Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών για συζήτηση των νομοσχεδίων για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία

11/10/2016

Προσπάθειά μας είναι από κοινού, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, να δώσουμε αυτό που χρειάζονται οι διωκτικές μας αρχές για να προστατέψουν περισσότερο την κυπριακή κοινωνία από τα φαινόμενα διαφθοράς, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου μετά το πέρας της συνάντησης που είχε, σήμερα, με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών κ. Γιώργο Περδίκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της σειράς των επαφών που έχει με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για συζήτηση των νομοσχεδίων για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νικολάου ευχαρίστησε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη στήριξη που παρείχαν στην προσπάθεια που γίνεται για προώθηση του πακέτου νομοθετικών μέτρων, με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία. «Τα νομοσχέδια αυτά στοχεύουν στην προσπάθεια αποτελεσματικής δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, και γενικότερα στην διασφάλιση εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων κατά της διαφθοράς στην ευρύτερη κυπριακή πολιτεία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι μέσω των συγκεκριμένων νομοσχεδίων θα μπορέσει να δοθεί επαρκές νομικό πλαίσιο και τέτοια μέτρα που να διευκολύνουν τις ανακριτικές αρχές για να έχουν αποτελεσματικότητα στη διερεύνηση αυτού του είδους των υποθέσεων.

Και πρόσθεσε: «Προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τον κ. Περδίκη έχουμε κοινές αντιλήψεις και σίγουρα οι οποιεσδήποτε εισηγήσεις υποβληθούν ακόμη και μετά τη σημερινή συνάντηση, θα είναι αποδεκτές σε οποιοδήποτε στάδιο της διαμόρφωσης των νομοσχεδίων, γιατί προσπάθειά μας είναι από κοινού –η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία – να δώσουμε αυτό που χρειάζονται οι διωκτικές μας αρχές για να προστατέψουν περισσότερο την κυπριακή κοινωνία, όχι μόνο στα θέματα ασφάλειας, αλλά και στα θέματα πάταξης της διαφθοράς. Σήμερα ακούσαμε κάποιες παρατηρήσεις και απόψεις και κάποιες από αυτές αξιολογούνται ήδη, με σκοπό να συμπεριληφθούν στα νομοσχέδια τα οποία έχουμε ετοιμάσει.

Ενόσω δεν επιδεικνύουμε την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, να είστε βέβαιοι ότι τα προβλήματα διαφθοράς θα διαιωνίζονται, όχι μόνο στην Αστυνομία αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του κράτους».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Υπουργό για τις γενικές γραμμές της δέσμης των νομοσχεδίων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκή στο Αστυνομικό Σώμα – ένα θέμα για το οποίο υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στην κοινή γνώμη, ιδιαίτερα μετά τα γνωστά γεγονότα του φονικού στην Αγία Νάπα. Από την αρχή διακηρύξαμε ότι θα στηρίξουμε αυτή τη νομοθετική προσπάθεια.

Έχουμε σηκώσει το γάντι της πρόκλησης, νοουμένου ότι θα υπάρξει από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας η αποφασιστικότητα να διερευνηθούν όλες οι υπάρχουσες υποθέσεις και να υπάρξει από σήμερα – με όσα εργαλεία υπάρχουν, χωρίς να περιμένουμε να έρθουν τα νομοσχέδια – η αντιμετώπιση της διαπλοκής και της διαφθοράς που υπάρχει μέσα στην Αστυνομία. Όταν αναφερόμαστε σε διαπλοκή και διαφθορά στην Αστυνομία, δεν ισοπεδώνουμε τα πάντα, βεβαίως, γιατί υπάρχουν τα σάπια μήλα, τα οποία αποπνέουν μια μυρωδιά σήψης και διαφθοράς, αλλά στο ίδιο σακούλι υπάρχουν και τα καλά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά κακοχαρακτηρίζονται δυστυχώς γιατί υπάρχει αυτή η διαφθορά κάποιων στοιχείων στην Αστυνομία.

Με τον κ. Υπουργό έχουμε συζητήσει πολλές φορές και έχουμε θέσει ενώπιον του και συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη σχέση του υποκόσμου με ορισμένα στοιχεία της Αστυνομίας και θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια που γίνεται σε ένα πλαίσιο, που θα το διαμορφώσει και η Βουλή με τις παρεμβάσεις της, μπορεί να είναι εκσυγχρονισμός για τα νομοθετικά θέματα και τα θέματα που αφορούν την Αστυνομία. Γι’ αυτό είμαστε θετικοί και με θετικό και εποικοδομητικό πνεύμα θα αντιμετωπίσουμε τα νομοσχέδια στη Βουλή».

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την επιθυμία να ψηφιστούν τα νομοσχέδια, σημειώνοντας ότι εάν υπάρχουν σημεία που είναι υπό αμφισβήτηση, θα πρέπει να λυθούν έγκαιρα και να οδηγηθούν για ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Δεν θέλουμε να είναι ακόμα μια περίπτωση, η οποία βασανίζεται στη Βουλή για χρόνια χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις