Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Ο εκσυγχρονισμός των δικαστηρίων μας συνεχίζεται

17/10/2017

Η διαδικασία εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η Κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό της απονομής δικαιοσύνης δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο και τους δικαστές του Ανωτάτου δικαστηρίου.

Προς επίτευξη αυτού του στόχου η Κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο έχει αναθέσει σε Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες την προετοιμασία σχετικής μελέτης η οποία θα αφορά τόσο τις δομές όσο και τη λειτουργία των δικαστηρίων στην Κύπρο ανέφερε ο κ. Νικολάου. Η τελική μελέτη που θα αναμένεται να κατατεθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου.

Κατά τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν οι προτάσεις της Κυβέρνησης για δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου, Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας καθώς επίσης και αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε θέματα οικογενειακού δικαίου όπως π.χ. η εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν παιδιά να γίνεται από οικογενειακά δικαστήρια.

«Μετά από τη σημερινή συνάντηση φαίνεται να υπάρχει πλήρη συνεννόηση με τα μέλη του Ανωτάτου και προχωρούμε με σταθερά βήματα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού απονομής δικαιοσύνης στο τόπο μας» δήλωσε ο κ. Υπουργός χαρακτηρίζοντας ως αναγκαιότητα την επίτευξη αυτού του στόχου. «Δυστυχώς η απονομή της Δικαιοσύνης σε ότι αφορά την ταχύτητα δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που επιθυμεί η κοινωνία» υπέδειξε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει με σκοπό να εκσυγχρονιστούν τα δικαστήρια. Ο προϋπολογισμός του 2018 για τα δικαστήρια είναι αυξημένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια υπογράμμισε αναφερόντας ότι «Έχουμε προχωρήσει σε 3 αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη δικαστική εξουσία τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Το 2019 είναι επίσης προγραμματισμένο να αρχίσει και η προετοιμασία για το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας με τη προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Παράλληλα σήμερα έχουν αξιολογηθεί πρόσθετες ανάγκες που υπάρχουν για τη λειτουργία των νέων δικαστηρίων τόσο σε κτιριακές ανάγκες όσο και στο προσωπικό ενώ σε ό,τι αφορά την έναρξη της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να κατοχυρωθεί μέχρι τις αρχές του νέου έτους».

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης ο Υπουργός δήλωσε: «Έχουμε ετοιμάσει νομοσχέδιο που αφορά τη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και ακριβώς θα ήθελα να θυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει συγκροτήσει ήδη το Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο λειτουργεί με αποδοτικότητα και αναμένουμε ότι με τη σύσταση του Εμπορικού Δικαστηρίου σίγουρα θα επιλυθούν αρκετά από τα προβλήματα που παρατηρούνται. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη τη Κύπρου ως κέντρο παροχής υπηρεσιών και τη προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Τέλος ερωτηθείς για τις καταγγελίες του δικηγόρου του Ρίκκου Ερωτοκρίτου περί απειλών ο Υπουργός δήλωσε πωε το ορθό θα είναι η όποια καταγγελία να παραδοθούν στο Γενικό Εισαγγελέα, ή στον Αρχηγό της Αστυνομίας είτε και στον ίδιο προσωπικά.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης