Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Έκκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου στους πολίτες για συμμετοχή στον αγώνα για μείωση των τροχαίων συγκρούσεων

14/10/2015

Χαραγμένη παραμένει στη σκέψη μας η μάζα σιδερικών των δύο αυτοκινήτων, που ποιος ξέρει αν σε αυτά άφησε την τελευταία του πνοή ένας νέος της ηλικίας των παιδιών μας, λόγω αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Με αυτές τις σκέψεις και με αφορμή τους εορτασμούς για τη Μέρα της Αστυνομίας, αντικρίσαμε, όλοι οι παρευρισκόμενοι προχθές, πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας καθώς ενημερωνόταν για τα μέσα που χρησιμοποιεί η Αστυνομική Δύναμη Κύπρου για την ασφάλεια των πολιτών, σε ένα κλίμα χαράς ενός εποικοδομητικού πρωινού. Ακριβώς δίπλα μας βρισκόταν η εικόνα μιας σκληρής πραγματικότητας για να αφυπνίσει όλους τους νυν και μελλοντικούς χρήστες του οδικού δικτύου. Μια εικόνα που στιγμάτισε για πάντα τις ζωές κάποιων οικογενειών, οι οποίες θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα τα οποία ανασύρθηκαν μέσα από τις άμορφες μάζες οχημάτων είτε εξαιτίας ενός στιγμιαίου λάθους, εξαιτίας μιας επιπολαιότητας, είτε ακόμη μιας φαινομενικά μικρής αλλά καταλυτικής για τη ζωή των ιδίων, των συνοδηγών τους ή και άλλων ανυποψίαστων οδηγών παράλειψης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα οδικής ασφάλειας.

Η Αστυνομία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προειδοποιεί και διενεργεί σε τακτική βάση ελέγχους για εφαρμογή των κανόνων οδικής ασφάλειας που αποδεδειγμένα εάν παραληφθούν από τον οδηγό συνιστούν τα βασικότερα αίτια για τις τροχαίες συγκρούσεις. Όμως, όσα μέτρα και εάν ληφθούν η έλλειψη εμπειρίας, η ανεπαρκής κρίση σε θέματα κυκλοφορίας, η τάση για επίδειξη, η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών είναι αποδεδειγμένα κάποιοι από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης δυστυχημάτων και ειδικότερα στους νέους μας.

Ο πόνος για τα θύματα στην άσφαλτο και τις οικογένειες τους είναι ανυπολόγιστος. Οι συνέπειες τόσο για τα άτομα που ενεπλάκησαν σε σοβαρά τροχαία δυστυχήματα όσο και για τον περίγυρό τους δεν είναι μόνο βραχυπρόθεσμες αλλά συχνά μακροχρόνιες και τους ακολουθούν εφόρου ζωής. Η απώλεια της ποιότητας ζωής και οι αναπηρίες που προκύπτουν, αποτελούν μια δυσάρεστη κατάσταση που προκαλεί συχνά μόνιμη οδύνη στα θύματα και στους οικείους τους. Δεν θέλουμε λόγω μη χρήσης της ζώνης ασφαλείας ή του προστατευτικού κράνους να ξεκληρίζονται ή να διαγράφεται μια οδυνηρή πορεία για ολόκληρες οικογένειες.

Η δραστική και άμεση υιοθέτηση νέων μέτρων για πρόληψη και εξάλειψη της μεγάλης αυτής μάστιγας, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η ανησυχία και ο προβληματισμός μας για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό θυμάτων από τροχαίες συγκρούσεις γίνεται εντονότερος και γι’ αυτό έχουμε εντατικοποιήσει συνολικά τις προσπάθειες μας για διαρκή διερεύνηση και διεύρυνση των τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου. Δεν εφησυχάζουμε ποτέ, όμως η ανάγκη για επίδειξη σωφροσύνης στους δρόμους είναι επιτακτική, αφού ενδεικτικά μόνο εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου σημειώθηκαν 15 τροχαίες συγκρούσεις με εννέα συνολικά τραυματίες στους κυπριακούς δρόμους και χθες έχασε τη μάχη με τη ζωή άλλος ένας νεαρός μοτοσικλετιστής που δεν έφερε κράνος.

Απευθύνω έκκληση προς όλους: ας βάλουμε ένα στοίχημα με τους εαυτούς μας ότι θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό τον κύκλο θανατηφόρων δυστυχημάτων, τα οποία το 2015, μέχρι σήμερα, έχουν φθάσει τον αριθμό των 42 με 44 νεκρούς, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρσι είχαμε 33 θανατηφόρες συγκρούσεις με 34 νεκρούς. Τα δυσάρεστα αυτά στατιστικά στοιχεία καθιστούν απαραίτητη τη γενική συστράτευση και κινητοποίηση ολόκληρης της κοινωνίας στον αγώνα μας για επιμόρφωση και συμμόρφωση των υφιστάμενων και ειδικότερα των νέων οδηγών με τους κανόνες οδικής ασφάλειας.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Δικτυακή Πύλη «Η Ευρώπη σου»: Πρακτικός Οδηγός για πολίτες και επιχειρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά της ΕΕ.

YKA Κοινωνικές Ασφαλίσεις