ΕκτύπωσηΕκτύπωση Κλείσιμο Κλείσιμο

Κυπριακή Δημοκρατία
Ειδήσεις

Δηλώσεις του ΥΔΔΤ κ. Ιωνά Νικολάου για τη συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά στην άρση του απορρήτου της καταγεγραμμένης τηλεπικοινωνίας

10/09/2015

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας σε τηλεπικοινωνιακές συνδιαλέξεις, στο περιθώριο δηλώσεων του για τα στημένα παιχνίδια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζεται και προετοιμάζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και τους επόμενους μήνες θα υποβληθεί σε διαβούλευση με τα κόμματα για να προωθηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων με σκοπό την έγκριση του.

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι εάν θέλουμε πράγματι να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαφθοράς, όπως είναι τα στημένα παιχνίδια, θα πρέπει να δώσουμε και τα απαραίτητα μέσα στις διωκτικές αρχές, υπογραμμίζοντας ότι: «Δεν είναι αρκετό από την μια, να επιζητούμε την τιμωρία, τη δίωξη, την καταστολή αδικημάτων και εγκλημάτων για τα οποία παρουσιάζονται αδυναμίες και δυσκολίες στην διερεύνησή τους και απαιτείται για το σκοπό αυτό να παραχωρήσουμε δραστικότερα μέτρα, αλλά την ώρα που ζητούνται αυτά τα μέτρα να αντιμετωπίζουμε την άρνηση και να αρχίσει να επικαλείται ο καθένας, δικαιώματα τα οποία ναι μεν είναι αναφαίρετα, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να καλύπτονται πίσω από αυτά εγκληματικά στοιχεία για να εξυπηρετούν τους σκοπούς τους».

Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους, επεσήμανε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι μετά από τη χθεσινή συζήτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ενώ επεξηγήθηκε η σημασία ενός νομοσχεδίου, το οποίο θα αξιοποιηθεί κατά προτεραιότητα για την διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν την οικονομία και το οποίο ρυθμίζει την άρση του απορρήτου σε σχέση με την καταγεγραμμένη επικοινωνία, όπως είναι τα email και τα sms, μετά το πέρας της συνεδρίας ακούστηκαν δηλώσεις οι οποίες προκαλούν ανησυχία. Ο κ. Νικολάου διερωτήθηκε εάν είναι λιγότερης σημασίας τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία προσώπων, για τα οποία το άρθρο 17 του Συντάγματος επιτρέπεται η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας, υπό τις προϋποθέσεις που θα καθορίζονται στη νομοθεσία και εάν θα πρέπει να περιορίσουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μόνο όσον αφορά τα θέματα της οικονομίας.

Θέλω να πιστεύω ότι, και αυτή θα είναι η επιδίωξη μου, ανέφερε, ότι μετά τις συναντήσεις που θα επιδιώξω να έχω με τα κόμματα, θα βρεθεί άμεσα η τομή εκείνη η οποία θα μας επιτρέψει να δώσουμε τις δυνατότητες στις διωκτικές αρχές να μπορούν να στοιχειοθετούν επαρκώς και χωρίς να κινδυνεύει οποιαδήποτε μαρτυρία, να μπορούν να στοιχειοθετήσουν επαρκώς υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων ειδικότερα για αυτά τα σοβαρά θέματα.

Πίσω

© 2012 - 2020 Κυπριακή Δημοκρατία,
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως