Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Γραπτή δήλωση για ψήφιση του πακέτου νομοσχεδίων για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στην Αστυνομία

08/12/2017

Θα ήθελα να χαιρετίσω την ψήφιση σε Νόμο του πακέτου νομοσχεδίων της Κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία, σήμερα, από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το γεγονός ότι ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται για πάταξη του φαινομένου και αποδεικνύει ότι και η νομοθετική εξουσία ταυτίζεται με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και της εκτελεστικής εξουσίας.

Το πακέτο νομοσχεδίων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου και τη ρύθμιση των ανακριτικών εξουσιών των υπό κάλυψη Αστυνομικών, δημιουργούσε ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο, δίδοντας στην Αστυνομία τα μέσα που δεν είχε, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα κρούσματα διαφθοράς στο Σώμα.

Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι οι τροπολογίες που ενσωματώθηκαν στο κείμενο κουτσούρεψαν το Νόμο, αφού περιορίζουν τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου όσον αφορά την πρόληψη πράξεων διαφθοράς. Περιορίζονται οι εξουσίες για διερεύνηση πράξεων που σχετίζονται με αδικήματα διαφθοράς και δεν επιτρέπεται η εφαρμογή μέτρων πρόληψης και μηχανισμών προστασίας των μελών.

Περαιτέρω, με την απαίτηση για εξασφάλιση δικαστικού διατάγματος για τη διενέργεια ελέγχων, επιχειρήσεων και ερευνών, ξεδοντιάζονται οι εξουσίες της Υπηρεσίας να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο, όπως είναι η άρση του απορρήτου, η διεξαγωγή άλκοτεστ και νάρκοτεστ – κάτι που δεν απαιτείται από τις σχετικές νομοθεσίες. Χωρίς να ικανοποιούνται οι πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για έκδοση του διατάγματος, δεν θα μπορεί να ασκηθεί κανένας έλεγχος πρόληψης αδικημάτων διαφθοράς.

Πέραν του ότι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα της διαφθοράς, θα πρέπει έμπρακτα να δείξουμε όλοι τη θέλησή μας, περιλαμβανομένου και του Νομοθετικού Σώματος για πρόληψη του φαινομένου και να μην λειτουργούμε μόνο κατασταλτικά.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης