Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


ΥΔΔΤ: Η Αστυνομία πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική κατά του οργανωμένου εγκλήματος

09/02/2015

Tην ανάγκη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, την καλύτερη αξιοποίηση των μελών του Σώματος, καθώς και τη μηδενική ανοχή σε όλα τα θέματα που αφορούν τη διαφθορά και την διαπλοκή, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι κατά την επίσκεψη ενημερώθηκε για τ’ αποτελέσματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας γενικότερα. Συγκριτικά με τα περσινά και προπέρσινα αποτελέσματα μπορώ να διακρίνω περισσότερη εγρήγορση και αποτελεσματικότητα σε όλα επίπεδα, αλλά, δεν μπορεί βέβαια να υπάρξει ποτέ εφησυχασμός, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσπάθεια να είμαστε πιο αποτελεσματικοί κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κατά μορφών εγκλήματος που αποτελούν μάστιγα για την κυπριακή κοινωνία, ώστε να σταλεί το μήνυμα στον πολίτη ότι νοιαζόμαστε και εργαζόμαστε με καθοριστικό στόχο την ασφάλειά του. Σε αυτό το πλαίσιο καθορίστηκε και ο σημερινός προγραμματισμός και οι προτεραιότητές μας, συμπλήρωσε.

Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι δόθηκαν σαφείς οδηγίες για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, ούτως ώστε να μπορέσει η Αστυνομία ως Σώμα αλλά και κάθε Αστυνομικός, ασκώντας κατά τρόπο σωστό τα καθήκοντά του – στα πλαίσια δηλαδή των καθηκόντων του όπως αυτά καθορίζονται και για τα οποία εκπαιδεύεται στην Αστυνομική Ακαδημία – να μπορεί να αποδώσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ταυτόχρονα να κερδίζει την εμπιστοσύνη του πολίτη.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι έχει γίνει αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί μέχρι σήμερα, μετά από την προσπάθεια που έγινε για κάποιας μορφής αναδιοργάνωση και την σύντμηση κάποιων γραφείων, και επισημάνθηκε ότι θα γίνει μια ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για καλύτερη αξιοποίηση μελών του Σώματος, είτε σε σχέση με τα καθήκοντα που ασκούν σήμερα είτε με την παραχώρηση της απαιτούμενης εκπαίδευσης με ένα φρεσκάρισμα των αστυνομικών καθηκόντων από την Αστυνομική Ακαδημία. Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι μέχρι στιγμής πέραν του 60 τοις εκατό των μελών έχουν περάσει από την Ακαδημία για τον σκοπό αυτό και εντός του 2015 θα περάσουν και τα υπόλοιπα μέλη, ώστε να γίνει ο κάθε αστυνομικός πιο αποτελεσματικός και ταυτόχρονα να αισθάνεται και ο ίδιος περήφανος για το καθήκον και τις ευθύνες του έναντι της πολιτείας.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι έδωσε εμφαντικά το μήνυμα ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε όλα τα θέματα που αφορούν τη διαφθορά και την διαπλοκή. Και πρόσθεσε: «Εξήγησα τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί, ποιες είναι οι προθέσεις και ο προγραμματισμός του Υπουργείου στα πλαίσια αυτής της προτεραιότητας και ζήτησα από τους αξιωματικούς και τους υπευθύνους σταθμών να επιδείξουν και οι ίδιοι μηδενική ανοχή, όχι μόνο για τη δίωξη όσων στοιχειοθετούνται υποθέσεις εναντίον τους, αλλά και για λόγους προστασίας των ίδιων των μελών. Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τα θέματα διαφθοράς στον τόπο μας, θέλω να επισημάνω ότι δεν μπορούν να κρίνονται τα θέματα διαφθοράς με αποφάσεις αλά καρτ. Για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στον τόπο μας πρέπει να ληφθούν μέτρα που να συμπληρώνει το ένα το άλλο και να καλύπτουν όλα τα επίπεδα της κυβερνητικής ή πολιτικής ζωής του τόπου».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της άρσης της ασυλίας του Βουλευτή Φειδία Σαρίκα, ο κ. Υπουργός είπε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός το ότι το Δικαστήριο αποφάσισε την άρση της ασυλίας ενός βουλευτή και αναμένεται ότι μέσα από τις ανακρίσεις ότι θα υπάρξει πλήρης διαλεύκανση των όσων ακούστηκαν ή κατατέθηκαν από δύο άτομα αναφορικά με τον κ. Σαρίκα. Δεν θα ήταν σωστό ούτε να αιωρούνται οποιοιδήποτε ψίθυροι ή ισχυρισμοί εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, ούτε από την άλλη θα ήταν σωστό εάν υπάρχει οποιοδήποτε αδίκημα, να παραμένει ατιμώρητο».

Ερωτηθείς αναφορικά με το τί προνοεί το Σύνταγμα μετά από την άρση της ασυλίας του Βουλευτή, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι θα ληφθεί κατάθεση από τον συγκεκριμένο Βουλευτή, θα ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις και εάν υπάρχει ζήτημα ποινικής δίωξης θα προχωρήσει η ποινική δίωξη, ενώ σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, χάνει αυτόματα και την βουλευτική έδρα.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις