Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ετοιμάζεται νομοσχέδιο αναφορικά με την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών

23/04/2015

Την ετοιμασία νομοσχεδίου, αναφορικά με τη δυνατότητα, που προσφέρεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος, για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου υπό συγκεκριμένους όρους και διαδικασίες κατόπιν δικαστικού διατάγματος, ανακοίνωσε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε, πριν από μερικά χρόνια, τροποποίηση του άρθρου 17 του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, δηλαδή η δυνατότητα να παρακολουθείται μια τηλεφωνική συνομιλία κάτω από συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους και διαδικασίες, υπογραμμίζοντας ότι η πρόνοια του Συντάγματος προνοεί ρητά ότι αυτό είναι δυνατό να επιτραπεί μόνο κατόπιν δικαστικού διατάγματος και για συγκεκριμένα μόνο αδικήματα.

Ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι στο άρθρο 17 του Συντάγματος καθορίζεται ότι επιτρέπεται η άρση του όταν αυτό είναι αναγκαίο για την ασφάλεια της Δημοκρατίας και για σκοπούς αποτροπής ή διερεύνησης ή δίωξης των σοβαρών ποινικών αδικημάτων του φόνου εκ προμελέτης ή ανθρωποκτονία, της εμπορίας προσώπων, αδικημάτων που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία, την εμπορία , προμήθεια, καλλιέργεια ή παραγωγή ναρκωτικών, που σχετίζονται με το νόμισμα ή το χαρτονόμισμα της Δημοκρατίας και για αδικήματα διαφθοράς για τα οποία προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστο πέντε ετών.

Και πρόσθεσε: «Για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η δυνατότητα που προσφέρεται από το άρθρο 17 του Συντάγματος θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία. Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 1996 είχε κριθεί από το δικαστήριο ως αντισυνταγματική καθότι αντέβαινε στο άρθρο 17 του Συντάγματος. Με την τροποποίηση του Συντάγματος, θα πρέπει να τροποποιηθεί και ο σχετικός Νόμος, ώστε οι διατάξεις του να συνάδουν πλήρως με το άρθρο 17 του Συντάγματος. Στα πλαίσια αυτά έχουμε ρυθμίσει τη δυνατότητα να καταφύγει στο δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας για να ζητήσει την έκδοση του διατάγματος που θα επιτρέπει συγκεκριμένη τηλεφωνική παρακολούθηση, αναφορικά με συγκεκριμένα πρόσωπα και για σκοπούς διερεύνηση συγκεκριμένων αδικημάτων».

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου είπε ότι καθορίζεται στη νομοθεσία ο τρόπος με τον οποίο θα εκτελεστεί αυτό το διάταγμα του δικαστηρίου, δηλαδή το πως θα γίνει η τηλεφωνική παρακολούθηση, καθώς και οι μηχανισμοί ελέγχου και ασφάλειας, ώστε να υπάρξει πιστή εφαρμογή αυτού του διατάγματος και να συνεχίσει ο νόμος να προστατεύει το απόρρητο της επικοινωνίας.

«Στόχος μας είναι η παραχώρηση αυτής της δυνατότητας, υπό τις συγκεκριμένες περιπτώσεις που επιτρέπεται η παρακολούθηση τηλεφωνικής επικοινωνίας, να μην καταστεί μέσο κατάχρησης ή ουσιαστικού περιορισμού του δικαιώματος της επικοινωνίας, αλλά να παρέχεται η απαιτούμενη προστασία του δικαιώματος του απορρήτου», τόνισε.

Στα πλαίσια αυτά, στο νομοσχέδιο προνοείται η συγκρότηση επιτροπής ελέγχου, η οποία θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές, ανέφερε, εξηγώντας ότι η επιτροπή θα μπορεί να παρακολουθήσει τόσο την διαδικασία όσο και την εφαρμογή των μηχανισμών ελέγχου, των οποιονδήποτε ενεργειών που εμπίπτουν ή σχετίζονται με τα θέματα της άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας, καθώς επίσης της τήρησης των διατάξεων του Νόμου».

Το προσχέδιο νομοσχεδίου, έχει σταλεί για διαβούλευση στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα προωθηθεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις