Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Η Κυβέρνηση με νομοσχέδιο διευκολύνει το έργο των αρχών για συγκέντρωση πληροφοριών για πράξεις διαφθοράς και προστατεύει τον κάθε πληροφοριοδότη

19/05/2017

Την υποχρέωση κάθε πολίτη έναντι του συνόλου του κυπριακού λαού και προς όφελος της κοινωνίας, να ενημερώνει και να καταγγέλλει ό,τι έρχεται εις γνώση του αναφορικά με πράξεις διαφθοράς, ενθαρρύνει η Κυβέρνηση με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να καταθέσει ένα καθοριστικής σημασίας νομοσχέδιο, που αφορά την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ενισχύοντας περαιτέρω το νομικό οπλοστάσιο για αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς, το νομοσχέδιο, συμβάλλει ουσιαστικά στη διευκόλυνση των αρχών για συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν πράξεις διαφθοράς ενώ ταυτόχρονα, προστατεύει τον κάθε πληροφοριοδότη.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μέτρο για την προστασία των πληροφοριοδοτών (των λεγομένων whistle-blowers), το οποίο περιλαμβάνεται στην εξαγγελθείσα Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς του προγράμματος διακυβέρνησης. Η προστασία των καταγγελλόντων για πράξεις διαφθοράς έχει κομβική σημασία για την αποκάλυψη και αποτελεσματική διερεύνηση και δίωξη της εγκληματικής δράσης στον τομέα αυτό, και η συμπλήρωση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προστασίας μαρτύρων, σ’ ό,τι αφορά ειδικότερα τους πληροφοριοδότες αδικημάτων διαφθοράς όπου παρουσιάζεται ιδιαίτερη δυσκολία εξιχνίασης, θα ενισχύσει τις ανακριτικές και διωκτικές αρχές στο έργο τους.

Πρόκειται για το 14ο στη σειρά νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και προωθεί η Κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με στόχο τη διαφάνεια, την προαγωγή της χρηστής διοίκησης και λογοδοσίας, την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στον τόπο μας. Παράλληλα, στα πλαίσια της Στρατηγικής ετοιμάζονται άλλα τέσσερα νομοσχέδια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται ήδη στο στάδιο του νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία και αναμένεται σύντομα να σταλούν για έγκριση προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Πολιτεία ενθαρρύνει τον καταγγέλοντα, καθώς το νομοσχέδιο προνοεί εκτός από τα συμπληρωματικά μέτρα προστασίας σε πρόσωπα που καταγγέλλουν πράξεις διαφθοράς, και για μέτρα επιείκειας για εκείνους, οι οποίοι εμπλέκονται, αλλά συνεργάζονται πλήρως με τις αρχές για την πλήρη αποκάλυψη και δίωξη όλων των υπαιτίων ή ενεχομένων σε πράξεις διαφθοράς.

Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο έτυχε σε βάθος διαβούλευσης με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ώστε οι ρυθμίσεις να συμπληρώνουν τα μέτρα προστασίας -δικονομικά και φυσικά- για μάρτυρες και συνεργαζόμενους με τη δικαιοσύνη, που ήδη προβλέπονται με σχετική νομοθεσία, με μέτρα επαγγελματικής προστασίας.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης