Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για το πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία

22/03/2017

Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια Υπηρεσία που να μπορεί να διερευνήσει αποτελεσματικά τα θέματα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται μέλη της Αστυνομίας, παραχωρώντας της τέτοιες εξουσίες οι οποίες να επιτρέπουν τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη διερεύνηση των πληροφοριών που θα λαμβάνει, επανέλαβε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο της συζήτησης των σχετικών νομοσχεδίων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε:

«Η συζήτηση συνεχίστηκε με την ολοκλήρωση των αρμοδιοτήτων που παραχωρούνται με τις εξουσίες στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου. Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με τα μέλη της Επιτροπής. Έχουν διατυπωθεί κάποιες επιφυλάξεις αλλά ουσιαστικά πρόκειται για προβληματισμούς γιατί παραχωρούνται τέτοιες αρμοδιότητες και εξουσίες στην Υπηρεσία, που επεκτείνονται πέρα από τις αρμοδιότητες που έχουν τα μέλη της Αστυνομίας για τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων.

Πρέπει να γίνει κατανοητή από όλους, η σκοπιμότητα που εξυπηρετείται με τις αρμοδιότητες αυτές, που δεν είναι άλλη από την ανάγκη να παραχωρηθούν τέτοιες εξουσίες οι οποίες να επιτρέπουν τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη διερεύνηση των πληροφοριών που θα λαμβάνει η Υπηρεσία. Η διερεύνηση δεν περιορίζεται μόνο σε θέματα καταγγελίας – η οποία γίνεται υπό τη μορφή της παραχώρησης κατάθεσης από το πρόσωπο το οποίο καταγγέλλει – αλλά επεκτείνεται και στη διερεύνηση οποιωνδήποτε πληροφοριών, είτε αυτές είναι επώνυμες είτε και ανώνυμες.

Προσπάθειά μας είναι να δημιουργηθεί μια υπηρεσία που να μπορεί να διερευνήσει αποτελεσματικά τα θέματα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται μέλη της Αστυνομίας. Αυτή η Υπηρεσία θα έχει αρμοδιότητα να διερευνά μόνο σε ό,τι αφορά την εμπλοκή μελών της Αστυνομίας και δεν μπορεί να διερευνήσει οποιαδήποτε άλλη καταγγελία ή πληροφορία που αφορά την εμπλοκή οποιουδήποτε άλλου, είτε δημοσίου προσώπου είτε δημοσίου υπαλλήλου ή προσώπου που ασκεί εξουσία στον τόπο μας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πότε θα πάει για ψήφιση στην ολομέλεια το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Νικολάου είπε ότι υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει με την Επιτροπή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η συζήτηση που αφορά την εξέταση του συγκεκριμένου νόμου για τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου. «Υπάρχουν ακόμα τέσσερα νομοσχέδια που αφορούν επίσης την Αστυνομία και θα χρειαστεί επιπρόσθετος χρόνος για τη συζήτησή τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τα δύο νομοσχέδια που αφορούν την άρση του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας – που αναφέρεται στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις – όπως και το νομοσχέδιο που θα προστατεύει τα πρόσωπα που δίδουν πληροφορίες για θέματα διαφθοράς από αξιωματούχους και λειτουργούς της Δημόσιας Υπηρεσίας ή του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ερωτηθείς κατά πόσον τα νομοσχέδια θα προωθηθούν ως πακέτο για ψήφιση, ο κ. Υπουργός είπε ότι τα θέματα που αφορούν την Αστυνομία θα προχωρήσουν ως πακέτο, ενώ για τα άλλα δύο και ειδικότερα για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αναμένω ότι θα υπάρξει αρκετή συζήτηση γιατί ήδη υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι εξέφρασαν την επιφύλαξή τους στην προώθηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης