Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Μήνυμα του ΥΔΔΤ κ. Ιωνά Νικολάου για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

26/06/2015

Η θανάσιμη παγίδα των ναρκωτικών ουσιών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και ταυτόχρονα ένα βαθύτατα κοινωνικό πρόβλημα. Η φυγή στο φανταστικό κόσμο των παραισθησιογόνων ναρκωτικών ουσιών, προκαλεί τεράστια σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα και οι επιδράσεις του στο άτομο, στην οικογένεια, στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία είναι καταστροφικές και συχνά μοιραίες. Η εξάρτηση από τη χρήση ναρκωτικών δεν κάνει διακρίσεις: επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου και αποπροσανατολίζει από αρχές και αξίες.

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. Η ημέρα αυτή εκφράζει την κραυγή της διεθνούς αγωνίας για την ανάγκη συστράτευσης και κινητοποίησης του συνόλου της ανθρωπότητας για αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Η ραγδαία εξάπλωση όσον αφορά χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και ειδικότερα στους νέους, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και προκαλεί θλίψη, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί πιο έντονα την υποχρέωση να δράσουμε ατομικά και συλλογικά για να ανακόψουμε τη μακάβρια πορεία στην οποία βαδίζει η νέα γενιά, το μέλλον της κοινωνίας μας.

Δυστυχώς οι θάνατοι από τη χρήση ναρκωτικών αποτελούν κοινωνική πραγματικότητα, ενώ οι χρήστες ναρκωτικών στις νεαρές ηλικίες παραμένουν σε υψηλά και ολοένα αυξανόμενα επίπεδα, γεγονός που επιβάλλει τη λήψη πιο δραστικών και στοχευμένων μέτρων.

Στο πλαίσιο μιας στοχευμένης πολιτικής, η Κυβέρνηση αλλάζει τη φιλοσοφία μεταχείρισης του χρήστη ως κοινού εγκληματία, αντιμετωπίζοντάς τον ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης με στόχο την απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Έχουμε καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο, με βάση το οποίο οι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης αντί της μέχρι σήμερα τιμωρίας του εγκλεισμού στη φυλακή θα αποστέλλονται σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα, δίδοντας τους την ευκαιρία να απεξαρτητοποιηθούν από τα ναρκωτικά, χωρίς να στιγματίζονται. Παράλληλα, προχωρεί η εφαρμογή του προγράμματος απεξάρτησης εντός των φυλακών δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία για απεξάρτηση του χρήστη από τα ναρκωτικά, διευκολύνοντας την ομαλή επανένταξή του, ενόσω βρίσκεται στις φυλακές.

Οι μέχρι σήμερα σημαντικές επιτυχίες που έχουν σημειωθεί από την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, δεν μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά διαρκή εγρήγορση σε αυτό τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας. Με στόχο την καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά μέσα και από την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για πάταξη του λαθρεμπορίου, της παράνομης διακίνησης και προμήθειας των ναρκωτικών διεθνώς, ενδυναμώνουμε διαρκώς την ΥΚΑΝ, καθιστώντας την ικανή να αντεπεξέρχεται στο δύσκολο έργο που επιτελεί καθημερινά.

Ιδιαίτερα σημαντική στη συλλογική ευθύνη έναντι των νέων μας είναι η στήριξη του απλού πολίτη, ο οποίος επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά το πρόβλημα της ουσιοεξάρτησης και της διακίνησης ναρκωτικών στο τόπο μας, συμβάλλει με τη δική του συμμετοχή και πληροφόρηση στο να καταστούν πιο αποτελεσματικές οι Υπηρεσίες του Κράτους στον αγώνα για πρόληψη και καταστολή των ναρκωτικών.

Η σημερινή μέρα αποτελεί μια ευκαιρία να σκεφτούμε ότι μέσα από την ευαισθητοποίηση, τη συνεργασία και την από κοινού δράση Πολιτείας και κοινωνίας μπορούμε να προστατεύσουμε τους νέους μας από την μάστιγα της εποχής μας. Να αναλογιστούμε ότι κράτος που προστατεύει και επενδύει στοχευμένα και ολιστικά στους νέους του και στην ποιότητα ζωής τους, οικοδομεί ένα ελπιδοφόρο μέλλον και μπορεί να προσβλέπει σε ένα κόσμο χωρίς εξαρτήσεις.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης