Έμβλημα Κυπριακής Δημοκρατίας
Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως
Βρίσκεστε στη Σελίδα: Αρχική Σελίδα Ειδήσεις

Ειδήσεις


Σε διάλογο με μαθητές του Grammar School για την Οδική Ασφάλεια

06/11/2017

Με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μελλοντικών χρηστών του οδικού δικτύου σε θέματα ορθής και υπεύθυνης οδικής συμπεριφοράς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου είχε, σήμερα, συζήτηση με μαθητές του Grammar School, στα πλαίσια της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας που διοργανώνει το σχολείο για 17η συνεχή χρονιά.

Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο κ. Νικολάου παρουσίασε τις κύριες παραβάσεις που κάνουν οι νέοι της ηλικίας τους, υπογραμμίζοντας τους να μην οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, να φορούν τη ζώνη και το κράνος τους, τηρώντας πάντοτε το όριο ταχύτητας, καθώς η μη συμμόρφωση με αυτούς τους απλούς βασικούς κανόνες, έχει στοιχίσει τη ζωή σε νέους ανθρώπους, φίλους και συμμαθητές τους.

Από την πλευρά τους, οι μαθητές έθεσαν ερωτήματα προς τον Υπουργό, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τη μείωση του ορίου ταχύτητας σε συγκεκριμένους δρόμους, τους αγώνες ταχύτητας στους οποίους προβαίνουν ομάδες νεαρών, την πρακτική που ακολουθούν κάποιοι αστυνομικοί για να καταγγέλλουν τους παρανομούντες στο οδικό δίκτυο με την οποία διαφωνούν, την αυστηρότητα μέσα από την οποία θα πρέπει να ανανεώνεται η άδεια οδήγησης των ηλικιωμένων οδηγών, καθώς και τη λειτουργία ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προειδοποιούν τους πολίτες για τους ελέγχους που πραγματοποιεί η Αστυνομία. Ο κ. Νικολάου εξήγησε στους μαθητές ότι τα πρόστιμα και οι ποινές που επιβάλλονται στους παρανομούντες δεν στοχεύουν στην τιμωρία, αλλά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλει η πολιτεία για διαμόρφωση σωστών και συνειδητοποιημένων αυριανών οδηγών. Σε σχέση με τους ηλικιωμένους οδηγούς, ανέφερε ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο το οποίο προνοεί για τον αυστηρότερο έλεγχο κατά την έκδοση πιστοποιητικών υγείας των ηλικιωμένων για ανανέωση των αδειών οδήγησης τους. Παράλληλα, επεσήμανε, μελετάται η αναθεώρηση του ορίου ταχύτητας σε συγκεκριμένους δρόμους.

Κηρύσσοντας την έναρξη των δραστηριοτήτων της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, ο κ. Νικολάου, υπογράμμισε ότι η ευαισθητοποίηση όλων προς την κατεύθυνση της πρόληψης και μείωσης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς, πέρα από τις υλικές ζημιές, δυστυχώς, έχουν ως κόστος ανθρώπινες ζωές και επιφέρουν τεράστιο πόνο στις οικογένειες και τα οικεία πρόσωπα των θυμάτων. «Οι τροχαίες οδικές συγκρούσεις και η εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισής τους, μας απασχολούν ιδιαίτερα, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις. Δυστυχώς, από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα έχουν ήδη καταγραφεί 41 θανατηφόρες τροχαίες συγκρούσεις με 45 νεκρούς, 13 εκ των οποίων νέα παιδιά με όνειρα», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στο προφίλ του Κύπριου οδηγού, όπως προέκυψε μέσα από πρόσφατη μελέτη που έγινε με στόχο την ετοιμασία νέας επικοινωνιακής στρατηγικής για τα θέματα της οδικής ασφάλειας, ο κ. Νικολάου είπε ότι χαρακτηρίζεται ως βιαστικός, ανυπόμονος, απρόσεκτος, που παραβλέπει τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, που δεν σέβεται τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, και προέτρεψε τα παιδιά ως οι αυριανοί οδηγοί να οδηγούν υπεύθυνα και προσεκτικά. Αντιθέτως, υπογράμμισε, ο Κύπριος οδηγός φαίνεται να παρουσιάζει υποδειγματική οδική συμπεριφορά και να τηρεί τους κανόνες κατά γράμμα, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό. «Βαθύτερο αίτιο της προβληματικής οδικής συμπεριφοράς του είναι η έλλειψη οδικής συνείδησης, η οποία θα πρέπει να καλλιεργείται μέσα από την οικογένεια και το σχολείο», κατέληξε.


Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως

Εθνική Στρατηγική κατά της διαφθοράς

Πιστοποίηση με Apostille Δικαιολογητικών για εγγραφή στα ΑΑΕΙ της Ελλάδας

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Brexit και Κύπρος

JCC - Fines

APOSTILLE

ΙMI - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων - Δήλωση Απορρήτου

IMI

Μητρώο Ορκωτών Μεταφραστών

Αστικές Πτυχές της Διεθνούς Απαγωγής Παιδιών

Διαμεσολάβηση

Πυρκαγίες - Παγκύπριος Αριθμός

Η δικαιοσύνη με ένα κλικ

Ασφαλές Διαδίκτυο

Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου

Κυπριακές ΒιβλιοθήκεςΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

Eναρξη Εκστρατείας Προώθησης των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης