Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Η ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

12/10/2015

Τη δρομολόγηση της ανέγερσης νέων κτηρίων όπου θα στεγάζεται το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας συζήτησε, σήμερα, κατά την επίσκεψή του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Είχα συνάντηση με τον Διοικητικό Πρόεδρο και τους Προέδρους του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην παρουσία δύο μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου αξιολογήσαμε το κτηριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Επαρχιακό Δικαστήριο δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι θα πρέπει και η Λευκωσία να αποκτήσει κατάλληλο κτήριο δικαστηρίων για το οποίο να καυχιέται. Όλες οι άλλες πόλεις έχουν κατάλληλο δικαστικό κτήριο που αξιοποιείται για τις ανάγκες του Επαρχιακού Δικαστηρίου, πλην της Λευκωσίας».

Επισκεπτόμενος, στη συνέχεια, τον χώρο όπου προγραμματίζεται να ανεγερθεί το νέο Δικαστήριο, ο κ. Νικολάου είπε: «Αναμένουμε να είναι ένα στολίδι ανάλογο των κτηρίων που απαιτούνται για τις αυτής της κατηγορίας κτηρίων. Για το σκοπό αυτό, ως Κυβέρνηση έχουμε θέσει στις προτεραιότητές μας την προώθηση των κτηριακών αναγκών των δικαστηρίων μας, και ειδικότερα της Επαρχίας Λευκωσίας, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που ταλανίζει τους εκάστοτε επαρχιακούς δικαστές τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτή τη φορά, πιστεύω, βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι. Έχουμε συγκεκριμένο χρονολογικό πρόγραμμα με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών – το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Αρχαιοτήτων – τις οποίες θα ήθελα να ευχαριστήσω καθώς με τη δική τους συνεργασία ξεκαθαρίσαμε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον χώρο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τη μετακίνηση της UNFICYP και προχωρήσαμε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι διερευνητικές ανασκαφές. Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων που μας συνοδεύει, επιδεικνύοντας προσωπικό ενδιαφέρον, μας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει έντεκα διερευνητικές τομές και θα γίνουν άλλοι τόσοι, και εάν υπάρχει κάτι το οποίο συνδέεται με τις αρχαιότητες, σας διαβεβαιώνω ότι θα το προστατεύσουμε. Αλλιώς θα προχωρήσουμε κανονικά».

Σε ερώτηση αναφορικά με το πότε αναμένεται η ολοκλήρωση των ανασκαφών, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και τον Μάρτιο θα προκηρυχθεί ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, σημειώνοντας ότι το κτήριο εντάσσεται στα επιλεγμένα κτήρια, τα οποία απαιτείται να έχουν τον δικό τους, ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να γίνει το Νοέμβριο του 2016 και στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία με προκήρυξη διαγωνισμού για τον σχεδιασμό και τα κατασκευαστικά, είπε, προσθέτοντας: «Η ολοκλήρωση αναμένεται εντός 2.5 – 3 χρόνων από την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών και γι’ αυτό επισήμανα ότι βάλαμε το νερό στ’ αυλάκι για να αποκτήσει και η Λευκωσία νέο κτήριο για το Επαρχιακό της Δικαστήριο. Η κατάθεση του θεμέλιου λίθου θα γίνει περί τα τέλη του 2016 και στη συνέχεια πυρετωδώς θα προχωρήσουν οι διαδικασίες κατασκευής του. Το κτήριο συνολικά θα κοστίσει, βάσει των αξιολογήσεων που έγιναν από τα Δημόσια Έργα, περίπου 32 εκατ. ευρώ».

Κληθείς να αναφέρει τι προβλέπεται να γίνει το υφιστάμενο κτήριο, ο κ. Υπουργός είπε ότι κατά τη σημερινή συζήτηση αποφασίστηκε όπως συγκεκριμένος λειτουργός των Δημοσίων Έργων αναλάβει τη διεξαγωγή μελέτης η οποία θα υποβάλει εισηγήσεις για το τρόπο αξιοποίησης του κτηριακού συγκροτήματος και ειδικότερα των παλαιών κτηρίων, τα οποία ανεγέρθηκαν επί Αγγλοκρατίας. Στόχος είναι να ενταχθούν στο γενικότερο πλαίσιο των δικαστικών κτηρίων που περιλαμβάνει το Ανώτατο Δικαστήριο, το Οικογενειακό Δικαστήριο, το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο και τα οποία να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες απονομής της δικαιοσύνης. «Εισήγησή μας είναι να κτήρια αυτά να αξιοποιηθούν ως αίθουσες διαλέξεων, λειτουργίας βιβλιοθήκης, άλλα σαν χώροι συγκεντρώσεων δικηγόρων», επισημαίνοντας ότι σε άλλες χώρες παρόμοια κλασικά κτήρια χρησιμοποιούνται για εξυπηρέτηση ανάλογων σκοπών.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις