Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για περιστατικό μεταξύ κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές

25/09/2017

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ενημερώνει ότι μόλις έλαβε γνώση για το περιστατικό το οποίο συνέβη μεταξύ κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό κρατουμένου ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προέβη άμεσα στον διορισμό ερευνώντα λειτουργού για να εξετάσει τις πειθαρχικές ευθύνες.

Συγκεκριμένα, την υπόθεση θα εξετάσει ο Πρώτος Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Άριστος Τσιάρτας, ο οποίος θα διερευνήσει τις καταγγελίες ότι δεν ελήφθηκαν υπόψη ο βαθμός επικινδυνότητας του δράστη και οι προειδοποιήσεις του κρατουμένου που τραυματίστηκε ότι διέτρεχε κίνδυνο εάν βρισκόταν στην ίδια πτέρυγα μαζί του, καθώς επίσης τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το περιστατικό.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί αποτρόπαια και καταδικαστέα την πράξη σε βάρος του κρατούμενου που νοσηλεύεται με εγκαύματα, και τονίζει ότι πρόκειται για μεμωνομένο περιστατικό, το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηρίζει ένα ολόκληρο σωφρονιστικό ίδρυμα που αποδεδειγμένα έχει κάνει άλματα όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους όσους σπεύδουν να κακοχαρακτηρίσουν και να εκμηδενίσουν το σημαντικό έργο αναμόρφωσης που επιτελείται στις φυλακές τα τελευταία χρόνια, ότι δεν είναι δυνατό να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη η ιδιοσυγκρασία, οι συμπεριφορές και τα όποια προσωπικά προβλήματα φέρει μαζί του ο κάθε κρατούμενος που μπαίνει στις φυλακές.

Δυστυχώς, συνεχίζεται το ίδιο μοτίβο, με κάποιους να προσπαθούν να εκμεταλλεύονται περιστατικά που είναι θλιβερά και κάποια σαφώς καταδικαστέα, αλλά απρόβλεπτα, όπως ακριβώς μπορεί να συμβούν σε κάθε φυλακή και στην κοινωνία ανά πάσα στιγμή. Οι περιπτώσεις του νεαρού που πέθανε ως αποτέλεσμα εισρόφησης εμεσμάτων, του κατάδικου που πέθανε από ανακοπή λίγες ώρες αφού εισήχθη στις φυλακές, καθώς και το τελευταίο αυτό περιστατικό μεταξύ των δύο κρατουμένων, χρησιμοποιούνται κατ’ επανάληψη από το ΑΚΕΛ σε μια προσπάθεια εκμηδενισμού του έργου που επιτελείται στις φυλακές. Ταυτόχρονα, το ΑΚΕΛ έχει διαγράψει από τη μνήμη του την απραξία και την συγκάλυψη των βασανιστηρίων και όλων των απάνθρωπων ενεργειών που γίνονταν επί διακυβέρνησής τους, τα οποία εξευτέλιζαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και προσωπικότητα. Ευτυχώς, η κοινωνία θυμάται.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης