ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών θα γίνεται ΜΟΝΟ κατόπιν διευθέτησης ραντεβού, στα τηλέφωνα 22805983 και 22805935. Το μητρώο θα ανανεώνεται κάθε Παρασκευή με ισχύ την αμέσως επόμενη Δευτέρα και βρίσκεται σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Στις 25.4.2019 δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με αρ.4700 ο περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμος του 2019 (Ν.62(Ι)/2019). Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 30.12.2022, με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, των περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Κανονισμών του 2022 (ΚΔΠ 507/2022).

H διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές αποτελεί μια εξωδικαστική διαδικασία επίλυσης διαφορών, όπου τα μέλη της οικογένειας, με τη συμβολή ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου προσώπου, του διαμεσολαβητή, επιδιώκουν να καταλήξουν σε κοινές αποφάσεις για τη διευθέτηση των οικογενειακών τους διαφορών.

Σκοπός της διαμεσολάβησης είναι η επίτευξη συναινετικών προσεγγίσεων, ο περιορισμός των συγκρούσεων, η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και η στήριξη και διατήρηση λειτουργικών μεταξύ τους σχέσεων.

Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος επίλυσης των οικογενειακών διαφορών αποσκοπεί στον περιορισμό, όσο το δυνατό, των επίδικων θεμάτων και στην εξεύρεση οριστικών λύσεων σε οικογενειακές διαφορές, σε συντομότερο χρονικό διάστημα και με λιγότερα έξοδα σε σχέση με τις αντίστοιχες δικαστικές διαδικασίες.

Η διαμεσολάβηση στηρίζεται στις πιο κάτω βασικές αρχές:

      (α) της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, κοινότητας, πεποιθήσεων, κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο·
(β) της διασφάλισης του συμφέροντος του παιδιού·

(γ) της εμπιστευτικότητας, ουδετερότητας και αμεροληψίας·

(δ) της εθελούσιας συμμετοχής των μερών· και

      (ε) συνυπολογισμού της ευαλωτότητας οποιουδήποτε των μερών στη διαμεσολάβηση.

Στη διαδικασία της διαμεσολάβησης μπορούν να υπαχθούν οικογενειακές διαφορές που σχετίζονται με την άσκηση της γονικής μέριμνας, τη διατροφή παιδιών, τη διατροφή συζύγων ή συμβίων, περιουσιακές διαφορές συζύγων ή συμβίων. Εξαιρούνται όμως ζητήματα αφαίρεσης και ανάθεσης γονικής μέριμνας, που πρέπει να ρυθμίζονται από το Δικαστήριο.

Η διαμεσολάβηση δύναται να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε, είτε πριν την έναρξη οποιασδήποτε δικαστικής διαδικασίας, ή ακόμα και στο πλαίσιο δικαστικής διαδικασίας.

Η διαδικασία διαμεσολάβησης ξεκινά με τη συμφωνία για διαμεσολάβηση που υπογράφεται μεταξύ των μερών και του διαμεσολαβητή, όπου καθορίζονται, μεταξύ άλλων, ο τρόπος διεξαγωγής της διαδικασίας, η διάρκειά της και η αμοιβή του διαμεσολαβητή.

Η διαδικασία διαμεσολάβησης τερματίζεται:

(α) με τη σύναψη μεταξύ των μερών συμφωνίας συμβιβασμού,

      (β) με τη σύνταξη πρακτικού περί μη επίτευξης συμφωνίας συμβιβασμού,
(γ) με συμφωνία των μερών για τερματισμό της διαδικασίας,
      (δ) σε περίπτωση που ένα από τα μέρη παύσει να συναινεί στη συνέχισή της,

      (ε) αν ο διαμεσολαβητής κρίνει ότι για οποιονδήποτε λόγο η συνέχιση της διαμεσολάβησης κατέστη περιττή ή αδύνατη και

(στ) εάν προκύψει ότι υπάρχει βία.

Η συμφωνία συμβιβασμού δεν είναι δεσμευτική για τα μέρη, παρά μόνο εάν κατατεθεί στο Δικαστήριο προς εκτέλεση. Σε αυτή την περίπτωση, το Δικαστήριο δύναται να εκδώσει δικαστική απόφαση με περιεχόμενο όμοιο με αυτό της συμφωνίας συμβιβασμού, η οποία θα έχει την ίδια ισχύ, ως να είχε αποφασιστεί εξ’ υπαρχής από το Δικαστήριο.

Εγγραφή Διαμεσολαβητών

Όπως έχει αναφερθεί, η διαμεσολάβηση διενεργείται από διαμεσολαβητή, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, το οποίο τηρείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Για να εγγραφεί κάποιος ως διαμεσολαβητής, πρέπει να πληροί τα πιο κάτω κριτήρια/προσόντα:

      (α) να κατέχει αναγνωρισμένο στη Δημοκρατία πανεπιστημιακό τίτλο ή δίπλωμα στα νομικά, στην ψυχολογία ή στην κοινωνική εργασία·

      (β) να είναι εγγεγραμμένος/-η στο οικείο επαγγελματικό μητρώο του επαγγέλματος που ασκεί, όπου αυτό εφαρμόζεται·

      (γ) ασκεί στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, το επάγγελμα για το οποίο κατέχει έναν εκ των αναφερόμενων στην παράγραφο (α) πανεπιστημιακό τίτλο ή δίπλωμα, για συνεχή περίοδο τουλάχιστον ενός (1) έτους, πριν από την υποβολή της αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών·

      (δ) έχει τη μόνιμη διαμονή του στη Δημοκρατία κατά τα δύο (2) τελευταία έτη πριν από την υποβολή της αίτησής του για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών·

      (ε) δεν κατέχει και δεν κατείχε μόνιμη θέση στη δημόσια υπηρεσία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά τα δύο (2) τελευταία έτη πριν από την υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών·

      (στ) δεν έχει καταδικαστεί για σοβαρό ποινικό αδίκημα ή για αδίκημα που ενέχει έλλειψη τιμιότητας ή ηθική αισχρότητα·

      (ζ) δεν βρίσκεται υπό επιτροπεία ή κηδεμονία και δεν στερείται της δικαιοπρακτικής του ικανότητας·

      (η) έχει τύχει ειδικής εκπαίδευσης στη διαμεσολάβηση σε οικογενειακές διαφορές, όπως καθορίζεται σε Κανονισμούς που εκδίδονται δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 43· και

      (θ) διατηρεί σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση με αδειούχο ασφαλιστική εταιρεία αναφορικά με την παροχή ασφαλιστικής κάλυψης έναντι ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια κατά την άσκηση του επαγγέλματος του διαμεσολαβητή οικογενειακών διαφορών .

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Νόμου, κάθε τριετία οι διαμεσολαβητές, προκειμένου να μη διαγραφούν από το Μητρώο Διαμεσολαβητών, θα πρέπει να παρακολουθούν προγράμματα σχετικής εκπαίδευση διάρκειας τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών.

Έγκριση προγραμμάτων ειδικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό 6 των «περί της Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Κανονισμών του 2022 (ΚΔΠ 507/2022)», το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως αρμόδια αρχή, εγκρίνει τα προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης που οφείλουν να παρακολουθήσουν οι υποψήφιοι διαμεσολαβητές.

Οι Κανονισμοί, καθορίζουν:

      (α) τους φορείς που μπορούν να παράσχουν προγράμματα ειδικής εκπαίδευσης (ακαδημαϊκό ίδρυμα, κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης αναγνωρισμένο από την ΑΝΑΔ)

      (β) την ελάχιστη διάρκεια (θεωρητική και πρακτική) των προγραμμάτων,

      (γ) το κατ’ ελάχιστον εκπαιδευτικό αντικείμενο,

      (δ) τα προσόντα των εκπαιδευτών και

      (ε) τον τρόπο παροχής του προγράμματος (δια ζώσης/διαδικτυακά).

Για σκοπούς έγκρισης προγράμματος ειδικής εκπαίδευσης, θα πρέπει να υποβάλλεται η σχετική αίτηση, συνοδευόμενη από τα αποδεικτικά /έγγραφα/βεβαιώσεις που ζητούνται.

Προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών δυνάμει των προνοιών του άρθρου 8 του «περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Νόμου του 2019» (Ν.62(Ι)/2019)
Για να εγγραφεί πρόσωπο στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, θα πρέπει να υποβάλει απευθείας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τα ακόλουθα:

(1) Aντίγραφο πανεπιστημιακού τίτλου ή διπλώματος αναγνωρισμένου από το αρμόδιο σώμα στη Δημοκρατία στα νομικά, στην ψυχολογία ή στην κοινωνική εργασία.

(2) Βεβαίωση εγγραφής ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει ότι το πρόσωπο που επιθυμεί να εγγραφεί ως Διαμεσολαβητής είναι εγγεγραμμένο στο οικείο επαγγελματικό μητρώο του επαγγέλματος που ασκεί.

(3) Βεβαίωση Ασφαλιστικού Λογαριασμού (ασφαλιστέες αποδοχές) από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή/και αντίστοιχης Υπηρεσίας/Αρχής/Οργάνου του εξωτερικού που να βεβαιώνει την εργοδότηση στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, για συνεχή περίοδο ενός έτους πριν την υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο. Νοείται ότι σε περίπτωση που δεν καθορίζεται σαφώς στη Βεβαίωση το επάγγελμα που ασκούσε ο/η ενδιαφερόμενος/η, θα ζητείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως πρόσθετη Βεβαίωση από τον εργοδότη που να βεβαιώνει ότι το ενδιαφερόμενο πρόσωπο ασκούσε καθήκοντα που σχετίζονται με τον πανεπιστημιακό τίτλο ή δίπλωμα που προβλέπει το άρθρο 8 (1)(α) του νόμου Ν.62(Ι)/2019.

Στις περιπτώσεις εργοδότησης στο εξωτερικό, οι βεβαιώσεις που θα προσκομίζονται από αντίστοιχη των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Δημοκρατίας Υπηρεσία/Αρχή/Φορέα, θα πρέπει να φέρουν σφραγίδα APOSTILLE, συμφώνως των προνοιών της Σύμβασης Περί Καταργήσεως της Υποχρεώσεως προς Νομιμοποίηση Αλλοδαπών Δημόσιων Εγγράφων από κατάλληλη εθνική αρχή της εκάστοτε χώρας του εξωτερικού.

Σε περίπτωση αυτοτελώς εργαζομένων, πέραν της Βεβαίωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα πρέπει να προσκομίζεται Ένορκη Δήλωση χαρτοσημασμένη από το Δικαστήριο, με την οποία το ενδιαφερόμενο πρόσωπο να δηλώνει ότι ασκούσε το επάγγελμα για το οποίο κατέχει πανεπιστημιακό τίτλο ή δίπλωμα αναγνωρισμένο από το αρμόδιο σώμα στη Δημοκρατία στα νομικά, στην ψυχολογία ή στην κοινωνική εργασία, για συνεχή περίοδο τουλάχιστον ενός (1) έτους, πριν από την υποβολή της αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών.

(4) Βεβαίωση μόνιμης διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τα τελευταία δύο έτη πριν από την υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο, από τον Κοινοτάρχη ενορίας/χωριού στο οποίο διαμένει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο ή/και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που να βεβαιώνει τη μόνιμη διαμονή στη Δημοκρατία τα τελευταία 2 έτη (π.χ. Αντίγραφα Λογαριασμών Κοινής Ωφελείας, Αντίγραφο ασφαλιστέων αποδοχών από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αντίγραφο φορολογικών δηλώσεων που το πρόσωπο έχει υποβάλει κατά τα τελευταία δύο έτη στο αρμόδιο Τμήμα του κράτους κοκ).

(5) Υπογραμμένη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δηλώνει ότι δεν κατείχε μόνιμη θέση στη δημόσια υπηρεσία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά τα δύο (2) τελευταία έτη πριν από την υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών και ότι δεν βρίσκεται υπό επιτροπεία ή κηδεμονία και δεν στερείται της δικαιοπρακτικής του ικανότητας.

(6) Πιστοποιητικό Ποινικού Μητρώου από την Αστυνομία, που έχει εκδοθεί εντός των τελευταίων τριών μηνών πριν από την υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών.

(7) Βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης προγράμματος ειδικής εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών διάρκειας πενήντα (50) ωρών, το οποίο παρέχεται από ακαδημαϊκό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή πιστοποιημένο από την ΑΝΑΔ Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, το οποίο εγκρίνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

(8) Τριάντα ευρώ (€30) ως το καθορισθέν τέλος εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, δυνάμει του Κανονισμού 4 των ΚΔΠ 507/2022, το οποίο καταβάλλεται σε μετρητά ή επιταγή.



Νόμος που προνοεί για τη διεξαγωγή διαδικασίας διαμεσολάβησης σε οικογενειακές διαφορές
Oι περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Κανονισμοί του 2022
ΔΙΑΦΟΡΩΝ.pdfΚώδικας Δεοντολογίας για Διαμεσολαβήτες Οικογενειακών Διαφορών
Αίτηση για έγκριση προγράμματος ειδικής εκπαίδευσης για διαμεσολαβήτες
Υπεύθυνη Δήλωση βάσει του περί Διαμεσολάβησης Νόμου
Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών








Τελευταία Ενημέρωση στις: 22/09/2023 02:25:57 PM

Πίσω στην προηγούμενη σελίδα