Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Διευκρινιστική δήλωση για τις αναφορές περί ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο

02/11/2017

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που κάνουν αναφορά το τελευταίο διάστημα σε ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτή η Κυβέρνηση ενίσχυσε το νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την προστασία γύρω από το ξέπλυμα χρήματος, καθιστώντας το ισχυρότερο από ό,τι σε άλλες χώρες. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται από τις πιο πρόσφατες αξιολογήσεις του Moneyval – της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που αξιολογεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για το μέτρα που λαμβάνουν προς αντιμετώπιση της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας πέρασε τον 4ο γύρο αξιολόγησης της Moneyval με πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τη νομοθεσία και τα διοικητικά μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο, όπως καταγράφεται στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής, η οποία τονίζει πως όσα σημεία μας επισημάνθηκαν για βελτίωση τέθηκαν σε εφαρμογή από τις κυπριακές αρχές, γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν. Σύντομα αναμένεται να γίνει ο 5ος γύρος αξιολόγησης.

Πρέπει να επισημάνω ότι η χώρα μας είναι πλήρως εναρμονισμένη και συμμορφωμένη με όλα τα μέτρα που προνοούνται στις Διεθνείς Συμβάσεις και το κοινοτικό κεκτημένο. Έχουμε ενδυναμώσει νομοθετικά τις διαδικασίες δήμευσης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και έχουμε ενισχύσει με προσωπικό τη ΜΟΚΑΣ και το Γραφείο Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας.

Προσπάθειά μας είναι η πληρέστερη διερεύνηση όλων αυτών των περιπτώσεων, αλλά η προληπτικές ενέργειες προς αποφυγή τέτοιων περιστατικών που εμπίπτουν στις περιπτώσεις παράνομων εσόδων ή ακόμη και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ενδεικτικά, αναφέρω τα στατιστικά στοιχεία των υποθέσεων αυτών:
  • Την περίοδο 2011 – 2015 είχαμε 403 υποθέσεις και 91 πρόσωπα καταδικάστηκαν για αδικήματα ξεπλύματος.
  • Το 2016 είχαμε 177 υποθέσεις, από τις οποίες 177 έχουν εξιχνιαστεί. Το 2017 μέχρι σήμερα, είχαμε 162 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 149 εξιχνιάστηκαν.

Επίσης, υπάρχει μεγάλος αριθμός διαταγμάτων για παγοποίηση λογαριασμών, διαταγμάτων για δήμευση παράνομων εσόδων, καθώς και διαταγμάτων αναγνώρισης και εκτέλεσης στην Κύπρο, ξένων τέτοιων διαταγμάτων.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης