές Σχέδιο Δράσης (2016-2019) για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Στα πλαίσια αυτά, καθιέρωσε τη γραμμή στήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας – η οποία από την 1η Ιανουαρίου, 2017, με επιχορήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναβαθμίζεται, ώστε να λειτουργεί σε 24ωρη βάση από τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια. Παράλληλα, η Κυβέρνηση στήριξε τη δημιουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Θυμάτων Ενδοοικογενειακής Βίας, καθώς και το Σπίτι του Παιδιού, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2017.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στοχεύσει στην αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας, για να καταστεί αποτελεσματικότερη στην πρόληψη και στην άμεση ανταπόκρισή της στα περιστατικά βίας, καθώς και στην αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των περιστατικών που αφορούν τα παιδιά - θύματα. Ως αποτέλεσμα είχαμε τα τελευταία χρόνια αύξηση όσον αφορά τη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με βία στην οικογένεια και την κακοποίηση ανηλίκων, με τον συνολικό αριθμό ποινικών υποθέσεων να αυξάνονται σταδιακά από 448 το 2013, σε 569 το 2015, βάσει των στατιστικών της Αστυνομίας.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι εξαιτίας των αποτελεσματικών μέτρων και πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια από το κράτος, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Κύπρο μια αυξητική τάση των καταγγελιών όλων των μορφών βίας, γεγονός που ενεργεί κατασταλτικά αλλά και αποτρεπτικά όσον αφορά τη συμμόρφωση εκείνων που προβαίνουν σε πράξεις βίας. Η περαιτέρω εξειδίκευση της Αστυνομίας για τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών, αλλά και για τον καλύτερο συντονισμό με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αποτελεί κεντρικό άξονα στα προγράμματα εκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας και για τον σκοπό αυτό συνεχίζεται και ενδυναμώνεται η σχετική επιμόρφωση των μελών του αστυνομικού σώματος.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, έθεσε το ζήτημα της προστασίας των παιδιών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ των υψηλών της προτεραιοτήτων, και, για το σκοπό αυτό, προχώρησε τον Ιούνιο του 2015 στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Έκτοτε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει προχωρήσει στη λήψη σειράς μέτρων που αφορούν την προστασία των θυμάτων βίας.

Με αποφασιστικότητα να πατάξουμε κάθε μορφή βίας σε βάρος των παιδιών, που συνιστά αναμφίβολα κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας, συνεχίζουμε να μελετούμε τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά την ανταπόκριση και διαχείριση τέτοιων περιστατικών – σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού – με στόχο την εξειδίκευση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και την βελτίωση του συντονισμού τους για να έχουμε τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα καταστολής του φαινομένου.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις